Deze website gebruikt cookies.

Vanuit Torhout naar Groenhovebos en Torwoud.

Voor of na de wandeling kan je een korte wandellus maken met de bedoeling een deel van het centrum van Torhout te verkennen. Langs rustige wandelwegen dwars je de verkaveling Torhout-Oost en je komt in een open landschap waar je de Ruddervoordewegel volgt richting Groenhovebos. Voor de kleinsten is er in Groenhove een goed uitgerust speelplein. Een recent bufferbekken en een stukje (speel)bos vormen Torwoud. Via de verkeersarme Bosdreef en de Poperboswegel kom je terug naar het centrum van Torhout.

 • Route GR 131 Brugs Ommeland - Ieperboog
 • Van Torhout.
 • Naar Groenhovebos.
 • Aantal km 14,5 km.
 • Verzamelplaats Startplaats: station van Torhout. Een alternatieve startplaats is de parking nabij het Groenhovebos, Bosdreef 8, 8820 Torhout.
 • Tochtleiding Geen.
 • Prijs Gratis.
 • Inschrijven Niet.
 • Extra info GPX-bestanden: op te vragen per e-mail bij Jaak Perneel (e-mail: jacquesperneel@telenet.be); ook meer gedetailleerde topokaarten kan je opvragen bij Jaak Perneel.

Meer info

In de veronderstelling dat je eerst de wandellus in het centrum van Torhout loopt, verlaat je het stationsgebouw aan de kant van het stadscentrum en ga je RD naar de Stationsstraat.

Einde Stationsstraat voor 20 m naar R en daarna L de Hofstraat volgen tot op de Markt.

Je dwarst de Markt zodat je langs de ‘voorkant’ van het stadhuis komt. Neem de Hoedenmakersstraat (dit wordt verder Ravenhofstraat) die je RD blijft volgen tot je aan de ingang (hekken) van het Ravenhofpark komt. Verrassend en op slechts 100 meter van de Markt vind je hier een groen pareltje.

Je komt langs het kasteeltje, stapt over het bruggetje en volgt het pad. Aan de andere kant van het Ravenhof is er een uitgang maar we keren op onze stappen terug door L te gaan. Verlaat het park (door het hek) en keer op je stappen terug (Ravenhofstraat) tot aan de oude stadspomp. Ga hier R (Nieuwstraat) en je komt opnieuw op de Markt. Ga terug naar het station via de Hofstraat.

Je verlaat het station nu via de tunnel langs de kant van spoor 2. Een dolomietpad brengt je naar de Guido Gezellelaan die je dwarst. In de August Vermeylenlaan neem je de eerste straat L (Stijn Streuvelslaan). Op het kruispunt ga je L (Poperbosstraat) en na 50 m R: je mag nu een tijdje die rode driehoekjes (joggingparcours) volgen. Ga daarna weer R en je neemt daarna aan de L-kant de ‘trage’ weg. Je komt aan drie treurwilgen. Hier neemt de trage weg een bocht naar L en er staat ook een paal met een gemarkeerde wandeling: een bruine cirkel in een wit vierkantje. Dit is de markering voor het Vossenpad. Deze markering ga je nu volgen. Dit is het langst gemarkeerde wandelparcours met Groenhovebos als uitvalsbasis. Het Vossenpad is heel goed bewegwijzerd. In principe heb je voor de volgende 12 km geen wegbeschrijving meer nodig, maar volledigheidshalve vind je hierbij de verdere beschrijving.

Je wandelt verder richting Semoisstraat tot aan een sterk schuin overhangende Zwarte Els. Je slaat hier R de Semoisstraat in om vervolgens R de Maasstraat in te slaan. Neem L de Ourthestraat om uit te komen op een andere trage verbinding. Je volgt deze trage verbinding L mee (treurwilg) tot aan de Oisestraat. Hier staan krulwilgen. Ga R en blijf rechtdoor gaan tot aan de Donaustraat (bushalte). Daar ga je L, om in de bocht R de Ruddervoordewegel (buurtweg 67) te volgen.

Aan de Boterberghoekkapel maak je een bocht naar L en wat verder een bocht naar R. Wat verder RD aanhouden (een voetweg; de splitsing naar L niet nemen). In deze omgeving (The Paddock) zijn in 1979 en 1980 Torhout-Werchter festivals doorgegaan. Aan de dreef ga je RD, dus verder in de richting van de snelwegoprit en Paddock en tot 15 m voor de Ventweg Zuid (deze loopt evenwijdig met de snelwegoprit en ter hoogte van een vijver). Daar ga je R de Ruitjesboswegel in (hier kan het behoorlijk nat liggen), je stapt rond een ‘hertenparkje’ en je komt in de Ruitjesbosstraat.

Aan de Ruitjesbosstraat ga je L om 75 m verder R de Vrouwkenswegel aan de rand van het Groenhovebos (100 ha) in te slaan. Deze volg je tot je uitkomt op een ijzeren hekken (Elzenmeerspad). Je blijft RD gaan en komt uit op een scherpe bocht naar R. Ongeveer 180 m na de bocht ga je L (er staat een infobord i.v.m. de Lork). Je komt op de (Regenbeekweg) waar je L gaat. 130 m verder in de (Regenbeekweg) ga je R. Net voorbij een “wegafsluiting” ga je R. Je komt langs het heideveldje (met adelaarsvarens, berken, struikheide en een poeltje op je linkerkant). Je komt aan een kruispunt met de Torendreef. Hier ga je L. Je volgt een klein stukje GR 131 tot je aan de rand van het bos komt, 100 m voorbij het dwarsen van een beek. Neem het pad R. Dit is de zogenaamde ‘Spookwegel’. Volg deze volledig tot je op de (Bosdreef) komt. Ga R. Hier heb je het Torwoud aan je linkerhand liggen.

Je stapt tot de grote witte ingangspoort van het domein Groenhove Diocesaan Centrum. In het domein is er een cafetaria, ‘de Groene Specht’. Ter hoogte van de ingangspoort heb je nu de keuze: ofwel ga je door de poort en volg je het Vossenpad tot aan de parking en het speelplein van Groenhove. Wie niet naar het speelplein gaat, gaat net voor de ingangspoort L het speelbos Torwoud in. Het pad (naast infobord Torwoud) loopt evenwijdig met de Kersouwkensstraat. Ga 200 m verderop naar het Bufferbekken toe. Je loopt in tegenwijzerzin rond het bufferbekken. Vervolgens verlaat je het bufferbekken, sla R af de (Bosdreef) in, in de richting van de Ruddervoordestraat. Je steekt deze tweevaksweg over en komt in de Kwaplasstraat. Na 250 m sla je R de Poperboswegel (Buurtweg 68) in. Die  leidt je naar de Nachtegaalstraat. Je neemt een bocht naar L. Hier heb je stallen, een manège en kalver-iglo’s van de schoolhoeve Het ‘Lindenhof’ van het Torhoutse VLTI. Aan de Nachtegaalstraat ga je R. Aan het kruispunt met de Ruddervoordestraat steek je over en je vervolgt je wandeling via de Groenhovestraat. Deze volg je tot aan de Elbestraat. In bocht van de Elbestraat ga je RD. Gekomen aan het kruispunt ga je L tot helemaal op het einde (hellend) waar je R een pad kunt volgen richting (Amazone)plein: een groen plein met een wijkspeelpleintje en een klein bufferbekken. Loop in wijzerzin rond dit Amazoneplein. Je stapt over een houten vlonder en zo kom je op de plek waar je met het Vossenpad gestart bent. Hopelijk heb je het gemerkt dat we hier al geweest zijn. Nu blijf je het pad RD volgen tot je op de Ernest Claeslaan aanbelandt. Hier ga je L. Je komt aan een spoorviaduct. Blijf de spoorlijn aan je rechterhand houden. Zo kom je aan de achterkant van het station van Torhout.

 • Organisatie GR West-Vlaanderen
 • Gaat door in West-Vlaanderen