Deze website gebruikt cookies.

Magazine

Artikeldatabank

Op zoek naar informatie over een bepaalde streek? Stap je binnenkort een GR-pad of fiets je een lange-afstandsroute waar je meer over wil weten? In deze databank kun je alle artikels opzoeken die in Op Weg verschenen van 2014 tot en met nu! Vink in de linkerkolom je voorkeuren aan en je krijgt een overzicht van alle artikels die aan je criteria voldoen. Ben je op zoek naar een specifieke route of locatie, typ deze  dan links bovenaan in het zoekveld.

Bij heel wat artikels vind je als extra ledenvoordeel de gpx-track van de route, extra fotomateriaal, een interactieve kaart of een uitgebreide steekkaart met de uitgewerkte dagetappes, de logies, info over hoe je de reisbestemming het best kunt bereiken, ...

Bewaar je favoriete artikels! Klik op het hartje en vind ze later gemakkelijk terug bij 'Mijn favorieten'.

  • 20231126141702_IMG_4472

    Wandelen

    Wie is er bang voor de Anti-Atlas?

    In een rotvaart zoeft de hogesnelheidstrein mij van Tanger naar Marrakesh. De bus brengt me rustig verder tot Agadir, waar ik mijn kameraden uit België ontmoet. Samen trekken we vijf dagen door de Anti-Atlas, het zuiden van het Atlasgebergte.

    Lees meer
  • 14. 2 juni langs de Donau in Servie

    Fietsen

    De weg naar Athene, Van een lijn op een kaart naar ontelbare herinneringen

    Toby Lauwerier fietste ruim 4500 kilometer van Gent naar Athene. Op amper 29 fietsdagen doorkruiste hij 14 landen. Zijn persoonlijk motto: #neverstopriding. In zijn blogposts deelde hij dagelijks enkele snelle indrukken met de endorfine van de dag nog in het lijf.

    Lees meer
  • Andros © Barbara Dessein - 8b

    Wandelen

    Betoverd door Andros, Vijfdaagse trektocht vol ongerepte schoonheid en verbondenheid

    In de paasvakantie trokken we met ons gezin naar Andros, het meest noordelijke eiland van de Griekse Cycladenarchipel. Met een oppervlakte van 385 km² is het niet alleen een van de grootste, maar ook een van de meest groene eilanden. Het is moeilijk om niet in superlatieven te spreken over ons wandelavontuur. De prachtige paden, de ongerepte natuur, de indrukwekkende uitzichten over de kustlijn, de verborgen valleien, de vredige stilte, de verscheidenheid aan landschappen, de uitbundige vegetatie, de idyllische dorpjes, de gastvrije bevolking: het eiland maakt zijn belofte van ‘wandelparadijs’ helemaal waar.

    Lees meer
  • DSC_0671 2 kerkjes op weg naar Chora Tinos

    Wandelen

    Wandelen bij een stevige meltemi

    Op Tinos, een Cycladeneiland in de Egeïsche Zee, kreeg het begrip wind voor ons een nieuwe dimensie. Ooit een glas water van tafel zien geblazen worden? Je zonnebril van je neus voelen vliegen? Alles goed vasthouden is de boodschap, maar in de hete Griekse zomer maakt deze meltemi het wandelen ook net aangenamer.

    Lees meer
  • DSCF4556

    Fietsen

    Onze Odyssee door de Peloponnesos

    Gebaseerd op de fietsgids van Paul Benjaminse stippelden we een rondrit uit op de Griekse eilanden Korfoe, Lefkada en Kefalonia en door de Peloponnesos. We gaven er onze eigen draai aan door uit te wijken naar het schiereiland Mani en naar het vissersplaatsje Ermioni. Op die manier verkenden we alle ‘vingers’ van de Peloponnesos. De tocht staat met stip genoteerd in ons lijstje ‘mooiste fietsreizen ooit’.

    Lees meer
  • DSC03253

    Wandelen

    Andros, Vrijwilligers ontwerpen wandelparadijs

    “Je hebt het op een halve dag gezien,” lezen we in de Griekse Island Hopping Guide uit 1998. “Eén kleine badplaats, een hoofdstad langs de andere kant van het eiland, die naam niet waard. En de bergen, die moeten nog ontdekt worden.” Vandaag zijn de bergen ontdekt, en vele oude paden opnieuw toegankelijk gemaakt door enthousiaste vrijwilligers van Andros Routes. Je kan er nu dagenlang wandelen in een weelderig landschap, soms verrassend groen. We vonden Andros zo boeiend dat we er na enkele maanden al terugkeerden.

    Lees meer
  • image007

    Wandelen

    Vijfdaagse door de Hoge Atlas

    Na een tocht op het Schotse Affric Kintail Trail hadden we de smaak goed te pakken en tijdens een gezellige vergadering met spijs en drank kwam Marokko als nieuwe bestemming uit de bus. Maandenlang werden plannen gesmeed en hingen we boven topografische kaarten van de streek rond de Toubkal, de hoogste top van de Atlas. Aan het begin van de paasvakantie was het dan zover.

    Lees meer
  • Tramping-min

    Wandelen

    Tramping aan de andere kant van de wereld

    Of het wandelparadijs nu echt in Nieuw-Zeeland ligt, laten we in het midden. Maar ongerepte kusten, regenwoud, vulkanen, bergen en gletsjers: het land lijkt wel IJsland, de Alpen en Madeira tegelijk. Wandelen heet hier niet ‘walking’ of ‘hiking’, maar 'tramping’. Van onze vier meerdaagse wandeltochten behoren er drie tot de ‘Eight Great Walks’.

    Lees meer
  • Peloponnesos-min

    Wandelen

    De Peloponnesos: verrassend mooi

    Een verlaten strandje, een verborgen kreek. Een eeuwenoud byzantijns kerkje of een gastvrij klooster in een donkere kloof: elke wandeling op de Peloponnesos heeft wel een paar verrassingen in petto. In het voorjaar krijg je er besneeuwde bergtoppen en een zee van bloemen bovenop.

    Lees meer
  • via Egnatia

    Wandelen

    Reizen door de tijd op de Via Egnatia

    Op de Via Egnatia loop je in de voetsporen van Romeinse, Byzantijnse en Ottomaanse soldaten. Van kruisvaarders, predikers, pelgrims, bandieten, kunstenaars, handelaars en boeren. Van enorme karavanen beladen met huiden, wijn, hout, graan en zwavel. En vooral: door de rijke Balkancultuur van vandaag.

    Lees meer
  • Zuidereiland

    Wandelen

    Trekken door het Zuidereiland

    Weinig wandelbestemmingen bieden op een relatief kleine oppervlakte zo’n onwaarschijnlijke variatie aan berglandschappen als het Nieuw-Zeelandse Zuidereiland: actieve vulkanen, onontgonnen gematigd regenwoud, diepe fjorden, kurkdroge steppelandschappen en verwilderde rivieren die het smeltwater afvoeren uit het alpiene hooggebergte. Bovendien is er een erg goed uitgebouwd netwerk aan wandelroutes en een ronduit uniek huttensysteem. Jammer dat het land zo hopeloos ver weg ligt…

    Lees meer
  • Odysee

    Fietsen

    Odyssee op twee wielen

    Fietsen in Griekenland is niet voor doetjes. Maar wat je ervoor terug krijgt is fantastisch. Langs diepblauwe baaien en door witte stadjes met uitnodigende taverna’s maak je in het binnenland van de Peloponessos een reis terug in de tijd. Langs de ruïnes van Olympia, Mycene en Epidauros, maar evengoed door het woeste berglandschap waar herders met hun kuddes geiten je pad kruisen.

    Lees meer
  • Whiskey berbere

    Fietsen

    Whiskey Berbère bij het ontbijt

    We zijn voor het eerst in Marokko. De maand april blijkt het uitgelezen moment voor een veertiendaagse fietstocht met Marrakech als begin- en eindpunt. Het aantal keer dat we muntthee of Whiskey Berbère dronken is al lang niet meer op een hand te tellen. Fietsen in Marokko betekent fietsen over en door de Atlas en door dorre woestijngebieden. Maar van zodra er wat water is, wordt het droge berglandschap ingekleurd door groene oases. Al na dag 1 hadden we het gevoel dat Marokko een prachtig land is om in te fietsen, een mening die we niet meer herzien hebben.

    Lees meer
  • Nieuw-Zeeland

    Fietsen

    Kruipen en knallen op het zuidereiland

    Alsof ik een kind ging baren, zo was het. Negen maanden zaten er immers tussen het boeken van mijn vliegticket naar Nieuw-Zeeland en de reis zelf. Negen maanden van plannen, die plannen keer op keer veranderen en dan het lange wachten. Tot ik er plots stond, met de fiets in de startblokken in Christchurch, klaar om enkele weken te trappen op het zuidereiland van Nieuw-Zeeland.

    Lees meer
  • Nederland

    Fietsen

    Het zal niet bij twee keer blijven...

    Nadat we twee jaar geleden voor het eerst in Marokko fietsten, wisten we al dat het niet bij één keer zou blijven.

    Lees meer
  • Palestina

    Wandelen

    In de voetsporen van Abraham

    Op de Westelijke Jordaanoever kunnen wandelaars letterlijk uit hun comfortzone stappen. Te voet maken de clichés van krantenkoppen langzaam maar zeker plaats voor menselijke gezichten.

    Lees meer