Deze website gebruikt cookies.

Tocht doorheen de Brusselse Groene Gordel en de Brabantse Kouters

donderdag 2 april 2020

Een tocht in lijn van Jette naar Merchtem GEANNULEERD om de verspreiding van het Corona-virus in te perken. Met onze excuses.

 • Van Jette
 • Naar Merchtem
 • Aantal km 23 km
 • Verzamelplaats Café ‘Op Den Hoek’ (Kardinaal Mercierplein 34, 1090 Jette). Verzamelen vanaf 09.30 u, vertrek om 10.00 u.
 • Tochtleiding Jaak Perneel (e-mail: jacquesperneel@telenet.be ; tel: 058/51 58 25 of GSM: 0468/18 62 92).
 • Prijs € 1 voor GR-leden en € 2 voor niet-leden
 • Inschrijven Enkel op www.donderdagstappen.mygb.nl
 • Extra info Kom bij voorkeur met de trein; wie toch met de auto komt, plaatst het best zijn auto aan het station van Merchtem, onze aankomstplek (adres: Stationsstraat 136, 1785 Merchtem) en neemt de trein op per

Meer info

Reeds kort na de start op het stationsplein van Jette belanden we in De Groene Wandeling, een schitterende route van meer dan 60 km die voetgangers toelaat om ook de vele bewaarde parken, groene ruimtes, verborgen hoeken en gaten die onze hoofdstad rijk is, te ontdekken.

Het Koning Boudewijnpark is ontstaan uit de samenvoeging van het Laarbeekbos, het Poelbos, het Dielegembos en het Heilige Hartbos. Met bochtige weggetjes, niet altijd vlak, wandelen we langs het populaire en aangename Chalet du Laerbeek, oude moerassen rond de Molenbeek, weiden en landbouwgrond. We bereiken het licht golvend en uitgestrekt Brabants vruchtbare leemland, de Brabantse Kouters. We dwarsen de Kleine en de Grote Landbeek en lopen in een open landschap rond het kleine Relegem. Na een tweetal uren wandelen bereiken we het kleine Kobbegem met zijn Sint-Goriks- en Magdalena-kerk, zijn brouwerij van Mort Subite en ’t Wit Paard, het café vlak naast de brouwerszaal-met-zijn-koperen-brouwketels en onze middagstop.

Na spijs en drank bereiken we de noordrand van de grote gemeente Asse en kiezen voor een grintpad langs de spoorlijn 60 verbindt. Niet voor lang echter, want het bosrijke natuurgebied De Waarbeek ligt er te verleidelijk bij. We komen in Mollem met Beneden Vrijlegem, een kronkelende smalle aardewegel, die zich doorheen het landelijke Mollemse landschap een weg baant. Aan de oostelijke grens van Mollem wenkt een bijzonder mooie natuurgebied: de Grote Molenbeek.

Wat verder kiezen we met het wandelnetwerk voor een smalle aardeweg tussen akker/weide en beboste vallei van de Grote Molenbeek. Wanneer ons pad tussen tuinranden en akkerland verder noordwestwaarts slingert, duikt de opvallende zware vierkantige koepeltoren van de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Noodtkerk van Merchtem op. Onverhard wordt verhard, akkerland wordt villawijk. We wandelen op de smalle Terspelt asfaltwegel richting Appelkot.

Voor meer informatie over de activitieten van GR West-Vlaanderen, klik hier.

 • Wanneer Donderdag 2 april 2020
 • Organisatie GR West-Vlaanderen
 • Gaat door in Vlaams-Brabant