Dagstapper Kortrijk - Zwevegem - Bellegem - Kortrijk

 • Organisator GR Antwerpen
 • Regio West-Vlaanderen
 • Wanneer? zondag 22 december 2019
  8:00 - 19:30

Geheel buiten GR maar buitengewoon mooi maakt deze ER (Eigen Route) een prachtig verbinding tussen het station van Kortrijk, het historische centrum, Zwevegem en de GR5A in Bellegem. Je volgt bijna letterlijk de ene trage weg na de andere en ook een zeer oude processieweg naar Herberg den Evangelieboom in de Evangelieboomstraat.

Deze Dagstapper is 21,5 km en binnen ieders bereik. Je moet weinig klimmen, maar krijgt wel veel mooie vergezichten.

Na een verrasend rondje door het centrum waarin Begijnhof, Sint Maartenskerk, Broeltorens, Belfort en Groenigepoort niet ontbreken, trekken we door het Gebroeders Van Raemdonckpark. We wandelen op de oude spoorverbinding naar Zwevegem langs tot kantoren gerestaureerd fabrieksgebouwen . Van het Luyaertbrug in Arte Deco stijl stappen we naar Zwevegem op het Luipaardpad door het bedrijventerrein van Evolis dat  keurig geïntegreerd is in het landschap

In Zwevegem lopen we op tegelpaadjes achter de tuinen van een woonwijk met picknickbankjes en groene pleintjes. Na een rustpauze stappen komen we onverwacht in een open weideland waardoor een de Keibeek kabbelt naar haar brongebied bij Bellegem.

Voorbij een witte boerderij dwarsen we een asfaltweg, de Evangelieboomstraat. Vroeger heette het gewoon ‘de Weg van Kortrijk naar Sint-Denijs’. Ongeveer 200 m naar rechts zie je nog 3 gebouwen. Die liggen precies op de grens van drie gemeenten: Bellegem, Kortrijk en Zwevegem. 

Deze werd voor het eerst vermeld als herberg in 1685, maar de naam is veel ouder. Hij was al bekend in 1479 en zou voortspruiten uit een oud gebruik: toen eeuwen geleden de kruisprocessie uitging op Sint- Marcusdag ontmoeten de mensen uit Kortrijk, Bellegem en Zwevegem zich daar tegen hun gemeenschappelijke grens. Daar lazen ze samen luidop de evangelie volgens Sint Marcus, waarna iedere gemeenschap naar haar eigen kerk terugkeerde. (Alberik Ovaere). 

De Bellegemsevoetweg en nog enkele trage wegen zoals de kasseien van de Processiestraat (uit de Kruisprocessie) leiden ons naar Bellegem waar we na 12,5 km middagpauze nemen in café het Brouwershuys. We zijn er welkom zijn met eigen picknick (mits consumptie).

Om terug te keren naar Kortrijk is het nog 9 km en maken we gebruik van  talrijke Trage Wegen. Het manpad, de Manstraat en de Pereboomstuk leiden ons naar de 'Goed Ten Houte', een oude hoeve waarvan de geschiedenis terug gaat tot 1399. Na een passage door een park tussen nieuwe woonwijken komen we in het verrassend natuurreservaat 'De Kleiputten'.

Daarna wandelen we terug op tegelpaden tussen wijktuinen en vervolgens tussen de fonteinen en vijvers van de campus van het Vives.

Door een sjieke villa wijk voert het zeer toepasselijk Ministerspad en dan steken we de brug van de autoweg E17 over. Na 400 m voetpad naast het Erasmuslaan slaan we linksaf in de Caulletwandeling die uitkomt in het park de Blauwe Poort. We steken de Doorniksesteenweg en ontdekken nog een laatste trage weg, het Wolvenpad. 
Aan het station kunnen we voor het vertrek van de trein richting Antwerpen nog iets drinken.

Met de trein van 17u58 zijn we zonder vertraging  normaal gezien terug in Antwerpen Berchem om 19u19 en Antwerpen Centraal om 19u23


 


Afbeeldingen

 • GR-pad Dagstapper Kortrijk - Zwevegem - Bellegem - Kortrijk
 • Van Kortrijk
 • Naar Bellegem
 • Aantal km 21,5 km
 • Verzamelplaats Vertrek te voet bij uitgang Station Kortrijk, Stationsplein na aankomst IC trein uit Antwerpen van 10u02.

  Vertrek Antwerpen Centraal 08:37 IC707 richting Poperinge. Haltes Antwerpen
  Berchem 08:43, Sint Niklaas 09:02, 09:12 Lokeren, 09:25 Gent-Dampoort, 09:36
  Gent Sint-Pieters, 09:53 Waregem, 10:02 Kortrijk
 • Tochtleiding Bert en Ronald
 • Prijs Deelname 2 Ä Picknick meebrengen, openbaar vervoer niet inbegrepen. Iedereen welkom
 • Meer info Voor extra Info, updates en uitgebreide brochure ĎDe GRote Busí
  e-mail naar Ronald Rothwell
  antwerpen@groteroutepaden.be
  met de vraag Ďgraag extra info en de GRote Busí

  Adres Boomlaarstraat 124 2500 Lier
  Tel 03 480 80 65 GSM 0473 97 97 04
Terug naar overzicht