Deze website gebruikt cookies.

De GR 122 over de grenzen heen

De GR 122 start in Nederland en bereikt na 25 km de Belgische grens nabij Koewacht. In Vlaanderen doorkruist de GR 122 de provincie Oost-Vlaanderen van noord naar zuid. In Wallonië loopt de GR 122 tussen het Henegouwse Russeignies en Bon-Secours aan de Belgisch-Franse grens voor 110 km samen met de GRP 123 Tour de la Wallonie picarde. Er bestaat een aparte (digitale) topogids van dit deel van de GR 122. In Frankrijk loopt het traject 225 km tussen Bon-Secours en Son, maar voor dit deel is er geen topogids beschikbaar. De gpx van het Waalse en Franse deel vind je hieronder bij de downloads.

De GR 122 in Vlaanderen

 • Via het grensdorp Koewacht loop je Oost-Vlaanderen binnen en geniet je van de wijde polders gevolgd door de bloemenstreek, waar begonia’s, azalea’s en camelia’s de velden geel, roze en rood kleuren.
 • Deel twee wordt gekenmerkt door water en wegels: je trekt richting schelde, loop door het Land van Rode met brouwerijen, wijngaarden en vele wegels in een golvend landschap, en via de Zwalm bereik je Zottegem. 
 • Daarna wenken de Vlaamse Ardennen en geniet je van natuurgebieden, heuvels en bossen, met als eindpunt het Kluisbos, waar het Vlaamse deel van GR 122 eindigt. 

Dagwandelingen op de GR 122

Op de GR 122 tussen Hulst en Kluisbergen zijn 14 dagwandelingen in lusvorm gecreëerd. Elke wandeling bestaat uit een GR-gedeelte en een niet GR-gedeelte. Deze lussen sluiten steeds op elkaar aan. Wie de 14 lussen heeft gewandeld, kan meteen ook de volledige GR 122 in Vlaanderen van zijn/haar/hun lijstje vinken. In de topogids werden 8 van de 14 wandelingen volledig uitgewerkt. Je vindt er praktische informatie, een kaartje en een volledige routebeschrijving. De gpx'en vind je hier.

Trajectwijzigingen

Werken tussen Desteldonk en Opwijk

Tussen Desteldonk en Opwijk wordt in opdracht van Fluxys een nieuwe pijpleiding gelegd. De GR 122 ondervindt hiervan op meerdere plaatsen tijdelijk enige hinder (in Lochristi en Lokeren). Elke locatie is gedurende 2 weken onderbroken – doorgang is meestal wel mogelijk voor wandelaars. Er worden geen omleidingen voorzien. Volgens de planning van de aannemer zullen de werken in de buurt van de GR 122 tot eind oktober 2023 duren. Voor meer info omtrent het project en de planning: https://denysenergies.com/

Trajectwijziging rond Zottegem

Vanaf 1 juli 2023 is er een belangrijke trajectwijziging doorgevoerd: de route loopt vanaf het Bertelbos niet meer rechtstreeks naar St-Goriks-Oudenhove maar maakt een toer rond en door Zottegem. Het nieuwe traject biedt naast de horeca, bevoorrading en het station van Zottegem ook meer dan 3 km onverharde paden door de vallei van de Molenbeek en de natuurreservaten Middenloop van de Zwalm en Bettelhovebeek. De route is nu 6 km langer (9,5 km tussen Bertelbos en St-Goriks-Oudenhove ipv 3,5 km). Het oude traject is toch nog steeds gemarkeerd als GR 122 Variant, vooral ten behoeve van de treinstapper Munkzwalm-Lierde en het wandelarrangement Zwalm en Vlaamse Ardennen.

Artikels uit Op Weg

 • Arm in arm met de Zwalm
  Dat is hier allemaal goed gearrangeerd!

  “Het ideale geschenk om jezelf of je beste wandelmaatje eens goed te verwennen!” Met die slogan prijst Grote Routepaden zijn meerdaagse wandelarrangementen aan. Men belooft dat je zorgeloos op pad...

  Lees meer
 • tip
  Treinwandeltip: In een klein stationnetje, ‘s morgens in de vroegte

  In de gloednieuwe gids met acht ‘treinwandeltochten’ langs Vlaamse GRpaden viel ons oog op de wandeling van Gontrode naar Munkzwalm. Geen spectaculaire streek, maar wie ervan houdt het landschap m...

  Lees meer
 • hulst-min
  Wit-rood over de grens

  Hulst - naar eigen zeggen de meest Vlaamse stad van Nederland – is een charmant vestigingsstadje net over de grens. Maar ook voor GR-wandelaars is dit een bijzondere plek met een lange geschiedenis....

  Lees meer