Deze website gebruikt cookies.

Trage Wegen in de Vlaamse Ardennen

donderdag 7 mei 2020

Geannuleerd omwille van de bestrijding van Covid-19.

 • Van Kluisbergen
 • Naar Kluisbergen
 • Aantal km 24 km waarvan 15,5 of 8,5 km in de voormiddag. Er zijn twee lussen.
 • Verzamelplaats De parking rechtover Sporthotel Hotond, Zandstraat 4, 9690 Kluisbergen.
 • Tochtleiding Dani Nolf (e-mail: dani.nolf@telenet.be ; GSM: 0486/63 45 90; Tel: 051/30 84 21) en Wilfried Calcoen (e-mail: wilfried.calcoen@telenet.be ; Tel: 050/35 96 06; GSM: 0474/47 60 79).
 • Prijs € 1 voor GR-leden en € 2 voor niet-leden.
 • Inschrijven Enkel op www.donderdagstappen.mygb.nl . Er zijn 2 groepen; vergeet bij je inschrijving zeker niet te vermelden voor welke groep je inschrijft!
 • Extra info * 1e groep om 09.00 u o.l.v. Dani: 15,5 km – PN rond 13.00 u; verzamelen vanaf 08.30 u.
  * 2e groep om 10.00 u o.l.v. Wilfried: 8,5 km – PN rond 12.00 u; verzamelen vanaf 09.30 u.

Meer info

De grote lus.

Nog geen 500 stappen ver en het eerste draaipoortje, sluis of chicane laat je toe om langs de oprit van een ‘stevig optrekje’, een schitterende weide af te dalen. Voorbij de ‘Hangebeek’ klimt je dwars door een (in 2019 aardappel-) akker naar een piepklein gehucht. Na 50 verharde stappen kies je opnieuw voor de zompige weiden. Je kruist de ‘Kruitholbeek’ en klimt op tot de hoofdweg die je voorzichtig oversteekt. De Terslepe oude molen is nu je baken en opnieuw daal je af tot in ‘Ter Beke’. Een subliem pad volgt nu de diep ingesneden ‘Holbeek’ over 1,3 km. Je stijgt nu tot op de ‘Spichtenberg’ en de helwitte ‘Ter Hengstmolen’ die de heuvelkam siert, komt in zicht. Het wegje slingert langs de ‘Hemelberg’, hoog boven Ronse en kiest nu pal west. Voorbij de N60, de legendarische weg uit het wereldkampioenschap wielrennen, zigzaggen de paadjes tussen restbosjes en schapenweides. Er rest nog een stevige klim door het bos en de molen ‘Ten Hotond’ komt in zicht.

De kleine lus.

Je stapt nu meteen door het bos van de ‘Hotondberg’ (150 m), beheerd door ANB. Een open plek werd hier gekapt om kansen te bieden aan struikheide, gaspeldoorn en brem die hier eerder groeiden. Je daalt nu af tussen beuk en naaldhout tot aan de ‘Hotondbeek’ op 90 m hoogte. Waar je het bos verlaat zijn nog resten te zien van loopgraven uit de eerste Wereldoorlog toen Duitse stormtroepen hier een opleiding hadden. De streek-GR Vlaamse Ardennen voert je naar het ‘Fonteinbos’ langs boerderijen waar ‘goed geboerd wordt’, getuige de imposante ‘restauraties’ en de paardenweides. Je scheert net naast dit bronbos dat erkend is natuurgebied. Een mooie veldweg brengt je terug naar de eindmeet.

Een dorstlesser op het terras, met adembenemend zicht en een bezoekje aan de molen, mist zijn doel niet.

Voor meer informatie over de activiteiten van GR West-Vlaanderen, klik hier.

 • Wanneer Donderdag 7 mei 2020
 • Organisatie GR West-Vlaanderen
 • Gaat door in Oost-Vlaanderen