Deze website gebruikt cookies.

Magazine
Sluit filters

Artikeldatabank

Op zoek naar informatie over een bepaalde streek? Stap je binnenkort een GR-pad of fiets je een lange-afstandsroute waar je meer over wil weten? In deze databank kun je alle artikels opzoeken die in Op Weg verschenen van 2014 tot en met nu! Vink in de linkerkolom je voorkeuren aan en je krijgt een overzicht van alle artikels die aan je criteria voldoen. Ben je op zoek naar een specifieke route of locatie, typ deze  dan links bovenaan in het zoekveld.

Bij heel wat artikels vind je als extra ledenvoordeel de gpx-track van de route, extra fotomateriaal, een interactieve kaart of een uitgebreide steekkaart met de uitgewerkte dagetappes, de logies, info over hoe je de reisbestemming het best kunt bereiken, ...

Bewaar je favoriete artikels! Klik op het hartje en vind ze later gemakkelijk terug bij 'Mijn favorieten'.

 • 20231126141702_IMG_4472

  Wandelen

  Wie is er bang voor de Anti-Atlas?

  In een rotvaart zoeft de hogesnelheidstrein mij van Tanger naar Marrakesh. De bus brengt me rustig verder tot Agadir, waar ik mijn kameraden uit België ontmoet. Samen trekken we vijf dagen door de Anti-Atlas, het zuiden van het Atlasgebergte.

  Lees meer
 • IMG_0166

  Fietsen

  Lenteschoonmaak voor je fiets: Waar let je op?

  Voor je op fietsvakantie vertrekt, is het belangrijk dat niet alleen jouw conditie tiptop is, maar ook die van je fiets. Waar let je op? Wij vroegen het aan onze fietshandelaar Rijwielen Smets in Deurne!

  Lees meer
 • 1

  Wandelen

  Veel kleur onder de wolken

  Wisselvallig weer is de normaalste zaak van de wereld op de Lofoten, een eilandengroep voor de Noorse kust. Maar zelfs het vriendelijke oude dametje dat het enige winkeltje/cafeetje in Å openhoudt, klaagt steen en been: “Zoveel regende het nog nooit.”

  Lees meer
 • 15

  Fietsen

  “Wat was, zal zijn”

  Het fietspotentieel van de Roemeense Karpaten is enorm, met 24 bergtoppen boven de 2000 m en de ‘laatste middeleeuwse landschappen van Europa’. Ik trok door de spectaculaire natuur en het rijke erfgoed van Maramureş.

  Lees meer
 • Hiking met kinderen - Velebit Kroatië (3) - foto Yanick Bos

  Wandelen

  Zijn wandelstokken voor oude mensen?

  “Ik ben nog jong, ik heb geen wandelstokken nodig.” We horen het regelmatig, maar klopt die uitspraak wel?

  Lees meer
 • dag3d

  Wandelen

  Hongerige Britten en bijtende vliegjes

  De GR 54 omcirkelt het bergmassief de Écrins in de Franse Alpen. Begin september laten wij ons er charmeren door de hoge pieken, marmotten en gemzen. We leren ook dat hongerige Britten niet bijten, maar steekvliegjes wel.

  Lees meer
 • IMG_20230715_094258

  Fietsen

  Fietspoëzie in pastelkleuren

  In dit tijdschrift stonden al odes aan de Maas, de Rijn en de Loire. Ooit schreef een redacteur een brief aan zijn geliefde Somme. Al die rivieren hebben echter jaagpaden, de Moldau nauwelijks. Ons verhaal is hobbeliger. Zoals sommige beroemde muziekstukken

  Lees meer
 • P1001187

  Wandelen

  Waarom zijn de Hoge Kempen zo hoog?

  Het is best vreemd, zo’n driehoekig plateau dat 50 m boven de rest van Vlaanderen uitsteekt. Waarom zijn de Hoge Kempen eigenlijk zo hoog? De verklaring zit hem in de opmerkelijke geologische geschiedenis van deze prachtige wandelstreek. En die begint bij de ijstijden …

  Lees meer
 • Panorama The Mournes

  Wandelen

  In de voetsporen van Ierlands patroonheilige

  Alan Graham had een droom: een pelgrimstocht uitstippelen om zijn patroonheilige te eren. Vele prospecties en vergaderingen later staan ook wij in het kleine maar leuke stadje Armagh aan de start van zijn en onze persoonlijke bedevaart.

  Lees meer
 • Bibliotheek - 1 van 3

  Fietsen

  London calling, Fietsclash over het kanaal

  Sinds we de uitdaging aangingen om naar elke hoofdstad van onze buurlanden te fietsen, konden we Berlijn, Amsterdam en Luxemburg al afvinken. Er was wat twijfel bij Katrien wegens wat stijgen en dalen, maar het werd tijd om Londen in het vizier te nemen.

  Lees meer
 • (kadertuk) Vrijwilliger Lissa Vandamme brengt nieuwe GR-markering aan in Dilbeek

  Wandelen

  Van molens en kastelen tot uitzonderlijke flora en fauna

  De Streek-GR Groene Gordel leidt je in een lus door de Groene Rand rond Brussel. De stad is nooit ver weg en toch is het volop genieten van rust en natuur, gevarieerde landschappen, verrassende monumenten en tradities.

  Lees meer
 • Exmoor2

  Fietsen

  Haasje-over door de heuvels, Fietsen van Lands’ End naar Bath

  Hé, je fietst weer aan de verkeerde kant!” roept mijn vrouw lachend. Sinds ik terug ben uit Engeland blijft het mij achtervolgen. Gelukkig vooral in straten met weinig verkeer! Het bewijst dat mijn hoofd nog vol zit van mijn tocht op de West Country Way. Ook al was die behoorlijk nat.

  Lees meer
 • 14. 2 juni langs de Donau in Servie

  Fietsen

  De weg naar Athene, Van een lijn op een kaart naar ontelbare herinneringen

  Toby Lauwerier fietste ruim 4500 kilometer van Gent naar Athene. Op amper 29 fietsdagen doorkruiste hij 14 landen. Zijn persoonlijk motto: #neverstopriding. In zijn blogposts deelde hij dagelijks enkele snelle indrukken met de endorfine van de dag nog in het lijf.

  Lees meer
 • Wallonië 3

  Fietsen

  Wallonië voor heuvelhaters

  In Vlaanderen hebben we icoonroutes, maar Wallonië heeft zijn RAVeL-netwerk. Door een aantal van deze paden langs waterlopen en op oude spoorwegen te verbinden, kan je makkelijk je eigen Walloniëroute samenstellen. Met als bijkomend voordeel dat het plat gaat. Want water en treintjes gaan niet bergop.

  Lees meer
 • IMG20230702145412

  Wandelen

  Over vliegende priesters en Walserduits, De grote doortocht van de Italiaanse Alpen

  Wanneer ons avontuur op de GR 5 na 23 jaar ten einde loopt, voelen we naast grote voldoening ook een beetje leegte. Wat nu? Door de Italiaanse Alpen blijkt een pad parallel te lopen met de Franse GR 5: de Grande Traversata Delle Alpi. We doen het!

  Lees meer
 • foto 1 openingsfoto

  Fietsen

  Bosbessentaart met bessenijs op het Pieterpad

  Jaarlijks wandelen duizenden mensen het Pieterpad, maar wij als enthousiaste fietsers zagen het anders. We boekten een trip van Sint-Niklaas naar Groningen, de meest noordelijke stad van Nederland, met de fiets op de trein. Vervolgens fietsten we in zeven dagen naar Maastricht, langs rustige binnenwegen, karakteristieke landschappen en gezellige stadjes. En elke avond genoten we van de uitstekende gastvrijheid bij ‘Vrienden op de fiets’.

  Lees meer
 • tussen Rimetea en Salciua

  Wandelen

  Beren of Hongaren? Een avontuurlijke reis door het Apusenimassief

  Wanneer we in het hotel in Cluj vragen om een taxi op te bellen voor een rit naar de Turdakloof, kijkt de receptionist ons vreemd aan. Een eerste telefoontje levert niets op, de chauffeur weigert. Gelukkig brengt een tweede telefoontje soelaas en staan we een half uur later op het startpunt van onze verkenning van het Apusenimassief.

  Lees meer
 • TPT21

  Fietsen

  Fietsen over de ruggengraat van Noord-Engeland

  Als een ruggengraat lopen de Pennines van noord naar zuid door het Noord-Engelse landschap. Wie van de Ierse Zee naar de Noordzee wil fietsen, moet de bergketen over. Dat kan via de Trans Pennine Trail. Online recensies variëren van “heel enthousiast” tot “een zootje” en “saai”. ‘The proof of the pudding is in the eating’, zegt het Engelse spreekwoord, dus neem ik de proef op de som en fiets van Hornsea naar Southport.

  Lees meer
 • 3 Voorbij de duinen komt de zee piepen

  Wandelen

  Bienvenue chez les Ch’tis

  De nieuwe topogids van de GR 120 Littoral des Hauts-de-France lag in de boekenkast en alle huisgenoten waren op kamp of op reis. Meer had ik niet nodig voor een korte wandelvakantie dicht bij huis. Op vier dagen tijd wandelde ik van De Panne naar Calais door het land van de Ch’tis (de bewoners van Hauts-de-France), waar Franse filmsterren zich thuis voelen en je hier en daar nog een woordje Nederlands hoort.

  Lees meer
 • 20211206_115543

  Wandelen

  Winterwonderland

  In de winter is het Dak van België een winters sprookjeslandschap. Wij huurden een gîte en bleven er een paar dagen om op ontdekking te gaan met de wandelschoenen aan de voeten en de wandelstokken in de hand.

  Lees meer
 • OpeningsFoto_Cam Peak

  Wandelen

  ‘Uitzonderlijke natuurlijke schoonheid’ op de Cotswold Way

  Onze eerste wandelervaring in Engeland kon haast niet mooier zijn: op de Cotswold Way loop je bijna continue op onverharde paden door een wondermooi landschap.

  Lees meer
 • Naamloos album - 12 van 54

  Fietsen

  Luxemburg here we we come!

  Na een wat in het water gelopen trip naar Snowdonia, gooiden we het dit jaar over een andere boeg en besloten we op de fiets te kruipen. Aangezien ik al naar Berlijn en Amsterdam peddelde, was de volgende naburige hoofdstad snel gekozen. In vijf dagen zouden we vanuit Westerlo in Luxemburg Stad willen geraken.

  Lees meer
 • IMG_20230106_134212

  Wandelen

  Tot de grens, en erover. Het Waalse gedeelte van de GR 122

  Vorige winter schreef ik al over het Vlaamse gedeelte van de GR 122. In het Waalse Scheldeland zet ik mijn tocht op deze vlakke GR verder. Was ik twee dagen geleden nog aan het ijsschaatsen, dan wil ik op de kortste dag van het jaar wát graag de bottines in de modder pletsen.

  Lees meer
 • Kaart 24 Kortendries - Willem Dhaenens

  Wandelen

  Oost-Vlaanderen van noord naar zuid, Nieuwe topogids voor de GR 122

  Vers van de pers: de topogids van de GR 122. Dit internationale pad start net over de grens in het Nederlandse Hulst en doorkruist de hele provincie Oost-Vlaanderen. Langs de polders en de bloemenstreek, door de Scheldevallei en uiteindelijk de Zwalmstreek en de Vlaamse Ardennen. Nieuw aan deze gids zijn acht extra luswandelingen.

  Lees meer
 • 001 SGR Kempen - 5

  Wandelen

  GR-marathon door België

  Alle GR-paden in België wandelen is een serieuze uitdaging van maar liefst 9.792 km. Toch is dat het doel dat Hanne Govaerts zichzelf heeft gesteld. 23 jaar oud is de Kempische en sinds haar tocht op de GR 5 in 2018 is ze helemaal gebeten door het GR-virus. Ondertussen heeft ze al 1.428 km aan Belgische GR-routes in de benen. Ontmoet @HanneHikes: maatschappelijk werkster doorheen de week en wandelheldin in het weekend!

  Lees meer
 • trefdag2023_151218-PVDH9117

  Wandelen

  “De Coronacrisis had een positieve impact op de erkenning van het tragewegennet”

  Trage wegen, dat zijn de paadjes, veldwegen, doorsteekjes, die het wandelen van een GR-pad zo’n fijne belevenis maken. De jaarlijkse Dag van de Trage Weg is er om van die paden te genieten, maar het is ook een signaal naar alle overheden om te tonen hoe belangrijk het behoud ervan voor ons wandelaars is. Want de openbare ruimte staat in Vlaanderen sterk onder druk. Al zijn er ook positieve trends, aldus Steven Clays, inhoudelijk coördinator van Trage Wegen.

  Lees meer
 • CDin16

  Wandelen

  Drie generaties op stap op de Müllerthaltrail

  Jaren geleden kampeerden we met onze (toen nog jonge) kinderen in Bech. We genoten er van mooie wandelingen in de valleien met talrijke bruggetjes en rotsen. Tijdens de herfstvakantie wilden we er opnieuw naartoe, dus stippelde onze zoon een driedaagse tocht uit.

  Lees meer
 • BodminMoor

  Fietsen

  Een pub met Romboutskoffie, Fietsen van Lands’ End naar Bath

  “Hé, je fietst weer aan de verkeerde kant!” roept mijn vrouw lachend. Sinds ik terug ben uit Engeland blijft het mij achtervolgen. Gelukkig vooral in straten met weinig verkeer! Het bewijst dat mijn hoofd nog vol zit van mijn tocht op de West Country Way. Al begon die niet vlekkeloos.

  Lees meer
 • 20220804_094459

  Fietsen

  Op de mountainbike langs de limousins

  De hoogvlakte van Millevaches, doorkliefd door talrijke beekjes en rivieren en daarom de ‘watertoren’ van Frankrijk genoemd, vormt de westelijke flank van het Centraal Massief. Een prachtige streek om met de mountainebike te doorkruisen, ware er zomer 2022 niet die dekselse hittegolf. In vorig nummer van Op Weg waren we gestrand op een terras in de schaduw van de kerk van Gimel-les-Cascades.

  Lees meer
 • 01-StAuban_IGP6122-Daluis-DxO-sRGB

  Wandelen

  Herfst in de Zuidelijke Alpen

  Zo’n 25 jaar geleden zijn we onze traditie gestart: een driedaagse kampeerwandeltocht, mijn dochter en ik. We kampeerden in Luxemburg, zij was toen 7 jaar. Tot mijn grote plezier gaan we nog steeds af en toe voor een weekje samen op pad. In de herfst is het gebied ten noorden van Nice enkele keren onze bestemming geweest. Eind oktober en begin november spatten de herfstkleuren van het landschap en is het weer nog vaak heel aangenaam. De tent blijft dan thuis en we lopen dagtochten vanuit een vaste standplaats.

  Lees meer
 • IMG_9077_9079pano_cropped

  Wandelen

  Drie Generaties Kungsleden

  Juli 2015. Honderd meter onder de top van de Njulla. Vier personen kijken naar een stel hermelijnen dat speels een weg zoekt door een stenenveld. De sneeuwgrens ligt dat jaar nog uitzonderlijk laag en verspert de Tjäktjapas. Voor twee daarvan is de tocht tussen Abisko en Kebnekaise uitgedraaid op een serie koude nachten en een week natte voeten. “Maar het is niet erg”, zegt de oudste. “Dat geeft mij een goed excuus om hier op mijn 70ste terug te staan met mijn drie kleinzonen.”

  Lees meer
 • DSC_2666 Zonsondergang bij Natuurkampeerterrein Kasteel Nederhemert

  Fietsen

  Kamperen langs de Maas

  Onderweg in de trein zien we de Ardennen opdoemen. Als beginnende fietstrekker vind ik die heuvels best imposant, maar gelukkig zullen we meteen de Maas opzoeken en richting Nederland draaien. Daarom gooi ik graag enkele stellingen over fietsen bij onze noorderburen in de lezersgroep. Eens zien of ze ontkracht of bevestigd werden!

  Lees meer