Deze website gebruikt cookies.

Magazine

Artikeldatabank

Op zoek naar informatie over een bepaalde streek? Stap je binnenkort een GR-pad of fiets je een lange-afstandsroute waar je meer over wil weten? In deze databank kun je alle artikels opzoeken die in Op Weg verschenen van 2014 tot en met nu! Vink in de linkerkolom je voorkeuren aan en je krijgt een overzicht van alle artikels die aan je criteria voldoen. Ben je op zoek naar een specifieke route of locatie, typ deze  dan links bovenaan in het zoekveld.

Bij heel wat artikels vind je als extra ledenvoordeel de gpx-track van de route, extra fotomateriaal, een interactieve kaart of een uitgebreide steekkaart met de uitgewerkte dagetappes, de logies, info over hoe je de reisbestemming het best kunt bereiken, ...

Bewaar je favoriete artikels! Klik op het hartje en vind ze later gemakkelijk terug bij 'Mijn favorieten'.

  • Madagascar

    Grote Routepaden

    Een uniek eiland

    Madagaskar, het immense ‘rode’ eiland voor de oostkust van Afrika, kleurt opvallend groen aan het eind van het regenseizoen. Het land staat synoniem voor Nationale Parken en unieke diersoorten, maar ook de bergen en de etnische bevolkingsmix fascineren. Met de taxi brousse, te voet en per fiets gaan we op ontdekking door het zuidelijke deel van het eiland.

    Lees meer
  • Picardie

    Fietsen

    Fietslussen in Picardië

    Paleizen voor koningen en arbeiders, gotische kathedralen, een beroemde treinwagon en weiden vol grazende koeien. In Picardië vind je het allemaal. Vier fietstips, halverwege tussen België en Parijs.

    Lees meer
  • Gorges du Verdon

    Wandelen

    Diepe kloven, wild water

    Het inspirerende boek "De mooiste wandelroutes van Europa" ligt al jaar en dag op mijn salontafel. De spectaculaire foto’s van de Gorges du Verdon staan op mijn netvlies gebrand. “Een natuurervaring die in Europa zijn gelijke niet kent”, prijst de inleiding. Het werd tijd om dat met een tocht op de GR 4 zelf te gaan ontdekken.

    Lees meer
  • Cevenne

    Wandelen

    Dwars door de Cevennen

    Het landschap van de Cevennen met zijn ruige bergmassieven, dichte bossen en schitterende bloemen blijft ons boeien. Uit de vele bewegwijzerde wandelroutes stelden we met behulp van enkele kaarten en topogidsen een afwisselende achtdaagse lentetocht samen door het land van de duizend heuvels.

    Lees meer
  • Smokkelpaden

    Wandelen

    Op smokkelpaden door het Juragebergte

    Het Juramassief vormt de grens tussen Zwitserland en Frankrijk. Geen wonder dat dit oude gebergte met zijn vele kloven een paradijs was voor smokkelaars. Inmiddels hebben de ‘pungelaars’ met hun buidel plaats gemaakt voor wandelaars met rugzak en vormen de smokkelwegen de ruggengraat van een uitgebreid net van wandel- en fietspaden.

    Lees meer
  • Toerkonje

    Wandelen

    Toerkonje, Robaais en Rijsel

    Op een zwart-witte reuzenposter in La Piscine staat een groep jongens klaar om in het water te duiken. Eén van de kereltjes draagt een gebreide zwembroek. Meteen word ik teruggeworpen naar mijn kinderjaren. Wandelend door de Rijselse agglomeratie duiken nog meer jeugdherinneringen op, gelukkig niet allemaal even gênant als die veel te zware zwembroek.

    Lees meer
  • Alpen

    Fietsen

    Van België naar de Alpen

    Twee eeuwen geleden ging alle vervoer per postkoets of boot. Later kwam de trein erbij. Vandaag hebben vele oude postwegen, jaagpaden en spoorwegbeddingen een tweede leven gekregen als ‘groene’ wegen. Veilig, rustig en relatief vlak, kortom een feest voor fietsers. Bijgevolg hoef je helemaal geen berggeit te zijn om tot aan de Alpen te fietsen.

    Lees meer
  • Kirgizië

    Fietsen

    Hemelse bergen, zilveren rivieren, groene weiden

    Hoe beschrijf je in hemelsnaam een fietstocht door Kirgizië? De slechtste wegen ter wereld doorkruisen de mooiste landschappen ter wereld. Groene valleien met her en der yurts en kuddes paarden, omringd door besneeuwde toppen en doorsneden door glinsterende rivieren. Voldoende als intro?

    Lees meer
  • Geschiedenis

    Wandelen

    Fietsen langs de geschiedenis

    Zeven dagen met pak en zak en op mijn eentje door Noord-Frankrijk fietsen, dat was het idee. De recente gids Fietsen langs de Frontlijn was daarbij een geschenk uit de hemel. Voor mij de ideale manier om de Groote Oorlog beter te begrijpen en mijn grootvader, oorlogsinvalide 14-18, te gedenken. Zeker omdat we nu pas met negen kleinkinderen zijn uitgebreide memoires aan het ontdekken zijn.

    Lees meer
  • Fietsweekend

    Fietsen

    Relax fietsweekend

    Ben je op zoek naar een relax maar toch heel afwisselend fietsweekend, dan moet je in de Elzas zijn.

    Lees meer
  • Schoonheid

    Wandelen

    Schoonheid dichtbij

    Als we de makers van bekende natuurdocumentaires zouden geloven moeten we naar verre en afgelegen plaatsen reizen om prachtige en ruwe natuur te zien. Niets is minder waar. In de Alpen, op enkele uren rijden van België, vind je tal van unieke natuurgebieden.

    Lees meer
  • Wandelen

    Ballader in de Ardèche

    In volle zomer is de Ardèche een publiekstrekker bij uitstek, maar in de vroege lente is de regio een oase van rust, ideaal voor een tiendaagse vakantie vol ‘dagstappers’. Want al jarenlang voel ik me eerder een ‘balladeur’ dan een ‘randonneur’.

    Lees meer
  • Parijs

    Fietsen

    Een ommetje langs Parijs

    Al jaren zijn we fervente wandelaars, maar een eerste fietsreis naar Bazel smaakte naar meer. Onze keuze viel op een retourtje Parijs. Het resultaat was een heuse ontdekkingstocht door Noord-Frankrijk.

    Lees meer
  • IJsland

    Wandelen

    Betoverend IJsland

    Het dunst bevolkte land van Europa, met de meest betoverende landschappen en de grootste concentratie vulkanen. Superlatieven kom je meestal tekort, zeker als je een ervaren ‘IJslandvaarder’ als Erik Hendrix interviewt.

    Lees meer
  • Einde van de wereld

    Fietsen

    Het einde van de wereld ligt vlakbij

    “Waarom twee dagen autorijden naar een verre vakantiebestemming?” “Waarom niet een keer thuis in Gent vertrekken, met de fiets?” Jan en Greet stellen het voor. Wannes (13) en Mirte (11) willen er voor gaan. Wannes op zijn eigen fiets en Mirte achterop de tandem. Nog een route zoeken en een fietskarretje op de kop tikken en de alternatieve vakantie kan beginnen.

    Lees meer
  • Jura

    Fietsen

    De grote doorsteek van de Jura

    Opnieuw trekken we de Jura door, van noord naar zuid, flirtend met de Zwitserse grens. Na een wandelreportage in het aprilnummer is het nu de beurt aan de fiets.

    Lees meer
  • Queyras

    Wandelen

    Op sneeuwschoenen door de Queyras

    Het Parc Naturel Régional du Queyras ligt in de zuidelijke Franse Alpen, tegen de grens met Italië. Van massatoerisme is hier geen sprake. Het bergmassief telt kleine, vaak nog authentieke dorpjes en talloze wandelroutes. Ook in de winter kan er flink gewandeld worden, tenminste als je de sneeuwraketten aangespt.

    Lees meer
  • Kalverstraat

    Wandelen

    Tussen Kalverstraat en Champs-Elysées

    Op de Dam in Amsterdam ga ik op zoek naar een wandelboom. Eén van zijn takken zou richting Brussel en Parijs moeten wijzen, als startpunt van GR 12, in Nederland beter bekend als het Graaf Floris V-wandelpad. Maar er is hier nergens een boom geplant. Gelukkig weet ik de weg.

    Lees meer
  • Bazel

    Fietsen

    Van Bazel naar Barjac

    Wat oorspronkelijk een cadeau was voor een plechtige communie is inmiddels voor meter Andrea en metekind Nele een vaste zomertraditie geworden: fietsen naar Barjac, vanuit alle richtingen.

    Lees meer
  • GR20

    Wandelen

    GR 20, tussen waarheid en mythe

    De bekendste GR is ongetwijfeld GR 20, een route dwars door Corsica waar vaak in superlatieven over geschreven wordt. Er zouden kettingen hangen en wie hoogtevrees heeft gaat er beter niet stappen. Ik vraag me af waar de waarheid eindigt en de mythe begint en besluit het zelf uit te zoeken.

    Lees meer
  • Muscadet

    Fietsen

    Van Muscadet tot Grand Cru

    De Vélodyssée, dat zijn 1200 km goede en vaak speciaal aangelegde autovrije fietspaden langs de Atlantische Oceaan. Koppel daaraan de Franse geneugten van het goede leven en je hebt alle ingrediënten voor een overheerlijke fietsvakantie.

    Lees meer
  • Opaalkust

    Wandelen

    De Opaalkust op zijn best

    Het is begin april en GR-West-Vlaanderen heeft een klassieker gepland om optimaal te genieten van een fris lentebriesje en een dapper lentezonnetje: Cap Blanc Nez aan de Opaalkust. Krijtrotsen wisselen af met diepe valleien, duinen, duinbosjes en een stevig stuk strand. Althans, dat was de bedoeling…

    Lees meer
  • Spoor van de vrijheid

    Fietsen

    In het spoor van de vrijheid

    6 juni staat te boek als D-Day. Exact 72 jaar geleden landden geallieerde troepen op de Normandische stranden om een westelijk front te openen en de Tweede Wereldoorlog te beëindigen. Vandaag kan je met de fiets het spoor van de tanks en jeeps van Generaal Patton volgen, de ‘vrijheid’ tegemoet.

    Lees meer
  • Sigeric

    Wandelen

    In de voetsporen van Sigeric

    Een boek over de verloren gewaande pelgrimsroute naar Rome plantte een zaadje in mijn hoofd. Een jaar later stond ik in de crypte van Canterbury Cathedral, helemaal klaar voor een tocht van 2000 km langs de Via Francigena. Het miezerde toen ik vertrok. Wat leek het zonnige Rome toen onbereikbaar ver!

    Lees meer
  • Fort van Montmedy

    Fietsen

    Ménage à trois van Maas, bier en fietsplezier

    Voor auto’s en moto’s is er de Bier- en Smakenroute en de Fortenroute. Wij verkozen een uitstekende fietsvariant, de Maasfietsroute. En ook al probeerden de weergoden de pret te bederven, de vijfdaagse trip werd een geslaagde ménage à trois van prachtige Maaslandschappen, een heerlijke plateau bieren en heel veel fietsplezier.

    Lees meer
  • Door de gele velden

    Fietsen

    Door de gele velden

    Ik wil de Groote Oorlog voelen en kies voor de bekende Frontlijnroute. Het is mei en onderweg word ik vaak verleid door felgele koolzaadvelden. Kilometer na kilometer krijgen ze voor mij dezelfde symboliek als de rode klaprozen.

    Lees meer
  • Belgische bivakzones

    Fietsen

    Langs Belgische bivakzones

    Mijn fiets staat te popelen om aan de tand gevoeld te worden. En is er een zwaardere beproeving voor een fiets dan de Vlaamse wegen? Bovendien heeft België nu ook zijn bivakzones, vergelijkbaar met het paalkamperen in Nederland. Behalve een plekje voor de tent en soms een waterpomp zijn er geen voorzieningen. De fiets en ik zijn benieuwd.

    Lees meer
  • Ontbrekende schakel

    Fietsen

    De ontbrekende schakel

    Langeafstandsroutes leveren inspiratie voor de mythes, historietjes en sprookjes in onze eigen lange tochtverhalen. Fietsen door Europa langs EuroVelo 6 wordt op toon gezet met een Frans chanson in een guinguette langs de Loire en het strijkorkestje An der schönen blauen Donau. Maar soms heeft de fietser een GR-pad nodig om hem te dwingen zijn verhaal af te maken.

    Lees meer
  • Fietsen

    In het spoor van Jeanne d'Arc

    Het Franse departement Loiret heeft een bewogen geschiedenis achter de rug. Niet in het minst omdat Jeanne d’Arc er ten strijde trok tegen de Engelse omsingeling van Orléans. Ook wij trokken ten strijde, per fiets, door de Gâtinais en de Sologne, langs de oevers van de Loire en enkele kanalen.

    Lees meer
  • Vogezen

    Wandelen

    Op sneeuwschoenen door de Hoge Vogezen

    Voor het tweede jaar op rij staan de Pyreneeën op het programma, maar door een staking bij de Franse spoorwegen zal onze nachttrein niet rijden. Snel worden de weerberichten voor de diverse Alpenlanden gecheckt. De Vogezen lijken het beste plan B. We pakken meteen onze rugzakken om daags nadien in alle vroegte te kunnen vertrekken.

    Lees meer
  • Mercantour

    Wandelen

    Stevig stappen in de Mercantour

    In vogelvlucht amper 50 km noordelijk van Nice en de Middellandse Zee zou je kunnen verwachten dat het om uitlopers van de Alpen gaat. Niets is minder waar! In de Mercantour zijn de hellingen ruw en steil, ligt de ondergrond bezaaid met stenen en rotsblokken en zijn de overgangen van de cols allesbehalve makkelijk. Maar des te mooier is de omgeving!

    Lees meer
  • Interview

    Wandelen

    Hoe vrolijk pipi kan klateren

    102 dagen alleen op stap, wat doet dat met een mens? Elena Peeters maakte als afstudeerproject voor haar theateropleiding aan het Antwerpse Conservatorium de voorstelling ‘Elena’, een creatieve verwerking van haar wandeltocht van Antwerpen naar Rome.

    Lees meer