Deze website gebruikt cookies.

Artikeldatabank

Op zoek naar informatie over een bepaalde streek? Stap je binnenkort een GR-pad of fiets je een lange-afstandsroute waar je meer over wil weten? In deze databank kun je alle artikels opzoeken die in Op Weg verschenen van 2014 tot en met nu! Vink in de linkerkolom je voorkeuren aan en je krijgt een overzicht van alle artikels die aan je criteria voldoen. Ben je op zoek naar een specifieke route of locatie, typ deze  dan links bovenaan in het zoekveld.

Bij heel wat artikels vind je als extra ledenvoordeel de gpx-track van de route, extra fotomateriaal, een interactieve kaart of een uitgebreide steekkaart met de uitgewerkte dagetappes, de logies, info over hoe je de reisbestemming het best kunt bereiken, ...

Bewaar je favoriete artikels! Klik op het hartje en vind ze later gemakkelijk terug bij 'Mijn favorieten'.

 • 3 GROTE SPOUWEN - bomen

  Wandelen

  Reportersgeluk op de GR 128

  De Tijd-journalist Rik Van Puymbroeck wandelde een GR. Dat is niet zo bijzonder, er zijn wel meer mensen die dat tegenwoordig doen. Wat vele GR-wandelaars ook doen: hij pende een uitvoerig verslag bij mekaar. Maar in dat verslag spelen niet de landschappen, maar de mensen de hoofdrol. We mogen meedelven in de onuitputtelijke laag van zijn GR-beleving.

  Lees meer
 • 4_Alleen op avontuur_Smeltende sneeuw (c) Lidewey van Noord

  Wandelen

  Een solowandelaar is nooit alleen

  Volgens de Schotse schrijver Robert Louis Stevenson moet een lange wandeltocht alleen worden gemaakt, “anders lijkt het meer op een picknick”. Lidewey van Noord zal hem niet tegenspreken. Met Alleen op avontuur schreef ze een ode aan het wandelen in je eentje, met oog voor de risico’s en een rist praktische tips. “Om écht van een wandeling te genieten, moet je alleen op pad. Gezelschap beperkt je vrijheid. Trouwens, wie zich overgeeft aan de natuur is nooit alleen!”

  Lees meer
 • Demerbroeken (8)

  Wandelen

  Vlaanderen voor grote en kleine avonturiers

  Lannoo bracht recent het boek Avontuurlijk wandelen in Vlaanderen uit. Een schitterende wandelgids én een mooi kijkboek met 20 wandelingen ‘voor grote en kleine avonturiers’. Het zijn familiewandelingen van gemiddeld 6 tot 12 km lang waar het avontuur en de natuur centraal staan. Tijd om kennis de maken met Michaël Cassaert, de auteur die ook het Groot Wandelboek Vlaanderen en het Groot wandelboek Wallonië schreef.

  Lees meer
 • GR7 Barranc de la Maimona

  Wandelen

  Op meerdaagse tocht, elke week weer

  Al wie in Spanje dagen aan één stuk wil wandelen duikelt na wat zoekwerk op internet onvermijdelijk in de ‘Cuadernos de Viaje de Juan Holgado'. Zou er op het Iberische schiereiland nog één GR te vinden zijn waar Juan zijn voetafdrukken niét heeft achtergelaten? Toen ik vele jaren geleden in volle voorbereiding op drie weken GR 1 ‘Sendero Historico’ met Juan in contact kwam, werd me metéén duidelijk dat deze man meer dan wie ook gebeten is door het wandelvirus.

  Lees meer
 • Dwars door België (c) VRT

  Wandelen

  Dwars door België

  Met de rugzak doorkruist Arnout Hauben te voet en met een tent eigen land. Samen met zijn twee vrienden trekt Arnout langs de GR 129, de langste GR-route van het land. De reis start in Brugge, de moeder aller Vlaamse steden, en eindigt in de oudste stad van Wallonië, Aarlen bij de grens met Luxemburg.

  Lees meer
 • ivo 04

  Wandelen

  Grenzen opzoeken om Parkinson te bestrijden

  Als gewezen marathonloper en ervaren bergwandelaar gaat Ivo de Bisschop (65) niet gauw een uitdaging uit de weg. Toen hij drie jaar geleden te horen kreeg dat hij aan de ziekte van Parkinson lijdt, voelde hij even de grond onder zich wegzakken. Maar voor de doorwinterde manager tekenden zich al gauw de contouren af van een nieuw ‘project’.

  Lees meer
 • Mooie rustplek

  Fietsen

  Met 3 kinderen 3 dagen door 3 landen

  GR-wandelcoördinator Barbara Dessein ontdekte tijdens een familiereünie in de Oostkantons de populariteit van de Vennbahn en kreeg de kriebels om het spoorwegpad met haar gezin helemaal te fietsen, van Aken tot Troisvierges. Het zou voor deze wandelfamilie hun maidenfietstrip worden. Redenen genoeg om hen uit te vragen over hun ervaringen.

  Lees meer
 • Centrale plaats van Genua

  Fietsen

  Elke dag een hoogtepunt

  Het was oorspronkelijk het idee om, eenmaal met pensioen, een jaar in Italië te gaan wonen om voluit cultuur te snuiven. Uiteindelijk werd het een fietsreis van vier maanden, op zoek naar een evenwicht tussen cultuur en natuur. “Achteraf hadden we het gevoel dat we in elke stad wel enkele dagen langer hadden kunnen blijven, maar we wilden telkens opnieuw die fiets op, naar een volgend hoogtepunt.”

  Lees meer
 • 1

  Wandelen

  Meer dan een decorstuk

  “GR-paden lopen als aders door Europa en kan je volgen met behulp van wit-rode markeringen. Eén van de bekendste is de GR 5. Die loopt van Hoek van Holland aan de Noordzee via Vlaanderen, Wallonië, de Vogezen, de Jura en de Alpen naar de Middellandse Zee.” Het gebeurt niet elke dag dat een perstekst van de VRT zo lijkt weggelopen uit onze Grote Routepaden-website.

  Lees meer
 • Retezat (6)

  Wandelen

  100% Roamaniac

  In de zomer van 2005 trok Janneke Klop voor het eerst naar Roemenië op jongerenkamp. Toen ze ’s morgens het raampje van haar kamer nabij Braşov opende, doemden meteen de contouren van de Karpaten op. Het panorama zou haar nooit meer loslaten en veertien jaar later rolde bij de prestigieuze uitgeverij Cicerone haar eerste Roemeense bergwandelgids van de persen. Het relaas van een zelfverklaarde ‘roamaniac’.

  Lees meer
 • image011

  Fietsen

  Ik wil eens naar zee fietsen

  Tot zover de vurige wens van de achtjarige Mil, de jongste van het gezin Smaers uit Geel. Na wat aarzeling zetten ook zijn twee jaar oudere zus Lien én zijn ouders Rob en Griet zich achter zijn voornemen. Het zou hun eerste meerdaagse fietstocht worden. In de zomerhitte van augustus 2018 vertrokken zij richting kust. We waren erg benieuwd naar de ervaringen op hun maidentrip.

  Lees meer
 • Olavsweg

  Wandelen

  Van de voeten naar het hoofd en terug

  “Een pelgrim volgt niet alleen het horizontale pad dat zich voor hem ontvouwt, maar wandelt ook de verticale weg van de voeten naar het hoofd en terug.” Na vier grote pelgrimstochten heeft Paul De Marez recht van spreken als het over pelgrimeren gaat, en naar aanleiding van zijn boek over zijn laatste tocht naar Trondheim zochten we hem op in zijn thuisstad Kortrijk.

  Lees meer
 • Pyreneeën

  Wandelen

  Elke tocht in de Pyreneeën is een ontdekkingsreis

  Niemand in de Lage Landen die de Pyreneeën beter kent dan Ton Joosten. Al bijna een kwarteeuw doorkruist deze Nederlander de bergketen. Meestal te voet en alleen, gewapend met tent, rugzak en fotocamera. In 1997 verscheen zijn eerste wandelgids. Later volgden er nog zes. En tussendoor bracht hij een fotoboek uit met de toepasselijke titel ‘Mijn Pyreneeën’.

  Lees meer
 • Pelgrimswegen

  Wandelen

  Pelgrimswegen gisteren en vandaag

  Oude pelgrimswegen beleven een opmerkelijke revival. Maar wie vandaag aan een pelgrimstocht begint, doet dat met een andere ingesteldheid dan in de Middeleeuwen, zegt Dirk Aerts van het Vlaams Compostelagenootschap. “Voor de moderne pelgrims is onderweg zijn veel belangrijker dan aankomen. Vroeger was het net omgekeerd.”

  Lees meer
 • Samen fietsen

  Fietsen

  Gebeten door het virus : Geert Van Lierde

  Op Weg legt graag zijn oor te luisteren bij wandelaars en fietsers die ‘gebeten zijn door het virus’. Deze maand gaan we op bezoek bij Geert Van Lierde, die de voorbije jaren met zijn vrouw en drie kinderen van Geraardsbergen naar Venetië, Kopenhagen en Praag fietste.

  Lees meer
 • cuba

  Fietsen

  Gebeten door het virus: Ilse Michielsen

  Op reis door Azië ruilde Ilse Michielsen twintig jaar geleden het openbaar vervoer voor de fiets. Sindsdien heeft ze alle continenten doorkruist en van haar passie haar job gemaakt. Een gesprek met een vrouw gebeten door het fietsvirus.

  Lees meer
 • Zaragoza

  Wandelen

  De droom van Ignacio Terés

  Van je hobby een job maken, weinigen die het kunnen. Ignacio, afkomstig uit het Spaanse Zaragoza en gebeten door het fietsen wandelvirus, deed het. Van de Pyreneeën verkaste hij naar El Maestrazgo, zelfs voor Spanjaarden een haast onbekende streek.

  Lees meer
 • zoutmeer

  Fietsen

  Gebeten door het virus | Steven Geirnaert en Heidi Renwa

  Fietsen van Hongarije naar China, zo zag het afgelopen jaar van Heidi en Steven er uit. Goed voor twintigduizend kilometer en veertig platte banden, maar vooral voor duizenden foto’s en ontelbare verhalen en vriendschappen.

  Lees meer
 • mauro

  Fietsen

  Mauro bepaalt nu het ritme

  Een eerste kind verandert je leven. Ook de manier waarop je reist. Na de geboorte van Mauro ruilde Ann Boeraeve lange fietsreizen voor korte tochtjes met fietskar. “Fietsen met een baby lukt wonderwel, maar zijn slaapjes bepalen wanneer je stopt en wanneer je rijdt.”

  Lees meer
 • Trien Pauwels-min

  Grote Routepaden

  Mijn fiets tussen de verse vis

  “Als tiener droomde ik van verre, tot de verbeelding sprekende bestemmingen. Ik had zelfs een top drie vastgelegd.” Wie op die manier aan een interview begint, heeft reizigersbloed door de aderen stromen. En heeft een hoop jaren en reizen later heel wat te vertellen.

  Lees meer
 • Europafietsers

  Fietsen

  Low budget met de fiets door Europa

  “Een fietsvakantie verveelt nooit, elke dag is anders. Alleen de binnenkant van de tent blijft dezelfde.” Samen met zijn vrouw fietst Marc Denauw elke zomer een dikke maand door Europa, van Schotland tot Kreta. Tienduizenden kilometers hebben ze op de teller staan.

  Lees meer
 • Wereldfietsen

  Fietsen

  Altijd samen op weg

  Een tandem valt meteen op in het straatbeeld. Veel mensen denken dan: aardig om samen een uitje mee te doen. Maar Jean en Jetje bewijzen dat je op een tandem veel meer kan doen. Samen kriskras de wereldbol rondreizen bijvoorbeeld. Met zijn tweeen op een fiets, jawel.

  Lees meer
 • Eifelvacantie 1409

  Wandelen

  Twee keer de wereld rond

  Het huis van Marc Sedeyn ademt wandelen. Aan de muur hangt een enorme kaart met de route van Gent naar Compostela. Daarnaast in een grote kader tientallen wandelmedailles. Boekenkasten staan vol met mappen, GR-nummers op de rug. “Ik geef toe, ik ben goed gebeten”, zal Marc midden in het interview zeggen. De nagel op de kop.

  Lees meer
 • Latijns Amerika-min

  Wandelen

  Op weg naar de vulkaan

  Reizen zit Tine Luyten in het bloed. Bij voorkeur naar verre landen. Vooral Latijns-Amerika heeft haar hart gestolen. Een passie die ze vorig jaar in Guatemala deelde met acht mensen met een verstandelijke beperking. Met de beklimming van een vulkaan als hoogtepunt.

  Lees meer
 • Munro

  Grote Routepaden

  Into the Munro's

  Bart de Munrobagger. Het zou de titel kunnen zijn van een strip. Maar het is het verhaal van een passie. Het relaas van een avond op café met één gespreksonderwerp: Schotland. Nota bene op de avond dat de Rode Duivels de Schotten met 2-0 naar huis stuurden. Maar dat was in Brussel. De Schotse Highlands laten zich niet zomaar verslaan.

  Lees meer
 • Interview2

  Wandelen

  Door de Pyreneeën met een kleine passagier

  Pampers behoren doorgaans niet tot de standaarduitrusting van de doorsnee bergwandelaar. Voor Nick Meynen en Fany Crevecoeur was dat wél het geval. Amper drie maanden na de geboorte van hun dochtertje Flora, vatten zij de doorsteek van de Pyreneeën aan. Tijdens vier vakanties stapten zij zo’n 1.000 kilometer, van Hendaye in Frans Baskenland tot aan de Middellandse Zee. Nick verwerkte hun belevenissen in een bijwijlen tragikomisch boek, met enkele (wandel)filosofische zijpaadjes.

  Lees meer
 • Interview

  Fietsen

  Over jaagpaden en oude spoorwegen

  Op suggestie van Ward hebben we afgesproken in een Antwerps café dat uitkijkt op de Schelde. “Een locatie die symbool staat voor mijn fietsfilosofie”,had hij in zijn mail geschreven. “Water trekt me aan. Wat kan er mooier zijn dan een ganse dag fietsen op een jaagpad, met de rivier als gids. Om er dan’s avonds een frisse duik in te nemen.”

  Lees meer
 • Roemenië-min

  Fietsen

  Mijn fiets brengt me overal

  Chris De Backer laat zich leiden door de lokroep van het avontuur. Op zijn fiets doorkruiste hij al bijna heel Europa. Toch was hij niet van bij het begin gewonnen voor het idee van een fietsvakantie...

  Lees meer
 • naar Rome

  Wandelen

  Te voet naar Rome

  Moet een grote tocht een doel hebben? De weg is voor de langeafstandswandelaar toch aangrijpender dan het einddoel? Maar als de ontknoping zich afspeelt tussen Bernini’s zuilenrijen op een volgepakt Sint-Pietersplein, dan moet dat toch wel een bijzonder finishmoment zijn. Els Geeraert en Piet Hardeman getuigen.

  Lees meer
 • Vlaamse GR madammen

  Wandelen

  17 Oost-Vlaamse GR-madammen

  Ieder van ons heeft in zijn agenda wel eens dagen die maanden op voorhand met rood omcirkeld zijn. Voor geen geld van de wereld te missen! In de agenda’s van 17 vriendinnen uit Oost-Vlaanderen zijn dat drie dagen: het jaarlijkse wandelweekend in de Ardennen. Voor de wandelingen en de GR-paden natuurlijk. Maar vooral voor de gezelligheid. En gezellig was het zeker, aan tafel bij Patricia, Nadine, Rita en Anne-Marie.

  Lees meer
 • Wandelen

  50 jaar GR 5

  “Ooit stond ik op het Vakantiesalon tien minuten lang met hand en tand uit te leggen wat een Grande Randonnée is. Om dan na afloop de vraag te krijgen: “Kunnen we zo’n GR ook met de auto doen?” Het is voor ons als vrijwilligersvereniging een lange weg geweest om het concept GR ingang te doen vinden. Maar het is absoluut de moeite waard geweest.”

  Lees meer
 • Celtic Trail

  Wandelen

  Leven als GR in Frankrijk

  In de ban van Frankrijk. Niet omwille van de wijn, de zon of de cols, maar omdat het een paradijs is voor wandelaars. Met Jan Van Meirvenne hebben we een fan én een kenner in eigen GR-kringen rondlopen. Tijd voor een gesprek over het land dat tevens de bakermat van GR is.

  Lees meer