Deze website gebruikt cookies.

Magazine

Artikeldatabank

Op zoek naar informatie over een bepaalde streek? Stap je binnenkort een GR-pad of fiets je een lange-afstandsroute waar je meer over wil weten? In deze databank kun je alle artikels opzoeken die in Op Weg verschenen van 2014 tot en met nu! Vink in de linkerkolom je voorkeuren aan en je krijgt een overzicht van alle artikels die aan je criteria voldoen. Ben je op zoek naar een specifieke route of locatie, typ deze  dan links bovenaan in het zoekveld.

Bij heel wat artikels vind je als extra ledenvoordeel de gpx-track van de route, extra fotomateriaal, een interactieve kaart of een uitgebreide steekkaart met de uitgewerkte dagetappes, de logies, info over hoe je de reisbestemming het best kunt bereiken, ...

Bewaar je favoriete artikels! Klik op het hartje en vind ze later gemakkelijk terug bij 'Mijn favorieten'.

  • IMG_0166

    Fietsen

    Lenteschoonmaak voor je fiets: Waar let je op?

    Voor je op fietsvakantie vertrekt, is het belangrijk dat niet alleen jouw conditie tiptop is, maar ook die van je fiets. Waar let je op? Wij vroegen het aan onze fietshandelaar Rijwielen Smets in Deurne!

    Lees meer
  • Hiking met kinderen - Velebit Kroatië (3) - foto Yanick Bos

    Wandelen

    Zijn wandelstokken voor oude mensen?

    “Ik ben nog jong, ik heb geen wandelstokken nodig.” We horen het regelmatig, maar klopt die uitspraak wel?

    Lees meer
  • CDin16

    Wandelen

    Drie generaties op stap op de Müllerthaltrail

    Jaren geleden kampeerden we met onze (toen nog jonge) kinderen in Bech. We genoten er van mooie wandelingen in de valleien met talrijke bruggetjes en rotsen. Tijdens de herfstvakantie wilden we er opnieuw naartoe, dus stippelde onze zoon een driedaagse tocht uit.

    Lees meer
  • IMG_9077_9079pano_cropped

    Wandelen

    Drie Generaties Kungsleden

    Juli 2015. Honderd meter onder de top van de Njulla. Vier personen kijken naar een stel hermelijnen dat speels een weg zoekt door een stenenveld. De sneeuwgrens ligt dat jaar nog uitzonderlijk laag en verspert de Tjäktjapas. Voor twee daarvan is de tocht tussen Abisko en Kebnekaise uitgedraaid op een serie koude nachten en een week natte voeten. “Maar het is niet erg”, zegt de oudste. “Dat geeft mij een goed excuus om hier op mijn 70ste terug te staan met mijn drie kleinzonen.”

    Lees meer
  • Hobbit

    Wandelen

    Experiment met wandelwol

    Onlangs kreeg ik een e-mail van Oro Vivo, een alpacaboerderij in Oost-Vlaanderen. Of hun wandelwol mij als wandelaar misschien kon interesseren? Ik had al veel over wandelwol gehoord, maar eerlijk gezegd, ik had het zelf nooit gebruikt. Ik beantwoord meteen de e-mail en laat weten dat ik het wil proberen.

    Lees meer
  • Andros © Barbara Dessein - 8b

    Wandelen

    Betoverd door Andros, Vijfdaagse trektocht vol ongerepte schoonheid en verbondenheid

    In de paasvakantie trokken we met ons gezin naar Andros, het meest noordelijke eiland van de Griekse Cycladenarchipel. Met een oppervlakte van 385 km² is het niet alleen een van de grootste, maar ook een van de meest groene eilanden. Het is moeilijk om niet in superlatieven te spreken over ons wandelavontuur. De prachtige paden, de ongerepte natuur, de indrukwekkende uitzichten over de kustlijn, de verborgen valleien, de vredige stilte, de verscheidenheid aan landschappen, de uitbundige vegetatie, de idyllische dorpjes, de gastvrije bevolking: het eiland maakt zijn belofte van ‘wandelparadijs’ helemaal waar.

    Lees meer
  • 20220723_165903

    Fietsen

    Familie en Vrienden Op de Fiets, Petit tour de Flandre et Wallonie op onze nationale feestdag

    Vorige zomer wilden we op fietstour langs Vrienden Op de Fiets. We kozen echter de verkeerde datum: onze nationale feestdag, pal in het bouwverlof. Gevolg: alle adresjes op onze gedroomde route bezet. Daarop ontstond een plan-B dat ik iedereen wil aanbevelen: ga op zoek in je adresboek naar je echte vrienden en vergeet ook je (verre) familieleden niet. Meer dan waarschijnlijk zitten er adresjes bij waar je welkom bent voor bed, bad en brood

    Lees meer
  • afbeelding16_2

    Fietsen

    Alleen door Afrika, Slow travel in de jaren dertig

    De eerste fietser die Afrika van Noord naar Zuid doorkruiste, was Kazimierz Nowak. Die prestatie – waarvan hij zelf uitgebreid verslag heeft gedaan – raakte in vergetelheid omdat Europa in de Tweede Wereldoorlog verzeilde. Kazimierz’ exploot leest als een mengeling van kritische journalistiek en een avonturenroman. Bovendien toont hij ons wat een waanzinnige onderneming een reis per fiets in die tijd was.

    Lees meer
  • leo

    Fietsen

    Eerste hulp bij fietsreizen

    Een half jaar geleden richtten GR-fietsvrijwilligers Guy, Jaco, Leo, Gerrit en Bart & Katrien onze Fietsreishelpdesk op. De bedoeling: hun enthousiasme en kennis over fietsreizen in Europa doorgeven aan nieuwe fietsreizigers. Je stelt je vraag via onze website en krijgt binnen enkele dagen een antwoord in je mailbox. De voorbije maanden kwamen al heel wat vragen binnen. Misschien kunnen sommige jou ook inspireren. Zoniet, stel gerust je eigen vraag!

    Lees meer
  • IMG_7803

    Fietsen

    “Je bent maar zo sterk als je zwakste schakel”. In vijf weken van Tielen naar Kufstein

    Eens in de modus van het rondtrekken over ‘lange afstand’ komt van het één altijd het ander. Een tandem in Finland leidt naar een stalen ros in Hongkong, een baby in Kopenhagen naar een team van vijf in de Beierse Alpen. Charlotte Vandenberghe kan er het één en het ander over vertellen.

    Lees meer
  • ©De Kijkhut_RLKM_2020_W4D-2_original

    Grote Routepaden

    Geen mooie routes met nattevingerwerk. LQT-label voor vernieuwde National Park Trail

    “En plots verrijst een villawijk op ons pad.” Nog steeds gaat in het schone Vlaamse land van ons per dag vijf hectare open ruimte verloren. Dat laat zich snel voelen op de wandelpaden. Het is werk voor specialisten om comfortabele en tegelijk mooie wandelingen uit te stippelen en de kwaliteit ervan te bewaken.

    Lees meer
  • 08_door de rivier

    Wandelen

    Het familie iets begin... wat hulle altijd sal bijblij!

    Omdat een deel van onze familie er woont, waren we al vaker in Zuid-Afrika. Afgelopen zomer trokken we er met drie generaties naartoe – twee grootouders, vier kinderen en drie kleinkinderen – om het Pondo Trail te wandelen, een vierdaagse tocht langs de Wildkust in de Oostkaap.

    Lees meer
  • p1280043

    Wandelen

    De Zwitserse Jura in de herfst

    Na een heel fijn feestje voor ons 10-jarig jubileum trekken we met ons drietjes naar Zwitserland. Na een prachtige rit door de Franse Jura komen we aan in Fleurier, niet ver van het Meer van Neuchâtel. Nog een pizza of pasta en we kunnen meteen vertrekken.

    Lees meer
  • jl heide 9

    Wandelen

    Het geluk zit in een ton

    Een treinstapper van meer dan twintig kilometer zonder pretpark onderweg? Paden vol zand maar geen strand? Zo’n onderneming kan ik aan twee tienermeiden niet verkopen. Maar een wijnton redt mijn project.

    Lees meer
  • joelette

    Wandelen

    Onbegrensde avonturen met de Joëlette

    Wie niet gelooft in de filosofie van ‘niets is onmogelijk’ moet eens grasduinen in de dagboeknotities van enkele deelnemers aan de tochten van de Stichting Onbegrensd Avontuur. Hoe onbegaanbaar sommige paden ook lijken, de groep komt er altijd doorheen. Mensen met en zonder lichamelijke beperkingen kunnen die onvergetelijke, uitdagende momenten delen dankzij de Joëlette, een off-road aangepaste rolstoel.

    Lees meer
  • 20210723_204329

    Wandelen

    Rondje Monte Renoso & rondje Monte Formicula

    Omdat we als gezin graag genieten van de bergen, maar niet willen overdrijven met het gewicht van de rugzak, kiezen we vaak voor korte meerdaagse trektochten. Op Corsica resulteerde dat in tweemaal een driedaagse op een combi van GR-paden.

    Lees meer
  • unnamed (6)

    Wandelen

    Rood-gele streepjes in coronatijden Deel 1 Een grillige lente in het Dijleland

    In 2021 stootte ik me twee keer aan dezelfde steen. Twee keer plande ik een week vakantie en telkens het zover was, kon ik door een hevige coronapiek amper een kant uit. De toevallige vondst van een wandelgids in een boekenwinkel bracht redding. Zo werden de Streek-GR Dijleland en later ook de Streek-GR Hageland hoogtepunten in mijn coronajaar.

    Lees meer
  • 20210719_062651

    Fietsen

    Eilandhoppen op de Deense Oostzeeroute

    Ben je beginnend fietser of overweeg je een fietsvakantie met kinderen? Stop met twijfelen. De Deense Oostzeeroute biedt een combinatie van mooie vergezichten, kleine strandjes en een uitgebreid netwerk van campings. Daarnaast merkten wij al snel dat de Denen uiterst vriendelijk en behulpzaam zijn.

    Lees meer
  • IMG_4394

    Wandelen

    Onze eerste huttentocht, Vier dagen langs de Alta Via 1

    Onze eerste huttentocht was “boenke d’erop”, zoals ze bij ons zeggen. Vier wandeldagen van de ene rifugio naar de andere, onderweg genietend van het prachtige decor van de Dolomieten. Een zware inspanning door het vele stijgen en dalen, maar ook ontspannend dankzij de gezellige avonden in de hutten. Kortom, een perfecte teambuilding voor ons gezin.

    Lees meer
  • F013576-bled-photo-l_tekst

    Grote Routepaden

    Slovenië, de groene speeltuin van Europa

    Slovenië is een van de groenste landen ter wereld. Het is het eerste land wereldwijd dat in zijn geheel de titel van Groene Bestemming mag dragen, en het is tevens het enige land in Europa waar de Alpen, de Middellandse Zee, het Karstgebied en de Pannonische vlakte samenkomen. Dit groene land is een ware speeltuin voor alle mogelijke activiteiten in de vrije natuur, die je op allerlei manieren kan ontdekken. Slovenië heeft actieve ervaringen in petto voor elk seizoen, 365 dagen per jaar.

    Lees meer
  • Back to the Map

    Grote Routepaden

    Back to the Map, Leer (opnieuw) kaartlezen

    Het begint allemaal met een telefoontje van Goeleke De Wit van het Mercatormuseum in Sint-Niklaas. Ze heeft een aflevering van Kamp Waes gezien en het is haar opgevallen dat de kandidaten nog nauwelijks kunnen kaartlezen. Onder druk van de snel evoluerende technologie gaat die vaardigheid meer en meer verloren. En dus vraagt ze of ik een lezing wil geven over hoe je met een kaart navigeert. Ik stel meteen voor om ook een brochure te schrijven waarmee de mensen na de lezing op het terrein kunnen oefenen.

    Lees meer
  • Rochehaut 2019

    Fietsen

    Waalse charme

    ijn mooiste jeugdherinneringen spelen zich af bij mijn Waalse oma ‘Maman Kiki’ (Walen zijn dol op gekke bijnamen). Als alleenstaande jonge weduwe sleurde ze ons mee op lange wandeltochten. Picknicken deden we op een gammele tafel in de boomgaard en ’s avonds hielden we met een stok gerookt spek boven het vuur en gooiden we aardappels in de assen. Het is dat geluk dat ik veel later opnieuw zocht, eerst op GR-routes, later op de fiets, dolend door het landschap. Fietsen in Wallonië is altijd een belevenis. Niet voor niets rijdt bijna iedereen er met een mountainbike, al dan niet elektrisch. Want al is Wallonië een heuse inhaalbeweging aan het maken op vlak van fietsinfrastructuur, toch wacht er bij haast elke tocht een stukje modder of een grindpad dat nog niet is afgewerkt. Maar laat dat net de charme zijn van fietsen in Wallonië. Plus het feit dat mensen je overal groeten. Ik voel me er altijd welkom.

    Lees meer
  • Foto39

    Wandelen

    Treinstappen langs de Samber

    Al ooit gehoord van Labuissière? Of Landelies? Het kostte enkele tongbrekers voor ik beide dorpsnamen kon uitspreken, laat staan onthouden. Telkens ik wilde uitleggen waar ik op daguitstap ging, had ik een spiekbriefje nodig. En dat was geleden van de middelbare school (oeps, sorry juf).

    Lees meer
  • Het echte Ardennenwerk 5

    Fietsen

    Kroniek van een reis die niet gepland was

    Het ging een beetje als volgt: wij, een energiek gezin met drie lagereschoolkinderen, zagen na een Sloveens avontuur een nieuw berghuttentochtje wel zitten. Wij droomden zelfs van een langere periode Zuidoost-Europese bergen. Tot plots een pandemie de wereld in haar greep kreeg en we beseften dat we een plan B moesten verzinnen.

    Lees meer
  • lowa schoen _3

    Grote Routepaden

    De juiste wandelschoenen

    Wandelaars weten dat goede schoenen het belangrijkste onderdeel zijn van hun uitrusting en velen hebben ongetwijfeld een favoriete merk en model. Toch is een nieuw artikel over schoenen op zijn plaats in Op Weg. Omdat herhaling op dit punt geen kwaad kan, en omdat we het afgelopen jaar vele nieuwe lezers mochten begroeten.

    Lees meer
  • Verre reis naar … Bretagne - GR 34

    Wandelen

    Verre reis naar … Bretagne

    We zouden met de kinderen naar het Verre Oosten vliegen. Corona stak daar een stokje voor en zo trokken we voor drie weken naar de Franse Westkust, naar Bretagne. Het plan was te starten met een trektocht van één week op de GR 34. De twee volgende weken zouden we dan de rest van de streek verkennen vanuit huurhuisjes op twee verschillende plaatsen.

    Lees meer
  • fotograaf_cwillem_verhaeg_verhaegvisualartsgmail.com_

    Grote Routepaden

    Jeugdherbergen en Grote Routepaden: dezelfde fiets- en wandelbubbel

    Een paar blokjes in het organogram van de Vlaamse Jeugdherbergen en Grote Routepaden wisselen van plaats. Maar in de geschiedenis van beide verenigingen is dat maar een voetnoot. Veel belangrijker zijn de aanzetten tot kruisbestuiving om corona te overleven.

    Lees meer
  • 20200712_143046

    Fietsen

    Een zomers rondje Beieren

    In aanloop naar onze fietsvakantie gaven we onszelf een opdracht: Kies een Duitse regio en maak een voorstel voor een tocht van drie à vier weken. Probeer de dagafstanden te beperken tot 70 km, en ook de hoogteverschillen, want er moet heel wat bagage mee, en ook twee stuks ‘levende’ kilo’s, 6 en 8 jaar oud.”

    Lees meer
  • Demerbroeken (8)

    Wandelen

    Vlaanderen voor grote en kleine avonturiers

    Lannoo bracht recent het boek Avontuurlijk wandelen in Vlaanderen uit. Een schitterende wandelgids én een mooi kijkboek met 20 wandelingen ‘voor grote en kleine avonturiers’. Het zijn familiewandelingen van gemiddeld 6 tot 12 km lang waar het avontuur en de natuur centraal staan. Tijd om kennis de maken met Michaël Cassaert, de auteur die ook het Groot Wandelboek Vlaanderen en het Groot wandelboek Wallonië schreef.

    Lees meer
  • Rescue Kaukasus

    Wandelen

    Een ongewone redding in de Kaukasus

    Wandelen is geen gevaarlijke sport. Toch gebeuren er elk jaar honderden kleine en grote ongevallen, niet alleen in de bergen. En het kan iedereen gebeuren, ook ervaren wandelaars.

    Lees meer
  • 20200814_163606

    Fietsen

    Coronareis met bergklassement

    We zouden deze zomer de Pyreneeën doorkruisen, maar ook wij moesten onze fietsplannen bijsturen omwille van een virusje. Het werd een tocht door het oosten van België met een tipje Nederland. Het klinkt cliché, maar we waren echt verrast door de schoonheid van ons land. En ook wel een beetje door de lastigheidsgraad, al had de warmste week ooit gemeten in België daar ook iets mee te maken.

    Lees meer
  • Dag 1 - regionaal Park de Queras met zijn prachtige veldbloemen

    Wandelen

    Met Titou, Ripette en twee kurkentrekkers door de Queyras

    Na onze trektocht door de Albanese Alpen (Op Weg 2020 1), verlangden we naar meer. Het werd opnieuw een voltreffer: vijf dagen lang trokken we van gîte naar gîte door een schitterende streek met een prachtig kleurenpalet van veldbloemen en vlinders, beboste bergruggen, witte toppen, klaterende riviertjes en charmante dorpjes. Samen met twee ezels vormden we een bonte bende in dit idyllische landschap van de Queyras.

    Lees meer