Deze website gebruikt cookies.

GR 5A Wandelroute van Vlaanderen.

vrijdag 2 oktober 2020 -
donderdag 31 december 2020

Met de GR 5A ‘Wandelronde Vlaanderen’ langs waterplassen en stokoude duinen in het achterland van Adinkerke en het Franse Ghyvelde.

 • Route GR 5A
 • Van Station De Panne/Adinkerke.
 • Naar Station De Panne/Adinkerke.
 • Aantal km 14 km.
 • Verzamelplaats Treinstation De Panne/Adinkerke (adres: Stationsplein 9, 8660 De Panne).
 • Tochtleiding Geen.
 • Prijs Gratis.
 • Inschrijven Niet.
 • Extra info Dit is een individuele Coronawandeling, zonder begeleiding. Je maakt deze wandeling om het even wanneer het je past.
  Voor een natje en droogje kan je terecht in ‘Estaminet De Verloren Gernoare’, gelegen recht tegenover de stationsingang.
  GPX-bestanden: op te vragen per e-mail bij Jaak Perneel: jacquesperneel@telenet.be.

Meer info

Net over de spoorwegovergang volg je het fietspad; dwars een nieuwbouw sociale wijk, loop langs de ingang van de Militaire Begraafplaats van Adinkerke en duik, naast het huis met huisnummer 10, de korte verbindingsweg in, die toegang geeft naar een oudere sociale wijk. Wanneer je de wijk uitloopt, staat de oude bewegwijzering van de GR 5A klaar om je een heel eind op pad te houden.

Aangekomen in het Garzebekeveld-natuurgebied heeft de wandelaar de keuze uit een veelvoud van wandelpaden. Het goede beheer van het agentschap Natuur en Bos heeft met jong bos, waterplassen, vochtige weiden en kleine akkers hier over een oppervlakte van 30 ha een klein wandelparadijs voor jong en oud verwezenlijkt. De GR houdt de doorsteek kort, maar langer mag ook. Houd de topokaart in het oog om de uitgang te vinden die witrood voor je gekozen heeft.

Als je Garzebekeveld uitloopt sta je pal voor het omheinde ‘Domein Cabour’. De duinen hebben hun naam te danken aan de Duinkerkse reder Charles Cabour die eigenaar was en het als een jachtgebied gebruikte.

Op dit uniek stuk natuur bevinden zich de oudste duinen van de Belgische kust. Ze werden ongeveer 5000 jaar geleden gevormd. In het natuurgebied kan je nog vijf oude bunkers uit WO II aantreffen. Enkele bunkers werden ingericht als vleermuizenverblijf. Nu straalt het domein niets dan rust uit. Een stiltegebied is het helaas niet. Op de nabije E40 raast het verkeer voorbij.

Op de Cabourweg loop je langs de zuidrand van het domein om bij een poort het domein in te stappen. Hier word je opgewacht door de recent vernieuwde GR 5A. Infopanelen vertellen de geschiedenis van het domein.

Wanneer je het domein uitloopt is de landsgrens slechts een boogscheut ver. Bij het nostalgische cafeetje ‘Au Retour de la Chasse’ steek je de grens over. De start van een 4,5 km lange wandeling rond ‘la Dune Fossile de Ghyvelde’.Het 112 ha grote gebied rond een 5000 jaar oude fossielduin – in feite het verlengde van ‘onze’ Cabourduin – is eigendom van het ‘Conservatoire de l'espace littoral’ en is omwille van zijn zeldzaamheid en ecologische kwetsbaarheid Europees beschermd. Zoals het Cabourduin ligt de Dune Fossile op ongeveer 3 km van het huidige strand. Vijf millennia jaar geleden was dit even anders. Het domein is met schapengaas afgesloten. Schapen en de bijzonder mooie paarden van het Haflinger-ras grazen op het duin en houden het steeds oprukkende struweel in bedwang. Je volgt bij de omloop het lokale wandelpad ‘Circuit de la Dune Fossile’. Dit pad is 8 km lang en loopt tot in het centrum van Ghyvelde. Wij houden het korter en vermijden het dorp. Let dus op waar je het circuit verlaat en verderop er weer opkomt.

Op het einde van de rondgang bevind je je opnieuw bij ‘Au Retour de la Chasse’ en de B/F-grens. Op een oud betonnen grenspaaltje staat N en F gegrifd. Met witrood dwars je met een voetgangers/fiets-brug het kanaal Nieuwpoort-Duinkerke. Als de (vernieuwde) GR 5A je op de betonnen wandel/fietsweg naar de grensovergang De Mol wilt sturen, laat je bij een grindweg (die naar een hoeve leidt) witrood definitief achter je.

Deze grindweg stuurt je naar het kleine maar bijzonder fotogenieke natuurreservaat ‘De Zwarten Hoek’, een 20 hectare groot waterrijk gebied rond een 10 meter diepe oude zandgroeve. De Pannenaar kent dit gebied onder de naam ‘De Drie Vijvers’. Het is een paradijs voor vogels die op zoek zijn naar lekkers.

Bij een uitkijkpunt t.h.v. van een slagboom begint je leuke tocht rond de grote vijver. Het graspad is in de zomer en het najaar bijzonder mooi: je wandelt tussen riet en hoog opgeschoten wilde bloemen en bijzondere planten en dit allemaal onder het beheer van Natuur en Bos.

Wanneer een oude en sedert lange tijd uit gebruik genomen spoorlijn zijn opwachting maakt verlaat je het wandelpad. Steek het spoor niet over, maar kies voor de éénmanswegel rechts van de spoorstaven. Die volg je een hele poos tot hij voorbij een woning het spoor dwarst. Zand/stof wordt asfalt. De landbouwweg volg je steeds rechtdoor tot aan de startplek, het station van Adinkerke/De Panne.

 • Wanneer Vrijdag 2 oktober 2020 -
  donderdag 31 december 2020
 • Organisatie GR West-Vlaanderen
 • Gaat door in Frans Vlaanderen
 • Gaat door in West-Vlaanderen