Deze website gebruikt cookies.

GRP Le Ternois Nord.

zondag 20 september 2020

Afwisselend genieten van fascinerende heuvelruggen en charmante valleitjes in Noord-Frankrijk.

 • Route GRP Le Ternois Nord
 • Van Nédonchel
 • Naar Heuchin
 • Aantal km Korte tocht 20 km – lange tocht 25 km – individueel.
 • Verzamelplaats De bus vertrekt om 07.25 u in Roeselare en om 08.00 u in Ieper.
 • Tochtleiding Dani Nolf (e-mail: dani.nolf@telenet.be ; GSM: 0486/63 45 90; Tel: 051/30 84 21) en Piet Hardeman (e-mail: piet.hardeman@telenet.be ; GSM: 0472/97 49 00; Tel: 057/44 56 57).
 • Prijs € 17 voor leden en € 20 voor niet-leden.
 • Inschrijven Overschrijving(en) op rekening BE33 7383 2211 0346, GR West-Vlaanderen, Goeberg 3, 8954 Westouter.

Meer info

Wie dacht dat je, na het het laatste stukje GR 127B dat je vorig jaar afgestapt hebt en wat nog rest van de GR 121, je al het moois in Frans-Vlaanderen gezien hebt zal raar opkijken. Voor het ontwikkelen van GR de Pays: gesloten lussen, werden verbindingen gelegd tussen de hoofdassen. Prachtige, verlaten landschappen werden ontsloten, pareltjes in een vergeten natuurgebied waar de tijd is blijven stilstaan. Je zou haast denken dat de pijlen en de wit-rode verf die ongerepte schoonheid bijna verstoren.

Je vertrekt aan de ‘Loedan’, de bar waar je, na de vorige dagstappers, twee keer welkom was maar die ondertussen ‘fermé’ is, getuige de begroeiing op het trottoir. Vanuit de vallei van ‘la Nave’ klim je tot op de heuvelrug van ‘le Mahonier’. Het ‘Bois de Nédonchel’ kleurt de horizon groenbruin. Na Fiefs, een minuscuul dorpje dat je via een koeiendreef verlaat, daal je gezapig tot het brongebied van ‘le Quévaussart’. Een 18de-eeuws huis en een hoeve domineren dit gaaf gehucht. In dit brongebied werd een arboretum aangelegd. Je klimt nadien over de ‘Mont Doulet’ om ‘Fontaine-lès-Boulans’ binnen te vallen. De ‘Mairie’, ter grootte van een achterkeuken, leunt tegen het vroegere schooltje, nu het gemeente-zaal(tje). Het classicistisch kasteeltje met dito hoeve, een kerkje en een tiental huizen vormen de rest van het decor. Een veldweg klimt op naar Prédefin, het volgende dorpje op pakweg 1,6 km, in vogelvlucht. Ondertussen knaagt de honger en je zoekt een schaduwplekje, een stoel, je meegebrachte ‘bootjes’ en een frisse drank. Na een welverdiende rust maak je misschien een ommetje naar een bezienswaardigheid. Prédefin is bekend omwille van de resten van een Duits radiocentrum en half ondergrondse kazerne uit de tweede Wereldoorlog. De GRP kiest nu een 5 km lange veldweg: ‘le chemin de la Fosse aux Loups’ over de hoogvlakte met spreekwoordelijke namen als ‘le Dos de l’Âne’ en ‘le Champs Pouilleux’. Langzaam daal je in de vallei van ‘le Faux’, een zijriviertje van ‘la Ternoise,’ die zijn naam leende aan deze mooie streek. De fraaie vallei herbergt een prachtig kasteel met kerk in een 8 ha groot park. Het dorpje en kasteel waren ooit decor voor de film: ‘Le Journal d’un curé de campagne’. Na een laatste, groene veldweg, hoog boven de vallei, duik je Heuchin binnen.

Meer dan content geniet je van een plaatselijke dorstlesser.

 • Wanneer Zondag 20 september 2020
 • Organisatie GR West-Vlaanderen
 • Gaat door in Frans Vlaanderen