Wandeling in lijn, ondersteund door de GR-autocar. Ditmaal eens géén tocht "puur natuur", maar een winterwandeling doorheen (deels) verstedelijkt gebied met enkele "verrassend groene highlights", zoals de destijdse ENCI-groeve (nu natuurgebied), de gezelligheid van de historische binnenstad, alsook prachtige vergezichten over het Maasdal, de grintplassen en de uiterwaarden.
We starten nog nipt in België. De GR 5 - hier in gemeenschappelijk traject met GR 561 - brengt ons quasi direct voorbij de grens en doorkruist vervolgens een licht glooiend decor met mooie groene zones: eerst over en langs de Zuid-Willemsvaart, dan de Lage en Hoge Fronten en het Waldeckpark (overblijfsels van de oude buitenvesting rond de stad). Daarna volgen de mooie open vallei van de Jeker en de beklimming van de imposante Sint-Pietersberg. Boven genieten we van het uitzicht over de vroegere ENCI-kalksteengroeve. Ondertussen is deze destijds industriële plek geëvolueerd tot een mooi natuurgebied. We wanen ons even ergens in een "ver" buitenland, en kunnen er opteren voor een prachtige wandellus rond en doorheen deze groeve (5 km).
Daarna schakelen we naadloos over op de markering van de GR 128. Die gidst ons langs Fort Sint-Pieter naar beneden, en via het gezellige Jekerkwartier de oude binnenstad in voor een afwisselend parcours langs prachtige gebouwen, leuke pleintjes, winkeltjes allerlei en meer dan voldoende horeca om de innerlijke mens deugddoend te versterken, en zo nodig terug op te warmen.
We bereiken de Maas aan de de romaanse Sint-Servaasbrug, de oudste stenen brug van Nederland. Net als de Romeinen destijds, steken we hier de Maas over (zij het dat deze brug er toen nog niet was uiteraard, zij hadden een houten brug). Zo komen we in het meer moderne stadsdeel Wyck. Ter hoogte van de oude Waterpoort sluit de GR 128 aan op een gemeenschappelijk parcours met het Nederlandse LAW Streekpad "Krijtland".
Vanaf hier wandelen we - parallel aan of zelfs vrij dicht naast de Maas - terug richting België: eerst over een mooie moderne esplanade, waarbij we het Bonnefantenmuseum en het Limburgse Gouvernementshuis passeren. Eens de bebouwing achter ons, volgt een wandelpad met vergezichten over de Maas, de imposante grintplassen en de "uiterwaarden" (natuurgebieden Kleine Weerd en Eijsder Beemden).
De wandeling eindigt in het pittoreske dorp Eijsden (nog net in Nederland). Wie dan nog tijd en zin heeft, kan er de wandeldag afronden met de verkenning van het mooie (historische) park van het Kasteel van Eijsden.
Let op: er wordt bij GR Vlaaams-Brabant niet "in groep" gestapt o.l.v. een tochtbegeleider. Je kunt volledig individueel en in eigen tempo wandelen; eventueel aansluiten bij een groepje wandelaars dat aan jouw tempo stapt.
Voor meer details over het concept, de organisatie en de "zwaarte" van onze bustochten, consulteer zeker onze informatiepagina: GR tochten Vlaams-Brabant | Provinciale activiteiten | Menu bovenaan | Grote Routepaden
Ben je lid van Grote Routepaden of heb je al een account? Log dan hier in met je e-mailadres en wachtwoord.
Ontdek hier de voordelen: