Deze website gebruikt cookies.

Met priester-dichter Anton Van Wilderode door het Land van Waas naar het Heidebos, een sublieme brok natuur.

Tijdens de tocht over paadjes en veldwegels maak je kennis met allerlei soorten biotopen: zanderig en weinig vruchtbaar uitgestrekt akkerland en meersen waar de maïsteelt en het snoeigras voedsel voor de veeteelt betekenen maar er is ook naaldbos, loofbos, heide, droge graslanden en dreven waarvan het natuurreservaat Het Heidebos een prachtig voorbeeld is. Je maakt uitgebreid gebruik van het Wandelnetwerk Waasland, dat onlangs een update kreeg met het Wandelnetwerk Moervaartvallei. De wit-rode strepen van de GR 122 zal je alleen hier en daar op een boom vinden. Je wandelt vooral op zanderige aardewegels of graspaden. In het eerste deel van de wandeling trek je door het schrale uitgestrekte landbouwland met kaarsrechte veldwegen. De lange wandeling in het Heidebos, hét hoogtepunt, is een schoolvoorbeeld van afwisseling.

 • Route GR 122
 • Van Moerbeke-Waas
 • Naar Moerbeke-Waas
 • Aantal km 19,5 km.
 • Verzamelplaats Parking bij het oude station van Moerbeke-Waas (Statiestraat, 9180 Moerbeke-Waas).
 • Tochtleiding Geen.
 • Prijs Gratis.
 • Inschrijven Niet.
 • Extra info GPX-bestanden: op te vragen per e-mail bij Jaak Perneel: jacquesperneel@telenet.be. Ook gedetailleerde kaarten en achtergrondinformatie kunnen bij hem opgevraagd worden.

Meer info

Wandel vanaf de parking naar het station, je laat het station links liggen en slaat R af. Je komt op het wandel/fietspad terecht dat op de bedding van de oude spoorlijn ligt. Je bent meteen ook op het Wandelnetwerk Waasland. Kies richting wandelknooppunt (WKP) 1. Dwars de Heidestraat en verlaat hier het wandelnetwerk dat je naar WKP 1 wilt sturen. Dwars de Drongendreef t.h.v. een school en wandel verder op het fiets/wandelpad. Bij de Moerhofstraat (WKP 1), net voorbij de velden van KFC Moerbeke, verlaat je het fiets/wandelpad en loopt naar L de Moerhofstraat in, in de richting van WKP 12. De Moerhofstraat loopt uit in Dorpvaart/Spelonckvaart. Je wandelt naar R, richting WKP 12. Bij huis nummer 16 stuurt het wandelnetwerk je het dorp uit. Je bent op het ‘Anton van Wilderode literair wandelpad’ aanbeland. Ter illustratie krijg je twee korte gedichten aangereikt.

Op een breed aarde/graspad wandel je kaarsrecht noordwaarts tussen biljartvlakke akkers naar WKP 12. Bij helder weer vormen, aan de rechterhorizon, de damppluimen van de koeltorens van de Doelse kerncentrales kleine wolken.

Je wandelt tussen de velden van een boomkwekerij naar WKP 12. Hier kies je voor richting WKP 11. Dit bereik je pas een heel eind verder. Je wandelt ondertussen onverhard van bosrand naar bosrand. Fijnsparren maken meer en meer plaats voor zomereik. Met de Drongendreef, een verkeersluwe betonwegel, bereik je WKP 11 nabij de luidruchtige A11. Je hebt wellicht een kerktoren opgemerkt: het is de H.Hartkerk van het gehucht Kruisstraat. Het brede afwateringskanaal langs de betonweg is de Moerkesbeek. Bij WKP 11 kies je voor richting WKP 10. Dit bereik je door op de Zandberg, een betonwegel door een kleine wijk, naar de Kruisstraat te wandelen. Je dwarst de Kruisstraat en je wandelt op een smal aardepad, rond paardenweiden, naar de rotonde t.h.v. de afrit van de A11 richting Moerbeke. Hier bereik je WKP 10. Je wandel verder richting WKP 9. Je hebt bij de rotonde wellicht de wit-roodstrepen van de GR 122 opgemerkt. Je wandelt met wit-rood in de Molenstraat en voorbij een carpoolparking naar WKP 9. Bij WKP 9 verlaat je de GR en kies je voor een kaarsrecht aardepad richting WKP 2. Je wandelt zuidwaarts afwisselend langs bosranden en tussen velden. Afwateringskanalen, omzoomd door rietkragen, zijn alom tegenwoordigd. Je komt, na een lange tocht, uit bij een eenvoudig Onze-Lieve-Vrouw-kapelletje in de Collemansbrug en de bebouwde kom van Moerbeke. Je wandelt naar R. Waar de Collemansbrug naar L buigt en de Terwestvaart wordt, stap je verder RD met de Keizershoek naar WKP 2. Bij WKP 2 houd je dezelfde richting aan naar WKP 4. Bij een infobord ‘Fort Francipany’ komt de GR 122 er weer bij. Als de GR honderd meter verder naar links afbuigt verlaat je wit-rood opnieuw. Je wandelt RD en wisselt harde asfalt voor een zacht bospad.

Je bent in Het Heidebos aanbeland. Natuurpunt zwaait hier de plak. Je bent nog altijd op weg richting WKP 4. Je zet je tocht verder richting WKP 5. Let op! Bij een splitsing van bospaden houd je richting WKP 5 verder aan. Bij WKP 5 ga je L naar WKP 6. Het bospad wordt hobbelig en zanderig. WKP 6 ligt nabij de A11 en dit heb je gemerkt. Ook wit-rood is nog maar eens van de partij. Je volgt wit-rood op een aarde/graspad richting WKP 52. Daar kies je richting WKP 53 en verlaat … de GR. Bij WKP 53 duiken we met een klaphekken de graaszone van het Heidebos in. WKP 54 is ons doel en dit bereiken we al slingerend door kleine bossen, langs grasvelden en doorheen uitgestrekte bremvelden en langs adelaarsvarens van klaphek naar klaphek. Het is er ongemeend boeiend wandelen! Borden informeren over de fauna en flora. Bij WKP 54, nabij de Heidebosparking, kies je voor WKP 51 en je loopt daartoe opnieuw de graaszone in. Je struint door een één km lange dreef afgezoomd door vooral oude Amerikaanse eik. Een boshut met rustbanken en een toilet nodigt uit. WKP 51 ligt bij een grote parking aan de Keizershoek. Volg de Keizershoek richting WKP 50. Wit-rood is er nogmaals bij. Je loopt uit op de oude spoorwegberm en het fiets/wandelpad. Hier verlaat je de GR 122, die RD loopt, jij volgt het fiets/wandelpad naar L richting WKP 50. Je hebt keuze tussen beton of gras/aarde (oude spoorwegbedding). Bij WKP 50 houd je dezelfde richting aan naar WKP 1. Je dwarst de Terwestvaart en kiest voor de Melkerijstraat. Hier kan je opnieuw voor onverhard kiezen door rechts van het wegdek voor een parallelle aardewegel te kiezen. Op het einde van de Melkerijstraat spoort WKP 1 op de Statiestraat. Even verder ligt het opgeknapte station van Moerbeke en de startplek.

 • Organisatie GR West-Vlaanderen
 • Gaat door in Oost-Vlaanderen