Deze website gebruikt cookies.

Magazine

Artikeldatabank

Op zoek naar informatie over een bepaalde streek? Stap je binnenkort een GR-pad of fiets je een lange-afstandsroute waar je meer over wil weten? In deze databank kun je alle artikels opzoeken die in Op Weg verschenen van 2014 tot en met nu! Vink in de linkerkolom je voorkeuren aan en je krijgt een overzicht van alle artikels die aan je criteria voldoen. Ben je op zoek naar een specifieke route of locatie, typ deze  dan links bovenaan in het zoekveld.

Bij heel wat artikels vind je als extra ledenvoordeel de gpx-track van de route, extra fotomateriaal, een interactieve kaart of een uitgebreide steekkaart met de uitgewerkte dagetappes, de logies, info over hoe je de reisbestemming het best kunt bereiken, ...

Bewaar je favoriete artikels! Klik op het hartje en vind ze later gemakkelijk terug bij 'Mijn favorieten'.

  • 1

    Wandelen

    Veel kleur onder de wolken

    Wisselvallig weer is de normaalste zaak van de wereld op de Lofoten, een eilandengroep voor de Noorse kust. Maar zelfs het vriendelijke oude dametje dat het enige winkeltje/cafeetje in Å openhoudt, klaagt steen en been: “Zoveel regende het nog nooit.”

    Lees meer
  • OpeningsFoto_Cam Peak

    Wandelen

    ‘Uitzonderlijke natuurlijke schoonheid’ op de Cotswold Way

    Onze eerste wandelervaring in Engeland kon haast niet mooier zijn: op de Cotswold Way loop je bijna continue op onverharde paden door een wondermooi landschap.

    Lees meer
  • Kaart 24 Kortendries - Willem Dhaenens

    Wandelen

    Oost-Vlaanderen van noord naar zuid, Nieuwe topogids voor de GR 122

    Vers van de pers: de topogids van de GR 122. Dit internationale pad start net over de grens in het Nederlandse Hulst en doorkruist de hele provincie Oost-Vlaanderen. Langs de polders en de bloemenstreek, door de Scheldevallei en uiteindelijk de Zwalmstreek en de Vlaamse Ardennen. Nieuw aan deze gids zijn acht extra luswandelingen.

    Lees meer
  • trefdag2023_151218-PVDH9117

    Wandelen

    “De Coronacrisis had een positieve impact op de erkenning van het tragewegennet”

    Trage wegen, dat zijn de paadjes, veldwegen, doorsteekjes, die het wandelen van een GR-pad zo’n fijne belevenis maken. De jaarlijkse Dag van de Trage Weg is er om van die paden te genieten, maar het is ook een signaal naar alle overheden om te tonen hoe belangrijk het behoud ervan voor ons wandelaars is. Want de openbare ruimte staat in Vlaanderen sterk onder druk. Al zijn er ook positieve trends, aldus Steven Clays, inhoudelijk coördinator van Trage Wegen.

    Lees meer
  • 01-StAuban_IGP6122-Daluis-DxO-sRGB

    Wandelen

    Herfst in de Zuidelijke Alpen

    Zo’n 25 jaar geleden zijn we onze traditie gestart: een driedaagse kampeerwandeltocht, mijn dochter en ik. We kampeerden in Luxemburg, zij was toen 7 jaar. Tot mijn grote plezier gaan we nog steeds af en toe voor een weekje samen op pad. In de herfst is het gebied ten noorden van Nice enkele keren onze bestemming geweest. Eind oktober en begin november spatten de herfstkleuren van het landschap en is het weer nog vaak heel aangenaam. De tent blijft dan thuis en we lopen dagtochten vanuit een vaste standplaats.

    Lees meer
  • Andros © Barbara Dessein - 8b

    Wandelen

    Betoverd door Andros, Vijfdaagse trektocht vol ongerepte schoonheid en verbondenheid

    In de paasvakantie trokken we met ons gezin naar Andros, het meest noordelijke eiland van de Griekse Cycladenarchipel. Met een oppervlakte van 385 km² is het niet alleen een van de grootste, maar ook een van de meest groene eilanden. Het is moeilijk om niet in superlatieven te spreken over ons wandelavontuur. De prachtige paden, de ongerepte natuur, de indrukwekkende uitzichten over de kustlijn, de verborgen valleien, de vredige stilte, de verscheidenheid aan landschappen, de uitbundige vegetatie, de idyllische dorpjes, de gastvrije bevolking: het eiland maakt zijn belofte van ‘wandelparadijs’ helemaal waar.

    Lees meer
  • 19 Hagelandse wijngaard met Houwaart op achtergrond bis

    Wandelen

    Zeg nu nog dat ons land niet mooi en afwisselend is ! Met GR van Brugge naar Hoei

    Na 10 jaar wandelen zijn alle GR-paden boven 200 km de revue gepasseerd. Maar niet getreurd, als we een aantal kortere routes aan mekaar knopen, dan zijn we weer voor een hele tijd zoet. Zo gezegd, zo gedaan.

    Lees meer
  • Wandelen

    “Verstedelijkte gemeenten hebben meer interesse voor trage wegen”

    Tijdens de Dag van de Trage Weg kan je volop genieten van wandelingen en rondleidingen die het belang van trage wegen extra in de verf zetten. Een belang dat wij maar al te goed kennen, want onze GR’s maken natuurlijk zoveel mogelijk gebruik van trage wegen. Als Grote Routepaden ijveren we dan ook mee voor de erkenning van deze wegen, zodat die ook in de toekomst voor iedereen toegankelijk blijven. We spraken met Gregor Dirven één van onze Vlaams-Brabantse vrijwilligers over hoe hij dat aanpakt.

    Lees meer
  • joelette

    Wandelen

    Onbegrensde avonturen met de Joëlette

    Wie niet gelooft in de filosofie van ‘niets is onmogelijk’ moet eens grasduinen in de dagboeknotities van enkele deelnemers aan de tochten van de Stichting Onbegrensd Avontuur. Hoe onbegaanbaar sommige paden ook lijken, de groep komt er altijd doorheen. Mensen met en zonder lichamelijke beperkingen kunnen die onvergetelijke, uitdagende momenten delen dankzij de Joëlette, een off-road aangepaste rolstoel.

    Lees meer
  • 2. dag 1 overdonderd door het knappe uitzicht

    Wandelen

    Diep verscholen tussen de Ecrins en de Mercantour

    Barbara en Leo hebben de GR 56 Tour de l’Ubaye gewandeld. Niet samen, maar elk met hun eigen partner en ook op een verschillend tijdstip. Het enthousiasme van Leo overtuigde Barbara om de schitterende tocht door de vallei van de Ubaye te maken, verscholen tussen het Parc des Ecrins en het Parc du Mercantour. En dan komt het moment om samen herinneringen op te halen en om duizendmaal te zeggen “hoe schoon het daar wel is”.

    Lees meer
  • grenslandpad-2-braakmanpolder

    Wandelen

    Effe Henrie bellen

    Op zoek naar blogs voor de rubriek Onderweg botste ik op ambulare.nl. Het Latijnse woord voor ‘wandelen’ miste zijn effect niet. “‘Effe Henrie bellen”, dacht ik. We ontmoetten elkaar net vóór de jaarwisseling in Hulst aan het busstation. Henrie wandelde het Grenslandpad, dat hier overlapt met de GR 122 die op mijn menu stond. We wandelden 10 km samen richting Koewacht. Op een grijze dag met motregen, maar dat kon de pret niet drukken.

    Lees meer
  • Drone vertrek

    Wandelen

    Dwars door de Lage Landen

    In het voorjaar van 2022 zendt Eén de nieuwe avonturen uit van Vlaanderens bekendste stapper, Arnout Hauben. Arnout stapt nooit zomaar om te stappen, maar om verhalen te zoeken. Corona heeft daar niets aan veranderd: hij is blijven stappen, en blijven babbelen. Tijdens één van de laatste dagen van 2021, en tegelijk één van de laatste dagen van de montage van ‘Dwars door de Lage Landen’, maakte hij even tijd om de lezers van Op Weg alvast nieuwsgierig te maken naar zijn nieuwste GR-avonturen.

    Lees meer
  • 1620066183440

    Wandelen

    GR 5A Relaas van een GR-debutant

    Van jongs af stapte Jelle in de voetsporen van zijn vader door alle uithoeken van Limburg. Op die manier kreeg hij de liefde voor de natuur en voor het wandelen mee. Lange tijd koos hij voor luswandelingen, pas recent kwam daar GR bij. Zijn eerste uitdaging werd de GR 5A en na de eerste etappe was hij meteen verkocht.

    Lees meer
  • 1 DSC_3828

    Wandelen

    Dwars door België in tien beelden, GR 129 door de lens van een fotograaf

    Mijn GR-verhaal? We doen alles heel rustig. Over de GR 129 heb ik uiteindelijk zes jaar gedaan. In het begin vaak alleen, nadien in het gezelschap van Lada. Hetzelfde geldt voor de GR 125. En voor de GR 5A, de GR 128, de GR 12 en de GR 5 (in volgorde van meest voltooid naar pas begonnen). Afhankelijk van waar we zin in hebben, welk weer het wordt en hoeveel tijd we hebben, kiezen we voor een dagtocht of een tweedaagse. Vroeger meestal liftend, sinds Covid met het openbaar vervoer of met onze oldtimer caravan. Resultaat van zes jaar GR 129: 3000 landschapsfoto’s.

    Lees meer
  • P1140292

    Wandelen

    Vijf weken op het Pacific Crest Trail

    In 1994 liep Cheryl Strayed de Pacific Crest Trail, een langeafstandspad van meer dan 4.000 km langs de westkust van Californië. Haar naam zegt je misschien niets, maar in 2014 mocht actrice Reese Witherspoon in haar spoor op pad, met als resultaat de film ‘Wild’ én bijna twee uur betoverende beelden. Het pad doorkruist 7 nationale parken en 25 nationale bossen. Je loopt er dagen aan een stuk door de natuur zonder enige vorm van menselijke beschaving. Overnachten kan enkel door te kamperen. Intussen zijn vele avonturiers Cheryl gevolgd, vooral ‘thru hikers’ die voor het hele traject vijf tot zes maanden uittrekken. Zelf krijg ik van mijn baas … vijf weken.

    Lees meer
  • 3 GROTE SPOUWEN - bomen

    Wandelen

    Reportersgeluk op de GR 128

    De Tijd-journalist Rik Van Puymbroeck wandelde een GR. Dat is niet zo bijzonder, er zijn wel meer mensen die dat tegenwoordig doen. Wat vele GR-wandelaars ook doen: hij pende een uitvoerig verslag bij mekaar. Maar in dat verslag spelen niet de landschappen, maar de mensen de hoofdrol. We mogen meedelven in de onuitputtelijke laag van zijn GR-beleving.

    Lees meer
  • 4_Alleen op avontuur_Smeltende sneeuw (c) Lidewey van Noord

    Wandelen

    Een solowandelaar is nooit alleen

    Volgens de Schotse schrijver Robert Louis Stevenson moet een lange wandeltocht alleen worden gemaakt, “anders lijkt het meer op een picknick”. Lidewey van Noord zal hem niet tegenspreken. Met Alleen op avontuur schreef ze een ode aan het wandelen in je eentje, met oog voor de risico’s en een rist praktische tips. “Om écht van een wandeling te genieten, moet je alleen op pad. Gezelschap beperkt je vrijheid. Trouwens, wie zich overgeeft aan de natuur is nooit alleen!”

    Lees meer
  • Demerbroeken (8)

    Wandelen

    Vlaanderen voor grote en kleine avonturiers

    Lannoo bracht recent het boek Avontuurlijk wandelen in Vlaanderen uit. Een schitterende wandelgids én een mooi kijkboek met 20 wandelingen ‘voor grote en kleine avonturiers’. Het zijn familiewandelingen van gemiddeld 6 tot 12 km lang waar het avontuur en de natuur centraal staan. Tijd om kennis de maken met Michaël Cassaert, de auteur die ook het Groot Wandelboek Vlaanderen en het Groot wandelboek Wallonië schreef.

    Lees meer
  • GR7 Barranc de la Maimona

    Wandelen

    Op meerdaagse tocht, elke week weer

    Al wie in Spanje dagen aan één stuk wil wandelen duikelt na wat zoekwerk op internet onvermijdelijk in de ‘Cuadernos de Viaje de Juan Holgado'. Zou er op het Iberische schiereiland nog één GR te vinden zijn waar Juan zijn voetafdrukken niét heeft achtergelaten? Toen ik vele jaren geleden in volle voorbereiding op drie weken GR 1 ‘Sendero Historico’ met Juan in contact kwam, werd me metéén duidelijk dat deze man meer dan wie ook gebeten is door het wandelvirus.

    Lees meer
  • Moselsteig06

    Wandelen

    Moezelsteig in de herfst

    Herfst in de Moezelvallei. De druiven zijn geplukt, de wijngaarden kleuren geel en rood. Het toeristische seizoen zit er bijna op. Sommige horecazaken zijn al aan hun jaarlijkse verlof begonnen en in de meeste wijndorpjes is het heerlijk rustig. Om te wandelen is dit een ideale periode. Ik volgde enkele dagen de Moezelsteig van Ediger-Eller tot Treis-Karden, dal in, dal uit en genoot met volle teugen van de herfstkleuren en de vele vergezichten.

    Lees meer
  • Dwars door België (c) VRT

    Wandelen

    Dwars door België

    Met de rugzak doorkruist Arnout Hauben te voet en met een tent eigen land. Samen met zijn twee vrienden trekt Arnout langs de GR 129, de langste GR-route van het land. De reis start in Brugge, de moeder aller Vlaamse steden, en eindigt in de oudste stad van Wallonië, Aarlen bij de grens met Luxemburg.

    Lees meer
  • ivo 04

    Wandelen

    Grenzen opzoeken om Parkinson te bestrijden

    Als gewezen marathonloper en ervaren bergwandelaar gaat Ivo de Bisschop (65) niet gauw een uitdaging uit de weg. Toen hij drie jaar geleden te horen kreeg dat hij aan de ziekte van Parkinson lijdt, voelde hij even de grond onder zich wegzakken. Maar voor de doorwinterde manager tekenden zich al gauw de contouren af van een nieuw ‘project’.

    Lees meer
  • 1. Kraan

    Wandelen

    Henegouwen, niet zo zwart-wit als je denkt

    Zeg ‘Henegouwen’, en nogal wat Vlamingen denken aan het grauwe Charleroi, aan verpaupering en werkloosheid. Maar trek met GRP 123 het noorden van de provincie rond, en je krijgt een heel ander beeld. Ja, je passeert lege fabrieken en roestende kranen, maar je wandelt ook door uitgestrekte bossen, door de lieflijke heuvels van het Pays des Collines, door mooie stadjes als Doornik en Lessines, en door dorpen die trots vasthouden aan hun tradities.

    Lees meer
  • 1

    Wandelen

    Meer dan een decorstuk

    “GR-paden lopen als aders door Europa en kan je volgen met behulp van wit-rode markeringen. Eén van de bekendste is de GR 5. Die loopt van Hoek van Holland aan de Noordzee via Vlaanderen, Wallonië, de Vogezen, de Jura en de Alpen naar de Middellandse Zee.” Het gebeurt niet elke dag dat een perstekst van de VRT zo lijkt weggelopen uit onze Grote Routepaden-website.

    Lees meer
  • 1

    Wandelen

    Trektocht door Triglav

    In de meest noordwestelijke uithoek van Slovenië, tegen de Italiaanse en de Oostenrijkse grens, ligt het Nationaal Park Triglav. Het park is vernoemd naar de hoogste berg van de Julische Alpen en van het hele land, de Triglav, 2864 m uitstijgend boven de zeespiegel. Met een oppervlakte van 840 km² beslaat het park ruim vier procent van de totale oppervlakte van Slovenië, meer dan genoeg voor enkele adembenemende trektochten door het hooggebergte.

    Lees meer
  • Retezat (6)

    Wandelen

    100% Roamaniac

    In de zomer van 2005 trok Janneke Klop voor het eerst naar Roemenië op jongerenkamp. Toen ze ’s morgens het raampje van haar kamer nabij Braşov opende, doemden meteen de contouren van de Karpaten op. Het panorama zou haar nooit meer loslaten en veertien jaar later rolde bij de prestigieuze uitgeverij Cicerone haar eerste Roemeense bergwandelgids van de persen. Het relaas van een zelfverklaarde ‘roamaniac’.

    Lees meer
  • image007

    Wandelen

    Eternity Fjord Expeditie

    De natuur van de noordse landen heeft een enorme aantrekkingskracht op ons. Meermaals trokken we door Noorwegen, Zweden, Finland of IJsland. Plots zagen we een aanbod dat op ons lijf geschreven was: een heuse trektocht in Zuidwest-Groenland. Op verkenning gaan in een totaal onbekend land, op plekken waar nauwelijks iemand komt, was een uitdaging waar we niet konden aan weerstaan. De verwachtingen werden ruimschoots ingelost. Willem zorgde voor een perfecte reis met een twee dagen durende climax. Het is ons nog nooit overkomen dat we op een rots gingen zitten met een groot gevoel van dankbaarheid. Blij deze weergaloze natuurpracht te mogen overschouwen, opsnuiven, voelen, beleven, leven...

    Lees meer
  • image002

    Wandelen

    Watertanden langs de Opaalkust

    De GR du Littoral is de 175 km lange wandelroute langs de Opaalkust, die loopt van het Belgische De Panne tot Pas de’Authie in Frankrijk. Nog steeds schemert het Nederlands, dat er vroeger werd gesproken, door in plaatsnamen als Dunkerque (Duinkerke), Gravelines (Grevelingen), Sangatte (Zandgat), Wissant (Witzand) of Berck (Berk). De veelbelovende duin- en polderlandschappen, maar ook de krijtrotsen afgewisseld met grauwe zandduinen doen ons watertandend onze wandelschoenen aantrekken voor een zeer gevarieerde tocht.

    Lees meer
  • IMG_4701

    Wandelen

    Extramadura, een onbekend stukje Spanje

    Extremadura betekent letterlijk ‘het land van de extreme hardheid’. In de zomer lopen de temperaturen in het zuidwesten van Spanje, tegen de Portugese grens, hoog op, in de winter is het bitterkoud. Maar tijdens het zachte voorjaar staat de dehesa in bloei. Dit typische cultuurlandschap biedt, met zijn her en der verspreid staande kurkensteeneiken, schaduw aan mens en dier. De ondergrond is het ene jaar een met bloemen bezaaide weide, enkele jaren later omgeploegd tot akker, om vervolgens een tijdje braak te liggen. Wij maakten er heerlijke tochten, onderweg tussen het Romeinse Merida en de middeleeuwse steden Trujillo en Caceres. Eindigen deden we in het Europese vogelwalhalla, het nationaal park Monfragüe.

    Lees meer
  • GR 126-02

    Wandelen

    Een heerlijke GR-kijk op Wallonië

    Een man gedreven door zijn wandelpassie. Voor op Jean-Marie Maquet begon het in zijn scoutstijd, en 45 jaar later, diep in de pensioenleeftijd, blijft hij nog altijd even enthousiast de Waalse paden verkennen.

    Lees meer
  • GR 125

    Wandelen

    52 km avonturen op GRP 125

    Het is al 11u20 wanneer de auto’s op het eind- en beginpunt staan en we met volle moed kunnen beginnen aan deze fantastische tocht.

    Lees meer
  • Olavsweg

    Wandelen

    Van de voeten naar het hoofd en terug

    “Een pelgrim volgt niet alleen het horizontale pad dat zich voor hem ontvouwt, maar wandelt ook de verticale weg van de voeten naar het hoofd en terug.” Na vier grote pelgrimstochten heeft Paul De Marez recht van spreken als het over pelgrimeren gaat, en naar aanleiding van zijn boek over zijn laatste tocht naar Trondheim zochten we hem op in zijn thuisstad Kortrijk.

    Lees meer