Deze website gebruikt cookies.

In het spoor van Sint-Maarten - nieuwe wandelgids

23 mei 2022

De Martinusroute staat op de longlist voor de prijs van Wandelroute van het jaar, die wordt uitgereikt op de Fiets en Wandelbeurs begin 2023.

De Martinusroute en bijhorende wandelgids werden dit voorjaar na drie jaar hard werken voorgesteld op een congres van het Europees Cultureel Netwerk Sint-Maarten.

Grote Routepaden realiseerde deze gids in opdracht van de Vlaamse tak van dit cultureel netwerk. De gids zal dan ook vertrouwd aanvoelen voor veel GR-wandelaars. Grote Routepaden verzorgt ook de markering van de route, met de speciale Martinus-sticker.

De Martinusroute is een route doorheen Europa van circa 6.000 kilometer, bestaande uit vier takken die allemaal naar Tours leiden, de stad waar Sint-Maarten in het jaar 397 werd begraven. De noordelijke route van Utrecht naar Tours is ongeveer 1.500 kilometer lang. Net als de populaire Sint-Jacobsroute naar Compostela is de Martinusroute niet alleen een pelgrimspad, maar ook een vredespad, de weg naar een mooiere wereld. In 2005 werd de Martinusroute door de Raad van Europa erkend als culturele route.

De wandelgids neemt je mee op een 450 km lange tocht door Vlaanderen in het spoor van Sint-Maarten, van Bergen op Zoom via Antwerpen, Beveren, Mechelen, Gent en Ieper naar Menen. Onderweg passeer je talrijke Sint-Martinuskerken en bots je op allerlei verwijzingen naar de Romeinse militair die aan de poorten van Amiens zijn mantel deelde en de helft aan een minderbedeelde schonk.

In Vlaanderen volgt de Martinusroute voor negentig procent GR-paden, met name de GR 12, Streek-GR Waas- en Reynaertland, GR 5A en GR 128. Op de delen waar de route samenvalt met een GR-pad volg je dus de wit-rode of geel-rode GR-streepjes en vind je regelmatig een Martinus-sticker ter ondersteuning. Op die delen waar de Martinusroute een eigen traject volgt - tussen Aalst en Wetteren, ter hoogte van Ieper en tussen Temse en Rumst - is de route volledig gemarkeerd met een Martinussymbool, al dan niet met groene pijl die de te volgen richting aangeeft.

De gpx van de route kan je downloaden op de website van Grote Routepaden.

De gids is hier beschikbaar in de webshop