Deze website gebruikt cookies.

LF-netwerk definitief vervangen door icoonroutes

27 mei 2021
Nieuw item

Om Vlaanderen op de kaart te zetten als internationale fietsvakantiebestemming hebben de vijf provinciale toeristische organisaties en Toerisme Vlaanderen negen icoonfietsroutes ontwikkeld. De nieuwe belevingsroutes zijn als het ware een make-over van het LF- of lange afstandsfietsnetwerk. Het LF-netwerk kwam bijna 30 jaar geleden tot stand op initiatief van de fietsersgemeenschap en werd tot eind 2020 onderhouden door vrijwilligers van Grote Routepaden. Sedert begin 2021 werden alle oude LF-bordjes weggehaald van het terrein en zijn deze LF-routes dus niet meer te volgen.

Met de omvorming van LF-netwerk naar icoonroutes volgt Vlaanderen de Nederlandse aanpak, waar recent de Maasroute, Zuiderzeeroute en Kustroute werden ingehuldigd, en andere routes op stapel staan. Ook in Vlaanderen gaat men voor minder icoonroutes, met meer tot de verbeelding sprekende thema’s. Die moeten de fietser helpen om door de bomen het bos te zien, en Vlaanderen op de kaart zetten als een bestemming voor meerdaagse fietsvakanties. De icoonroutes zijn daarmee complementair aan de knooppuntennetwerken die een referentie blijven voor kortere tochten.

De provincies staan voortaan in voor de bewegwijzering en het onderhoud van de icoonroutes. Grote Routepaden blijft partner van Toerisme Vlaanderen en de provincies in dit nieuwe verhaal, maar zal haar focus verleggen naar de uitbouw van een actieve fietsers-community. Gebruikerservaringen en -feedback zijn cruciaal om de routebureaus bij de les te houden, en zorgen voor afstemming van het routeaanbod en bijhorende services op de noden en wensen van de autonome, recreatieve fietser.

Praktisch:

Detailinfo van alle icoonfietsroutes - kaartje, korte beschrijving en gpx-bestanden voor smartphone of gps-toestel - op:

www.vlaanderenmetdefiets.be