Deze website gebruikt cookies.

Magazine

Artikeldatabank

Op zoek naar informatie over een bepaalde streek? Stap je binnenkort een GR-pad of fiets je een lange-afstandsroute waar je meer over wil weten? In deze databank kun je alle artikels opzoeken die in Op Weg verschenen van 2014 tot en met nu! Vink in de linkerkolom je voorkeuren aan en je krijgt een overzicht van alle artikels die aan je criteria voldoen. Ben je op zoek naar een specifieke route of locatie, typ deze  dan links bovenaan in het zoekveld.

Bij heel wat artikels vind je als extra ledenvoordeel de gpx-track van de route, extra fotomateriaal, een interactieve kaart of een uitgebreide steekkaart met de uitgewerkte dagetappes, de logies, info over hoe je de reisbestemming het best kunt bereiken, ...

Bewaar je favoriete artikels! Klik op het hartje en vind ze later gemakkelijk terug bij 'Mijn favorieten'.

  • 1

    Wandelen

    Veel kleur onder de wolken

    Wisselvallig weer is de normaalste zaak van de wereld op de Lofoten, een eilandengroep voor de Noorse kust. Maar zelfs het vriendelijke oude dametje dat het enige winkeltje/cafeetje in Å openhoudt, klaagt steen en been: “Zoveel regende het nog nooit.”

    Lees meer
  • 15

    Fietsen

    “Wat was, zal zijn”

    Het fietspotentieel van de Roemeense Karpaten is enorm, met 24 bergtoppen boven de 2000 m en de ‘laatste middeleeuwse landschappen van Europa’. Ik trok door de spectaculaire natuur en het rijke erfgoed van Maramureş.

    Lees meer
  • 14. 2 juni langs de Donau in Servie

    Fietsen

    De weg naar Athene, Van een lijn op een kaart naar ontelbare herinneringen

    Toby Lauwerier fietste ruim 4500 kilometer van Gent naar Athene. Op amper 29 fietsdagen doorkruiste hij 14 landen. Zijn persoonlijk motto: #neverstopriding. In zijn blogposts deelde hij dagelijks enkele snelle indrukken met de endorfine van de dag nog in het lijf.

    Lees meer
  • tussen Rimetea en Salciua

    Wandelen

    Beren of Hongaren? Een avontuurlijke reis door het Apusenimassief

    Wanneer we in het hotel in Cluj vragen om een taxi op te bellen voor een rit naar de Turdakloof, kijkt de receptionist ons vreemd aan. Een eerste telefoontje levert niets op, de chauffeur weigert. Gelukkig brengt een tweede telefoontje soelaas en staan we een half uur later op het startpunt van onze verkenning van het Apusenimassief.

    Lees meer
  • Andros © Barbara Dessein - 8b

    Wandelen

    Betoverd door Andros, Vijfdaagse trektocht vol ongerepte schoonheid en verbondenheid

    In de paasvakantie trokken we met ons gezin naar Andros, het meest noordelijke eiland van de Griekse Cycladenarchipel. Met een oppervlakte van 385 km² is het niet alleen een van de grootste, maar ook een van de meest groene eilanden. Het is moeilijk om niet in superlatieven te spreken over ons wandelavontuur. De prachtige paden, de ongerepte natuur, de indrukwekkende uitzichten over de kustlijn, de verborgen valleien, de vredige stilte, de verscheidenheid aan landschappen, de uitbundige vegetatie, de idyllische dorpjes, de gastvrije bevolking: het eiland maakt zijn belofte van ‘wandelparadijs’ helemaal waar.

    Lees meer
  • IMG_3523

    Wandelen

    Het geluk van Jotunheimen

    De talloze lyrische verhalen van iedereen die er al is geweest werden stilaan ondraaglijk. Het hoge Noorwegen riep en voor onze stappersgroep was er halverwege september geen houden meer aan.

    Lees meer
  • DSC_0671 2 kerkjes op weg naar Chora Tinos

    Wandelen

    Wandelen bij een stevige meltemi

    Op Tinos, een Cycladeneiland in de Egeïsche Zee, kreeg het begrip wind voor ons een nieuwe dimensie. Ooit een glas water van tafel zien geblazen worden? Je zonnebril van je neus voelen vliegen? Alles goed vasthouden is de boodschap, maar in de hete Griekse zomer maakt deze meltemi het wandelen ook net aangenamer.

    Lees meer
  • DSCF4556

    Fietsen

    Onze Odyssee door de Peloponnesos

    Gebaseerd op de fietsgids van Paul Benjaminse stippelden we een rondrit uit op de Griekse eilanden Korfoe, Lefkada en Kefalonia en door de Peloponnesos. We gaven er onze eigen draai aan door uit te wijken naar het schiereiland Mani en naar het vissersplaatsje Ermioni. Op die manier verkenden we alle ‘vingers’ van de Peloponnesos. De tocht staat met stip genoteerd in ons lijstje ‘mooiste fietsreizen ooit’.

    Lees meer
  • 4 - We dalen af van de Mutele Mic

    Wandelen

    Op berenjacht in de Zuidelijke Karpaten

    In de Roemeense provincie Caraș-Severin is toerisme bijna onbestaande. Toch leent deze regio zich prima voor meerdaagse wandeltochten. Aan de voet van de Zuidelijke Karpaten stappen we door eindeloze wouden en langs klaterende rivieren. We ontdekken authentieke dorpen en praten met immer vriendelijke mensen. En oh ja, … we zagen een beer!

    Lees meer
  • DSC03253

    Wandelen

    Andros, Vrijwilligers ontwerpen wandelparadijs

    “Je hebt het op een halve dag gezien,” lezen we in de Griekse Island Hopping Guide uit 1998. “Eén kleine badplaats, een hoofdstad langs de andere kant van het eiland, die naam niet waard. En de bergen, die moeten nog ontdekt worden.” Vandaag zijn de bergen ontdekt, en vele oude paden opnieuw toegankelijk gemaakt door enthousiaste vrijwilligers van Andros Routes. Je kan er nu dagenlang wandelen in een weelderig landschap, soms verrassend groen. We vonden Andros zo boeiend dat we er na enkele maanden al terugkeerden.

    Lees meer
  • 1020754

    Fietsen

    Fietsen over de Hardangervidda

    Het is vrijdag, de werkweek in Oslo zit erop. Ditmaal stap ik niet het vliegtuig op naar België, nee, ik blijf dit weekend in Noorwegen, ga het binnenland verkennen, en maandag werk ik gewoon weer verder.

    Lees meer
  • Retezat (6)

    Wandelen

    100% Roamaniac

    In de zomer van 2005 trok Janneke Klop voor het eerst naar Roemenië op jongerenkamp. Toen ze ’s morgens het raampje van haar kamer nabij Braşov opende, doemden meteen de contouren van de Karpaten op. Het panorama zou haar nooit meer loslaten en veertien jaar later rolde bij de prestigieuze uitgeverij Cicerone haar eerste Roemeense bergwandelgids van de persen. Het relaas van een zelfverklaarde ‘roamaniac’.

    Lees meer
  • Met in de verte de Lofoten

    Fietsen

    Van Senja naar de stokvis op de Lofoten

    Te midden van de nog besneeuwde bergtoppen zet ons vliegtuig zijn landing in naar de luchthaven van Tromsø. We landen zacht, maar hopen vooral dat onze fietsen de bagageafhandeling goed doorstaan. Eén fietslamp haalt het niet, maar we kunnen op weg.

    Lees meer
  • image007

    Fietsen

    Van Boedapest naar de Zwarte Zee via EuroVelo 6

    Een flink aantal jaren terug stonden we samen met vrienden vertrekkensklaar, achter ons de Atlantische Oceaan. Jaar na jaar fietsten we een tiental dagen oostwaarts, de pijlen van EuroVelo 6 volgend. Elk eindpunt was telkens een nieuw beginpunt, een hele onderneming met fietsen op treinen. Vandaag staan Frieda en ik in Boedapest, de blik opnieuw oostwaarts gericht. Ver weg wacht de Zwarte Zee.

    Lees meer
  • Olavsweg

    Wandelen

    Van de voeten naar het hoofd en terug

    “Een pelgrim volgt niet alleen het horizontale pad dat zich voor hem ontvouwt, maar wandelt ook de verticale weg van de voeten naar het hoofd en terug.” Na vier grote pelgrimstochten heeft Paul De Marez recht van spreken als het over pelgrimeren gaat, en naar aanleiding van zijn boek over zijn laatste tocht naar Trondheim zochten we hem op in zijn thuisstad Kortrijk.

    Lees meer
  • Roemenië

    Wandelen

    Op bezoek bij Dracula

    Christina Bloem ging in Transsylvanië op zoek naar sporen van Dracula en ontdekte een sprookjespaleis.

    Lees meer
  • Peloponnesos-min

    Wandelen

    De Peloponnesos: verrassend mooi

    Een verlaten strandje, een verborgen kreek. Een eeuwenoud byzantijns kerkje of een gastvrij klooster in een donkere kloof: elke wandeling op de Peloponnesos heeft wel een paar verrassingen in petto. In het voorjaar krijg je er besneeuwde bergtoppen en een zee van bloemen bovenop.

    Lees meer
  • Karpaten

    Fietsen

    Over de Karpaten naar de Zwarte Zee

    Op hun fietstocht naar Jeruzalem volgen Marc en Marie-Josée de Limesroute langs de oude noordgrens van het Romeinse Rijk. We pikken hun verhaal op wanneer ze na 23 dagen fietsen Roemenië binnenrijden.

    Lees meer
  • Maramures

    Wandelen

    Op verkenning door Maramures

    De Karpaten stonden al lang op ons verlanglijstje. Deze weinig gekende bergstreek, uitgesmeerd over zeven Oost-Europese landen, omvat onder meer het grootste Europese oerbos buiten Rusland en herbergt meer dan de helft van de Europese beren en wolven. Maar hoe lang nog?

    Lees meer
  • Lofoten

    Wandelen

    De Lofoten: een bestemming als geen andere

    Een volgestouwde wagen en een zak vol wandelkaarten. Meer is niet nodig voor enkele weken avontuur in Noorwegen en Zweden samen met onze zoon van zeventien maanden. Met als top of the bill de Lofoten, een uitzonderlijk wandelgebied met bergtoppen die als drakentanden boven de zee uitsteken.

    Lees meer
  • Noorwegen

    Wandelen

    Zwerven tussen elanden en muskusossen

    Het uitgestrekte Noorwegen biedt eindeloze mogelijkheden voor trektochten in een unieke natuur. Wij doorkruisten Trollheimen, Dovrefjell en Rondane, drie aansluitende gebieden ten zuiden van Trondheim.

    Lees meer
  • Noordkaap

    Fietsen

    Fietsen naar de Noordkaap

    Ruige kusten, diepe fjorden en besneeuwde bergtoppen: langs de Noorse kust fiets je door een panoramisch sprookjesboek.

    Lees meer
  • via Egnatia

    Wandelen

    Reizen door de tijd op de Via Egnatia

    Op de Via Egnatia loop je in de voetsporen van Romeinse, Byzantijnse en Ottomaanse soldaten. Van kruisvaarders, predikers, pelgrims, bandieten, kunstenaars, handelaars en boeren. Van enorme karavanen beladen met huiden, wijn, hout, graan en zwavel. En vooral: door de rijke Balkancultuur van vandaag.

    Lees meer
  • pelgrimstocht

    Wandelen

    Pelgrimstocht in het Hoge Noorden

    Wie de pelgrimsroutes naar Santiago of Rome te klassiek of te druk vindt, heeft in Noorwegen een prachtig alternatief: het Olavspad. Deze uitstekend gemarkeerde route van Oslo naar Trondheim biedt prachtige natuur, veel cultuur en is vooral nog heerlijk rustig.

    Lees meer
  • Lysefjord

    Wandelen

    Duizelen langs de Lysefjord

    Enkele seconden, hooguit een minuut voor je de laatste stap neemt, wordt het muisstil in je hoofd. Een laatste blik naar de duizelingwekkende diepte van de Lysefjord onder je. Diep inademen. Adrenaline. En dan alsof het de doodnormaalste zaak is, die drie passen zetten op een rotsrichel en in het midden van die fameuze kei tussen twee rotswanden gaan staan.

    Lees meer
  • Odysee

    Fietsen

    Odyssee op twee wielen

    Fietsen in Griekenland is niet voor doetjes. Maar wat je ervoor terug krijgt is fantastisch. Langs diepblauwe baaien en door witte stadjes met uitnodigende taverna’s maak je in het binnenland van de Peloponessos een reis terug in de tijd. Langs de ruïnes van Olympia, Mycene en Epidauros, maar evengoed door het woeste berglandschap waar herders met hun kuddes geiten je pad kruisen.

    Lees meer
  • Karpaten

    Fietsen

    Langs en over de Karpaten (deel 1)

    Sinds een paar jaar zijn we gebeten door het fietsvakantievirus. Een ernstige, maar plezante aandoening, die ons gezin – Steven, Katrien, Marie en Bent – deze zomer deed besluiten een fietstocht te maken van Zuidoost-Roemenië naar Polen, met de Karpaten als rode draad.

    Lees meer
  • St-Olavsleden

    Wandelen

    St. Olavsleden, een Scandinavische ‘coast tot coast’

    Pelgrimsroutes in Scandinavië winnen langzaam maar zeker aan populariteit. De St. Olavsleden loopt van de Zweedse oostkust naar Trondheim in Noorwegen. Een 580 km lange tocht over het idyllische Zweedse platteland naar het Scandinavische hoogland en via de Noorse bergen naar de Atlantische Oceaan.

    Lees meer