Deze website gebruikt cookies.

Hanne Hikes op Instagram

5 juli 2023
Nieuw item

Dat wandelen ook voor veel jonge mensen een passie is, zie je dagelijks op Instagram, waarop vele jonge wandelaars hun wandelervaringen delen.

Een daarvan is Hanne Hikes, wiens ‘life goal’ op haar instagram account 'Hike all Belgian GR Trails', natuurlijk onze interesse opwekte. En dus zochten we haar op voor een gesprek.

'Voor zo goed als al mijn avonturen op de GR-routes ga ik op stap met vrienden en/of familie', vertelt ze. 'Hierdoor wordt het ook een gezamenlijk project, iets wat je samen beleeft.'

Hanne ging als kind al met haar familie op wandelvakanties, al was ze daar toen niet altijd zo’n fan was. Maar toen ze 16 was trok ze op kamp naar Ierland om de Wicklow Way te wandelen en  was ze meteen verkocht.

Hanne: ‘We wandelden elke dag en om de twee dagen met de trekkersrugzak, uitdagend als je nog nooit met een rugzak hebt gewandeld. Dit was zo’n unieke ervaring. Toen ik terug kwam vroeg ik mijn vriend of hij ook eens met mij wilde gaan trekken, en zo is onze (gemeenschappelijke) passie voor wandelen ontstaan. In 2018 wilde ik graag een langeafstandswandeling proberen, en dat werd de GR 5. Zo is eigenlijk voor mij het GR-wandelen begonnen.

Wat vind je zo bijzonder aan wandelen en vooral aan GR-wandelen dan. We zijn natuurlijk heel geïntrigeerd door je life goal ‘hike all Belgian GR-trails’!

Hanne: De GR-routes hebben mijn voorkeur omdat – anders dan een blokje om of een kleine wandeling – het om een wandeling van meerdere dagen gaat,  waardoor het een heus ‘project’ wordt. Wanneer je een GR afrondt geeft dat dan ook veel meer voldoening. Ik zie de GR-routes dus, naast het rustgevende dat het wandelen me brengt, ook als een ware uitdaging. Voor zo goed als al mijn avonturen op de GR-routes ga ik op stap met vrienden en/of familie. Hierdoor wordt het ook een gezamenlijk project, iets wat je samen beleeft.

Na onze eerste etappes op de GR5 in Nederland, zocht ik naar routes dichterbij en besloot de overzichtskaart van de GR-routes aan te kopen. Ik had toen het impulsieve idee “Wat als ik ooit al deze routes zou wandelen?”, maar tegelijk leek me dat helemaal niet realistisch. Maar sinds de coronacrisis wandel ik steeds meer en na het creëren van mijn wandelaccount op Instagram, heb ik dat ook uitgesproken. Ik had niet verwacht dat dat filmpje viraal zou gaan en mijn account zo enorm zou groeien. Nu kan ik niet meer terug, maar dat zou ik ook niet willen! Ik vind het een super uitdaging en ga graag elk weekend op pad om een nieuwe dagetappe af te checken van mijn lange GR-lijstje.

Daarnaast ontdek je zoveel nieuwe plekken door de GR-routes. Tijdens de coronacrisis wandelde mijn mama en ik de SGR Kempen. Wij dachten dat we onze regio al heel goed kenden, maar ontdekten toch veel nieuwe wondermooie plekken. De GR-routes hebben me dan ook al op plekken gebracht waar ik nog nooit van had gehoord. Echte verborgen parels!

Welke GR’s heb je ondertussen gewandeld of ben je aan bezig, en welke staan zeker bovenaan je verlanglijst?

Hanne: De SGR Kempen (met mijn mama), SGR Dijleland (met mijn schoonfamilie), en de Stads-GR Antwerpen (met mijn vriend) heb ik al kunnen afvinken. Momenteel wandel ik de GR5 (tot nu toe tot Sierck-les-Bains geraakt), GR128 (net begonnen in Aken tot Maastricht), SGR Hageland (eerste etappe achter de rug) GR5A (begonnen in Brugge, geraakt tot Boekhoute), SGR Groene Gordel (nog maar twee etappes te gaan) en GR565 (twee etappes achter de rug). De ene wandel ik met mijn schoonfamilie, de andere dan weer met mijn mama, mijn vriend, of mijn zus…

Daarnaast staan hoog op mijn GR-verlanglijstje: de GR16 omdat deze route vaak als ‘Belgisch mooiste’ omschreven wordt, de GR 12 van Amsterdam tot Parijs, en van zodra de Groene Gordel is afgerond staat de GRP127 op het programma

Tot slot wandel ik elk seizoen met mijn familie ook nog een treinstapper. We wonen verspreid over Vlaanderen. Dit is een leuke manier om elkaar te zien en goed te kunnen bijpraten.

Heb je ergens een (voorlopig) hoogtepunt tijdens je wandelingen, een plaats, of juist het beëindigen van een volledige GR?

Hanne: Op elke wandeltocht zijn er wel prachtige plekjes of unieke ervaringen. Om één bepaald hoogtepunt te kiezen, dat is echt te moeilijk. Wij hebben wel de traditie om, wanneer we een GR-route uitwandelen, als beloning te gaan uit eten. Niet enkel om de overwinning van het pad te vieren. Ook om terug te blikken op alle indrukken en onze favoriete plekken en etappes. Naast de ongelofelijke voldoening na het voltooien van een pad, is dat dus ook een mooie manier om dat ‘gezamenlijk’ doel met anderen te vieren.

instagram.com/hannehikes/