Deze website gebruikt cookies.

Wijs op wandel: kies het juiste pad!

In onze wandelcode 'Wijs op Wandel' legden onze vrijwilligers 7 principes vast, die ervoor zorgen dat wandelen aangenaam blijft voor mens, natuur en dier.  In onze nieuwe Op Weg gaan we dieper in op het respecteren van fauna en flora en het onder controle houden van je hond.

Boswachter  Kris Dries legt uit waarom het zo belangrijk is om op de paden te blijven . 'Doe je dat niet, dan verstoor je het leefgebied en de rustplekken van grondbroeders, vogels en groter wild zoals reeën. Indien zij een keertje gestoord worden zal dat nog meevallen, maar als het herhaaldelijk gebeurt, beschouwen ze de plek niet langer als veilig en trekken ze weg. Soms worden nesten verlaten of reekalveren verstoten omdat er een vreemde geur rond de jonge dieren hangt. Dat is vaak een doodvonnis voor hen'.

En ook je hond aan de leiband houden in natuurgebieden is niet onbelangrijk:  'Je hond aanlijnen is belangrijk omdat zij het gebied ook verstoren met hun geur en geblaf. Ook hier is het belangrijk om te beseffen dat je heel wat dieren niet ziet of hoort, maar dat ze er wel zijn. Probeer in mei of juni zeker extra voorzichtig te zijn met je hond. Dan werpen reeën kalveren en broeden veel vogels. Van honden krijgen ze stress en als het zogen of broeden verstoord wordt, is dat soms fataal'.

Als abonnee kan het volledige artikel lezen in Op Weg.

Nieuw item