Deze website gebruikt cookies.

Magazine

Artikeldatabank

Op zoek naar informatie over een bepaalde streek? Stap je binnenkort een GR-pad of fiets je een lange-afstandsroute waar je meer over wil weten? In deze databank kun je alle artikels opzoeken die in Op Weg verschenen van 2014 tot en met nu! Vink in de linkerkolom je voorkeuren aan en je krijgt een overzicht van alle artikels die aan je criteria voldoen. Ben je op zoek naar een specifieke route of locatie, typ deze  dan links bovenaan in het zoekveld.

Bij heel wat artikels vind je als extra ledenvoordeel de gpx-track van de route, extra fotomateriaal, een interactieve kaart of een uitgebreide steekkaart met de uitgewerkte dagetappes, de logies, info over hoe je de reisbestemming het best kunt bereiken, ...

Bewaar je favoriete artikels! Klik op het hartje en vind ze later gemakkelijk terug bij 'Mijn favorieten'.

  • Kaart 24 Kortendries - Willem Dhaenens

    Wandelen

    Oost-Vlaanderen van noord naar zuid, Nieuwe topogids voor de GR 122

    Vers van de pers: de topogids van de GR 122. Dit internationale pad start net over de grens in het Nederlandse Hulst en doorkruist de hele provincie Oost-Vlaanderen. Langs de polders en de bloemenstreek, door de Scheldevallei en uiteindelijk de Zwalmstreek en de Vlaamse Ardennen. Nieuw aan deze gids zijn acht extra luswandelingen.

    Lees meer
  • Op de Pamir Highway in Tadzjikistan (2)

    Fietsen

    Over vrouwen die niet fietsen, Met de fiets van Brussel naar Tokio

    Vanop de Grote Markt in Brussel naar Tokio fietsen: dat is exact wat Manon Brulard en Dries Van Ransbeeck deden! Op 11 maanden tijd peddelden de oprichters van Welcome To My Garden 13.500 kilometer door 21 landen. In haar film Women Don’t Cycle vat Manon hun avontuur prachtig samen én onderzoekt ze wat het betekent om als vrouw te fietsen in verschillende delen van de wereld.

    Lees meer
  • IMG_7803

    Fietsen

    “Je bent maar zo sterk als je zwakste schakel”. In vijf weken van Tielen naar Kufstein

    Eens in de modus van het rondtrekken over ‘lange afstand’ komt van het één altijd het ander. Een tandem in Finland leidt naar een stalen ros in Hongkong, een baby in Kopenhagen naar een team van vijf in de Beierse Alpen. Charlotte Vandenberghe kan er het één en het ander over vertellen.

    Lees meer
  • Wandelen

    “Verstedelijkte gemeenten hebben meer interesse voor trage wegen”

    Tijdens de Dag van de Trage Weg kan je volop genieten van wandelingen en rondleidingen die het belang van trage wegen extra in de verf zetten. Een belang dat wij maar al te goed kennen, want onze GR’s maken natuurlijk zoveel mogelijk gebruik van trage wegen. Als Grote Routepaden ijveren we dan ook mee voor de erkenning van deze wegen, zodat die ook in de toekomst voor iedereen toegankelijk blijven. We spraken met Gregor Dirven één van onze Vlaams-Brabantse vrijwilligers over hoe hij dat aanpakt.

    Lees meer
  • 2. dag 1 overdonderd door het knappe uitzicht

    Wandelen

    Diep verscholen tussen de Ecrins en de Mercantour

    Barbara en Leo hebben de GR 56 Tour de l’Ubaye gewandeld. Niet samen, maar elk met hun eigen partner en ook op een verschillend tijdstip. Het enthousiasme van Leo overtuigde Barbara om de schitterende tocht door de vallei van de Ubaye te maken, verscholen tussen het Parc des Ecrins en het Parc du Mercantour. En dan komt het moment om samen herinneringen op te halen en om duizendmaal te zeggen “hoe schoon het daar wel is”.

    Lees meer
  • Drone vertrek

    Wandelen

    Dwars door de Lage Landen

    In het voorjaar van 2022 zendt Eén de nieuwe avonturen uit van Vlaanderens bekendste stapper, Arnout Hauben. Arnout stapt nooit zomaar om te stappen, maar om verhalen te zoeken. Corona heeft daar niets aan veranderd: hij is blijven stappen, en blijven babbelen. Tijdens één van de laatste dagen van 2021, en tegelijk één van de laatste dagen van de montage van ‘Dwars door de Lage Landen’, maakte hij even tijd om de lezers van Op Weg alvast nieuwsgierig te maken naar zijn nieuwste GR-avonturen.

    Lees meer
  • 1620066183440

    Wandelen

    GR 5A Relaas van een GR-debutant

    Van jongs af stapte Jelle in de voetsporen van zijn vader door alle uithoeken van Limburg. Op die manier kreeg hij de liefde voor de natuur en voor het wandelen mee. Lange tijd koos hij voor luswandelingen, pas recent kwam daar GR bij. Zijn eerste uitdaging werd de GR 5A en na de eerste etappe was hij meteen verkocht.

    Lees meer
  • Demerbroeken (8)

    Wandelen

    Vlaanderen voor grote en kleine avonturiers

    Lannoo bracht recent het boek Avontuurlijk wandelen in Vlaanderen uit. Een schitterende wandelgids én een mooi kijkboek met 20 wandelingen ‘voor grote en kleine avonturiers’. Het zijn familiewandelingen van gemiddeld 6 tot 12 km lang waar het avontuur en de natuur centraal staan. Tijd om kennis de maken met Michaël Cassaert, de auteur die ook het Groot Wandelboek Vlaanderen en het Groot wandelboek Wallonië schreef.

    Lees meer
  • Dwars door België (c) VRT

    Wandelen

    Dwars door België

    Met de rugzak doorkruist Arnout Hauben te voet en met een tent eigen land. Samen met zijn twee vrienden trekt Arnout langs de GR 129, de langste GR-route van het land. De reis start in Brugge, de moeder aller Vlaamse steden, en eindigt in de oudste stad van Wallonië, Aarlen bij de grens met Luxemburg.

    Lees meer
  • Retezat (6)

    Wandelen

    100% Roamaniac

    In de zomer van 2005 trok Janneke Klop voor het eerst naar Roemenië op jongerenkamp. Toen ze ’s morgens het raampje van haar kamer nabij Braşov opende, doemden meteen de contouren van de Karpaten op. Het panorama zou haar nooit meer loslaten en veertien jaar later rolde bij de prestigieuze uitgeverij Cicerone haar eerste Roemeense bergwandelgids van de persen. Het relaas van een zelfverklaarde ‘roamaniac’.

    Lees meer
  • image011

    Fietsen

    Ik wil eens naar zee fietsen

    Tot zover de vurige wens van de achtjarige Mil, de jongste van het gezin Smaers uit Geel. Na wat aarzeling zetten ook zijn twee jaar oudere zus Lien én zijn ouders Rob en Griet zich achter zijn voornemen. Het zou hun eerste meerdaagse fietstocht worden. In de zomerhitte van augustus 2018 vertrokken zij richting kust. We waren erg benieuwd naar de ervaringen op hun maidentrip.

    Lees meer
  • Wereldfietsen

    Fietsen

    Altijd samen op weg

    Een tandem valt meteen op in het straatbeeld. Veel mensen denken dan: aardig om samen een uitje mee te doen. Maar Jean en Jetje bewijzen dat je op een tandem veel meer kan doen. Samen kriskras de wereldbol rondreizen bijvoorbeeld. Met zijn tweeen op een fiets, jawel.

    Lees meer
  • bergbewoners

    Grote Routepaden

    Verhalen van bergbewoners

    Het hooggebergte trekt jaarlijks vele wandelaars en fietsers aan. Allemaal genieten ze dubbel, van de natuur én van de inspanning. Maar één zaak vergeten ze vaak: dat er in de Alpen en de Pyreneeën ook mensen wonen. Mensen die een moeilijke strijd leveren voor het behoud van hun cultuur en levenswijze. Séverine Baert trok met een schaapsherder de bergen in en luisterde naar de verhalen.

    Lees meer
  • Balkan

    Fietsen

    Fan van de Balkan

    Na zes Balkanfietsreizen in wisselende bezetting is de Brusselse vriendengroep die we in een Schaarbeekse bistro interviewen, afgelopen lente aanbeland in Slowakije. Om de cirkel helemaal rond te maken zouden ze volgend jaar terug richting België kunnen fietsen, maar de stemming in de groep is anders. Terug de Balkan indraaien lijkt waarschijnlijker. “Het is gewoon een zalige regio om te fietsen”, herhalen ze de hele avond in koor.

    Lees meer
  • Kortste route

    Wandelen

    De kortste Grote Route ter wereld

    Wanneer Maaike en Koen mij even alleen laten loop ik stiekem de ‘grote’ GR én de Streek-GR, beide in de andere richting nu. Ter controle. Ook die bewegwijzering blijkt perfect in orde. De wandelbomen in hun tuin leiden mij langs een subliem voorbeeld van een ‘premium’-wandeling. Het enige wat ontbreekt is een pianoconcerto met de route als thema.

    Lees meer
  • Interview

    Wandelen

    Ook een netwerk heeft een eindpunt

    Aan elk GR-verhaal komt een einde, zelfs aan een heel GR-netwerk. Als wandelaar wordt je dan overspoeld door tegenstrijdige gevoelens, het post-GR-trauma. Maar zelfs wanneer de laatste bladzijde van de recentste topogids is omgeslagen, kan je altijd uitkijken naar een nieuw pad of een vernieuwde gids.

    Lees meer