Deze website gebruikt cookies.

Agenda Naar Inhoud

Treinstapper Diepenbeek - Hasselt

zondag 1 oktober 2023

Vijvers, vijvers en nog eens vijvers in het oostelijke deel van de Limburgse Wijers!

 • Route GR 564, GR5, GR5 variant Hasselt en lokale paden
 • Van Diepenbeek
 • Naar Hasselt via het domein Bokrijk
 • Aantal km 22,7 km
 • Tijdsduur Dagtocht
 • Verzamelplaats Station Diepenbeek vanaf 9.30 uur. Vertrek om 10 uur na aankomst van de trein uit Antwerpen. Met de auto: gratis parking aan het station (Spoorstraat - N 50° 54’ 39886” – O 5° 25’ 6.908”). Na de wandeling terug met de trein uit Hasselt.
 • Tochtleiding Daniël Gielen
 • Prijs Gratis
 • Inschrijven Via de knop hieronder - Meer info: antwerpen.dagstappers@groteroutepaden.be
 • Extra info Om deel te nemen aan deze wandeling, vragen we dat je lid bent (of wordt) van Grote Routepaden. Niet-leden zijn welkom om kennis te maken met de georganiseerde wandeltochten van GR Antwerpen.

Meer info

Vanaf de treinhalte Diepenbeek volgen we de Stationsstraat in noordelijke richting.

Al na ongeveer een halve kilometer – net na het kasteel van Diepenbeek en het recreatiedomein Demerstand en even voorbij het bruggetje over de Demer - komen we in het eerste natuurgebied van de dag: de Dorpsbemden met de Pomperikvijver. Het is dan maar even stappen tot het volgende vijvergebied: de Dautewijers. Meer info over de Dorpsbemden en de Dautewijers.

We gaan vervolgens richting Albertkanaal langs rustige wegen door de wijk Lutselus. Een bospad brengt ons tot aan de de sluis van Diepenbeek en de wandelboom GR5 – GR564.

We duiken haast letterlijk het natuurreservaat De Maten in en volgen een tijdlang langs de Augustijnenvijver de GR5 richting Genk door een prachtig heidelandschap. Net voorbij de Peerdsdiefwijer gaat de GR5 rechtsaf richting Genk. Wij volgen echter de Heiwijerbeek door een mooi stukje bos naaar links tot aan de kantine van Bokrijk Sport, waar we na ongeveer 10 km stoppen voor de middagpauze.

Na de lunch brengt ons pad ons over de speelplaats van het Sint-Jozefsinstituut van Bokrijk. We steken de drukke Hasseltweg over en wandelen via een dreef door het bos tot aan de ingang van het Openluchtmuseum Bokrijk. We stappen nu opnieuw langs de GR5, maar dan in de richting van Hasselt.

Wat verderop verlaten we even de GR5 om langs de Herkenrodevijvers naar één van de bekendste toeristische attracties van Limburg te lopen: fietsen door het water. Het uitkijkpunt van het info- en rustpunt ‘Zicht op De Wijers’ biedt je een uniek uitzicht over de vijvers van natuurgebied De Wijers.

Even verder gaan we linksaf, weer op de hoofdroute van de GR5, tussen de vijvers door tot op de splitsing met de stadsvariant Hasselt. Die volgen we door het bos, over een onbewaakte overweg, langs de Zusterkloosterbeek en de Cellebroedersvijvers naar het sas van Godsheide, waar we via de fietsbrug opnieuw het Alberkanaal oversteken.

We komen langs de ingang van de Japanse tuin en gaan via het Kapermolenpark en langs de oude gevangenis Hasselt binnen. Van daaruit is het niet ver meer tot het station. Wie even wil uitblazen voor het aanvatten van de terugreis, kan in het centrum van Hasselt nog een terrasje doen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van GR Antwerpen

Meer informatie over de wandelingen van GR Antwerpen

 • Wanneer Zondag 1 oktober 2023
 • Organisatie GR Antwerpen
 • Gaat door in Limburg