Deze website gebruikt cookies.

Historiek van de Vlaamse GR-paden

26 oktober 2023
Nieuw item

Vanaf de jaren '70 werden door vrijwilligers van Grote Routepaden GR's uitgewerkt en gemarkeerd. Eerst sporadisch, maar stilaan ontwikkelde zich een heus netwerk. Momenteel telt Vlaanderen bijna 5000 km aan GR-paden. In de animatie hiernaast kan je zien in welke volgorde de GR-paden hun intrede deden.

En het eerste GR-pad... dat was dus een fietsroute.  Want in de jaren '70 geloofden de vrijwilligers niet dat het volgebouwde Vlaanderen een interessante wandelregio kon zijn. En dus werd de GR 5 fietsroute uitgewerkt. Later werd dit dan toch een wandelpad en kwam daar ook de GR 561 in de Kempen bij.

In de jaren '80 begon men dan een echt netwerk uit te bouwen en zagen  onder meer de GR 128 en 129 het daglicht.

Vanaf de  jaren '90 werden de Streek-GR's populair, met onder meer Streek-GR Kempen en Reynaertland. En begin 2000 ging Grote Routepaden ook de Treinstappers op de GR-routes te promoten.

Nieuw item
Nieuw item

De inhuldigingen van de GR's kenden enkele markante momenten:

Bij de inhuldiging van GR 562 kregen we zomaar Koning Boudewijn op bezoek in Westerlo. De vorst ging er blijkbaar vanuit dat de dagelijkse wandelafstand op een GR-route rond de 40 km zou liggen.

In in 1986 werd GR 128 ingewandeld in Laarne door maar liefst 1200 bezoekers. Er kwamen zelfs Nederlanders en Fransen meestappen.

Doorheen de tijd veranderde de visie op de GR-paden ook. Aanvankelijk probeerde men dorpen en steden volledig te vermijden. Na 2000 trekt men vaker door dorpen en komen er soms ook stadsvarianten.

Door de opkomst van natuurreservaten kunnen routes vaak op een positieve manier herzien worden.

Er komt meer aandacht voor de kwaliteit van de routes en men gaat nog meer op zoek naar onverharde paden.

En natuurlijk gingen de topogidsen er alsmaar beter uitzien en ontwikkelde ons tijdschrift zicht van de getypte GR-berichten tot het huidige Op Weg.

Nieuw item

Met dank aan onze stagiair Erfgoed Jos De Saedeleer die de archieven van Grote Routepaden doorploegde en deze en nog veel meer info verzamelde.