Deze website gebruikt cookies.

Magazine

Artikeldatabank

Op zoek naar informatie over een bepaalde streek? Stap je binnenkort een GR-pad of fiets je een lange-afstandsroute waar je meer over wil weten? In deze databank kun je alle artikels opzoeken die in Op Weg verschenen van 2014 tot en met nu! Vink in de linkerkolom je voorkeuren aan en je krijgt een overzicht van alle artikels die aan je criteria voldoen. Ben je op zoek naar een specifieke route of locatie, typ deze  dan links bovenaan in het zoekveld.

Bij heel wat artikels vind je als extra ledenvoordeel de gpx-track van de route, extra fotomateriaal, een interactieve kaart of een uitgebreide steekkaart met de uitgewerkte dagetappes, de logies, info over hoe je de reisbestemming het best kunt bereiken, ...

Bewaar je favoriete artikels! Klik op het hartje en vind ze later gemakkelijk terug bij 'Mijn favorieten'.

  • Wallonië 3

    Fietsen

    Wallonië voor heuvelhaters

    In Vlaanderen hebben we icoonroutes, maar Wallonië heeft zijn RAVeL-netwerk. Door een aantal van deze paden langs waterlopen en op oude spoorwegen te verbinden, kan je makkelijk je eigen Walloniëroute samenstellen. Met als bijkomend voordeel dat het plat gaat. Want water en treintjes gaan niet bergop.

    Lees meer
  • DSC_2666 Zonsondergang bij Natuurkampeerterrein Kasteel Nederhemert

    Fietsen

    Kamperen langs de Maas

    Onderweg in de trein zien we de Ardennen opdoemen. Als beginnende fietstrekker vind ik die heuvels best imposant, maar gelukkig zullen we meteen de Maas opzoeken en richting Nederland draaien. Daarom gooi ik graag enkele stellingen over fietsen bij onze noorderburen in de lezersgroep. Eens zien of ze ontkracht of bevestigd werden!

    Lees meer
  • Op de Pamir Highway in Tadzjikistan (2)

    Fietsen

    Over vrouwen die niet fietsen, Met de fiets van Brussel naar Tokio

    Vanop de Grote Markt in Brussel naar Tokio fietsen: dat is exact wat Manon Brulard en Dries Van Ransbeeck deden! Op 11 maanden tijd peddelden de oprichters van Welcome To My Garden 13.500 kilometer door 21 landen. In haar film Women Don’t Cycle vat Manon hun avontuur prachtig samen én onderzoekt ze wat het betekent om als vrouw te fietsen in verschillende delen van de wereld.

    Lees meer
  • abdij Aulne

    Fietsen

    Dubbel en tripel trappen

    Fietsen en bier drinken, geen goede combinatie. Maar al fietsend ons land doorkruisen langs de 31 Belgische abdijen met een trappisten- of abdijbier, en ’s avonds edel gerstenat degusteren, dat vonden Bart en Katrien wel een goed idee.

    Lees meer
  • P1020657

    Fietsen

    Treinfietsen langs de Samber

    Als er ooit een Treinfietser wordt gepubliceerd, dan mag het jaagpad langs de Samber zeker niet ontbreken. Tussen Namen en Charleroi is het al mooi, maar de crème de la crème ligt stroomopwaarts, tot een eind over de Franse grens. Rechts afslaan maakt het mogelijk om vanuit Quiévrain met de fiets op een boemeltje terug te keren.

    Lees meer
  • Het echte Ardennenwerk 5

    Fietsen

    Kroniek van een reis die niet gepland was

    Het ging een beetje als volgt: wij, een energiek gezin met drie lagereschoolkinderen, zagen na een Sloveens avontuur een nieuw berghuttentochtje wel zitten. Wij droomden zelfs van een langere periode Zuidoost-Europese bergen. Tot plots een pandemie de wereld in haar greep kreeg en we beseften dat we een plan B moesten verzinnen.

    Lees meer
  • BerwinneStJeandeSart

    Fietsen

    Fietsen langs de taalgrens, Deel 8, Voeren (Fourons), een Limburgs buitenbeentje

    Verwonderd over de tegenstrijdige tweetaligheid rond onze taalgrens verkende redacteur Ward Van Loock in de zomer van 2019 de grillige scheidingslijn tussen Vlaanderen en Wallonië, van Komen tot Voeren. In de laatste aflevering staat niet alleen de taalgrens centraal, we doen ook drie regio’s én twee taalgebieden aan. In zeven grenswisselingen vertoeven we nu eens in Vlaanderen, dan weer in Nederlands Limburg of in het Waals Gewest.

    Lees meer
  • jekervallei in Wallonie

    Fietsen

    Fietsen langs de taalgrens Deel 7, De Jekervallei tussen Tongeren en Kanne,

    Verwonderd over de tegenstrijdige tweetaligheid rond onze taalgrens verkende redacteur Ward Van Loock in de zomer van 2019 de grillige scheidingslijn tussen Vlaanderen en Wallonië, van Komen tot Voeren. In aflevering 7 fietsen we langs weerszijden van de Jeker die aan de overkant van de taalgrens Geer genoemd wordt.

    Lees meer
  • 0103

    Fietsen

    Fietsen langs de taalgrens, Deel 6, Brabants Haspengouw

    Verwonderd over de tegenstrijdige tweetaligheid rond onze taalgrens verkende redacteur Ward Van Loock in de zomer van 2019 de grillige scheidingslijn tussen Vlaanderen en Wallonië, van Komen tot Voeren. In aflevering 6 fietsen we tussen Sint-Joris-Weert en Hoegaarden.

    Lees meer
  • 0102

    Fietsen

    Causses, Cévennes en cathares

    Onze fietsreizen gingen al vaker richting Frankrijk, maar telkens proberen we nieuwe regio’s te ontdekken. Vorige zomer was dat niet anders. In de Cévennes deed de afwisseling tussen ‘gorges’ en ruwe hoogvlaktes ons meermaals naar adem happen, figuurlijk omwille van de schoonheid, maar ook letterlijk door de grote hoogteverschillen. De Katharenroute trakteerde ons dan weer op indrukwekkende burchten en schitterende vergezichten tot ver in de wonderlijke Pyreneeën.

    Lees meer
  • Typ landsch bezui Brus

    Fietsen

    Fietsen langs de taalgrens, Deel 5, Het groene heuvelland bezuiden Brussel

    Verwonderd over de tegenstrijdige tweetaligheid rond onze taalgrens verkende redacteur Ward Van Loock in de zomer van 2019 de grillige scheidingslijn tussen Vlaanderen en Wallonië, van Komen tot Voeren. In aflevering 5 fietsen we tussen het Hallerbos en het Zoniënwoud.

    Lees meer
  • typischPajottenland

    Fietsen

    Fietsen langs de taalgrens, Deel 4, Van Lessines naar Enghien (Edingen)

    Verwonderd over de tegenstrijdige tweetaligheid rond onze taalgrens verkende onze redacteur in de zomer van 2019 de grillige scheidingslijn tussen Vlaanderen en Wallonië, van Komen tot Voeren. In acht afleveringen kan je zijn fietservaringen meevolgen. Aflevering 4 speelt zich af in Henegouwen tussen Lessines en Enghien (Edingen).

    Lees meer
  • L87Flobecq1

    Fietsen

    Fietsen langs de taalgrens Deel 3, Vlaamse Ardennen/Pays des Collines

    Verwonderd over de tegenstrijdige tweetaligheid rond onze taalgrens verkende redacteur Ward Van Loock in de zomer van 2019 de grillige scheidingslijn tussen Vlaanderen en Wallonië, van Komen tot Voeren. In acht afleveringen kan je zijn fietservaringen meevolgen. In aflevering 3 toeren we door twee tweetalige gemeenten.

    Lees meer
  • Famenne

    Fietsen

    Het fietsnetwerk van de Famenne

    Waar Condroz, Famenne en Hoge Ardennen samenkomen hebben zes fusiegemeenten enkele jaren geleden een netwerk ontwikkeld van 350 km. Hoewel hun fietskaart de nadruk legt op vier thematochten, kan je ook makkelijk een eigen fietslus samenstellen. Zoals wij deden in ‘Famenne Nord’, waar het Condruzisch heuvelland zich hemelsbreed openplooit.

    Lees meer
  • la Gaumaise

    Fietsen

    La Gaumaise, het heuvelland achter de Ardennen

    In het uiterste zuiden van België hebben de toeristische diensten van de Gaumestreek en het Franse Pays de Montmédy de handen in elkaar geslagen om vijf bewegwijzerde rondritten uit te tekenen. Wij kozen voor La Gaumaise, een lus van 48 glooiende kilometers tussen het Belgische Virton en het Franse Montmédy.

    Lees meer
  • Langs de Maas

    Fietsen

    Stroomopwaarts langs de Maas

    Vakantiefietsers die het graag vlak houden zijn ongetwijfeld fan van Europese toppers als de Donau-, de Rijn- of de Loireroute. Wie liever wat dichter bij huis blijft, kan nu van monding tot bron de Maasoevers volgen, goed voor een heerlijk vlakke drielandentocht.

    Lees meer
  • Luik

    Fietsen

    Een rondje Luik op oude sporen

    De Luikse agglomeratie is niet direct een idee voor een fietstochtje. Toch kan je er leuk fietsen nu het ‘MET’ (Waalse ministerie voor Materiaal en Transport) enkele verbindingen met het Limburgse fietsnetwerk heeft ontwikkeld.

    Lees meer
  • Pyreneeën

    Fietsen

    De Pyreneeën voor niet-klimmers

    Tourmalet, Aspin, Aubisque, Luz-Ardiden,… De namen van de beroemdste Pyreneeëncols klinken als klokken. Maar tussen die cols liggen prachtige valleien en ook daar kan je heerlijk fietsen.

    Lees meer
  • Euregio 006-min

    Fietsen

    Fietstip: Ourthe en Vesder

    De Ourthe en de Vesder zijn twee schilderachtige rivieren die kronkelend hun weg zoeken door de heuvels van de Ardennen. Ten zuiden van Luik mondt de Vesder in de Ourthe uit, die op zijn beurt enkele kilometers verder de Maas instroomt. Het tweestromenland tussen Ourthe en Vesder is het onderwerp van deze fietstip.

    Lees meer
  • Fietsen

    Hemelse Pyreneeën

    De hemel ligt in de Pyreneeën. Maar een voorbeeldig leven zal niet volstaan om er toegang te krijgen. De Porta del Cel of Poort van de Hemel ligt vol rotsblokken. Trek er liefst in groep naartoe, voorzie een flinke voorraad pleisters, steek een brace in je rugzak en hoed je voor een gescheurde broek.

    Lees meer
  • Fietsplezier

    Fietsen

    Vennbahn + Velotour + Ravel = fietsplezier

    Het zal deze zomer zeker storm lopen op de Vennbahn, de voormalige goederenspoorlijn tussen het Duitse Aken en het Luxemburgse Troisvierges. Zeker nu het project een Europese award kreeg en op de Fiets- en wandelbeurs werd uitgeroepen tot ‘fietsroute van het jaar’. Nieuw zijn 16 lustochten, uitgetekend op en rond het pronkstuk van de Oostkantons.

    Lees meer
  • Picardië

    Fietsen

    Picardisch Wallonië: een fietsstreek vol folklore en cultuur

    Een van mijn fietsvrienden woont net over de Schelde, in de regio die men Picardisch Wallonië noemt. Lopend en fietsend ontdekte hij ‘zijn’ heuvelland, een stukje Henegouwen vol akkerland, vredige dorpjes en enkele steden op mensenmaat.

    Lees meer
  • Land van meren

    Fietsen

    Fietsen in het Land van de Meren

    Zoals haar naam doet vermoeden was Eau d’Heure een riviertje dat na een regenbui van een uur buiten haar oevers trad. In de jaren 70 van vorige eeuw werd daarom een stuwdam gebouwd en ontstond het grootste merengebied van België.

    Lees meer
  • Myanmar

    Fietsen

    Fietsen binnen de open grenzen van Myanmar

    Na een isolement van 40 jaar militaire dictatuur trekt Myanmar (het voormalige Birma) de kaart van het toerisme en opent het schoorvoetend z’n grenzen. Elk nieuw land dwingt tot gewenning. Weg van de begane paden is het asfalt herschapen tot een stenig, zanderig parcours. Mannen dragen er de rok, terwijl vrouwen en meisjes zich onderscheiden door opvallende make-up. Ook aan gastvrijheid ontbreekt het niet. Vanuit alle kanten weerklinkt de spontane begroeting ‘mingalaba, farang!’, ‘welkom, blanke buitenlander!’.

    Lees meer
  • Van Gogh

    Fietsen

    Van Gogh en de Borinage

    Vincent Van Gogh kennen we allemaal als kunstenaar, maar weet je ook dat hij twee jaar als predikant in de Borinage heeft gewoond? Naar aanleiding van Mons 2015 en 125 jaar Van Gogh wordt dit vergeten stukje geschiedenis nieuw leven ingeblazen, ook met een fietsroute.

    Lees meer
  • Pays-des-Collines02

    Fietsen

    Pays des Collines

    Aan de andere kant van de Vlaamse Ardennen ligt een landschap van oude bossen en wallen, bezwangerd door duistere krachten. Voor de geoefende recreatieve fietser liggen hier 90 km over mooi beboste heuvels klaar. Smeer de kuiten!

    Lees meer
  • Melin

    Fietsen

    Mélin, het mooiste dorp van Waals-Brabant

    Op de taalgrens tussen Hoegaarden en Jodoigne ligt een een dorp te soezen in de heuvelplooien van Brabants-Haspengouw. Mélin is één van de 24 plus beaux villages de la Wallonie en vooral zijn gehucht Gobertange toont zich op zijn mooist. Alle huizen werden er lang geleden opgetrokken in de beroemde crèmekleurige Gobertingse zandsteen.

    Lees meer
  • Ronde van de Abdijbieren

    Fietsen

    De Ronde van de Abdijbieren, deel 2

    Vorige Op Weg eindigden we met de degustatie van een frisse La Ramenée. Daarmee zaten we op dag 10 van onze abdijtocht nog maar aan abdij(bier) nummer zeven. Zestien te gaan. Tijd om een paar tandjes bij te steken.

    Lees meer
  • grens tussen Ardennen en Famenne

    Fietsen

    Op de grens tussen Ardennen en Famenne

    Schier ligt op zo’n 300 m hoogte en kijkt neer op de lager gelegen Famenne; Eigenlijk is dit ‘plus beau village de Wallonie’ niet veel meer dan een lange straat met een kleine lus naar de kerk. Het telt amper 150 zielen maar is in de lente en zomer één grote bloemenweelde.

    Lees meer
  • Our en Ambleve

    Grote Routepaden

    Tussen Our en Amblève

    De jeugdherberg van Sankt-Vith vormt de ideale uitvalsbasis voor een verkenning van de zuidelijke Oostkantons. In de rivierdalen en de heuvels rond het stadje ontmoeten we al snel de twee lokale toppers: GR 56 en de Vennbahn.

    Lees meer
  • kerstbomenpad

    Fietsen

    Kersenbomentocht

    Met zijn verkeersvrij parcours en zijn bijna volledig vlak reliëf is deze tocht een echte plezierrit door ‘het land van de boomgaarden’.

    Lees meer