Deze website gebruikt cookies.

Magazine

Artikeldatabank

Op zoek naar informatie over een bepaalde streek? Stap je binnenkort een GR-pad of fiets je een lange-afstandsroute waar je meer over wil weten? In deze databank kun je alle artikels opzoeken die in Op Weg verschenen van 2014 tot en met nu! Vink in de linkerkolom je voorkeuren aan en je krijgt een overzicht van alle artikels die aan je criteria voldoen. Ben je op zoek naar een specifieke route of locatie, typ deze  dan links bovenaan in het zoekveld.

Bij heel wat artikels vind je als extra ledenvoordeel de gpx-track van de route, extra fotomateriaal, een interactieve kaart of een uitgebreide steekkaart met de uitgewerkte dagetappes, de logies, info over hoe je de reisbestemming het best kunt bereiken, ...

Bewaar je favoriete artikels! Klik op het hartje en vind ze later gemakkelijk terug bij 'Mijn favorieten'.

  • image031

    Wandelen

    De Cleveland Way

    In het Nationaal Park North York Moors werd in 1969 de ‘Cleveland Way’ geopend, na de ‘Pennine Way’ de tweede National Trail van Groot-Brittannië. Door zijn grote variatie aan landschappen werd deze veertigjarige langeafstandsroute één van de meest bewandelde trajecten in Engeland. Tom Langmans verkende het pad met de veertig kaarsjes.

    Lees meer
  • Park 005, Kralingse Plas

    Wandelen

    Park tot Park Wandelroute in Rotterdam

    Is er in een havenstad als Rotterdam plaats voor wandelaars? Christina Bloem ging op onderzoek en ontdekte tussen de appartementen en industriële bouwwerken een groene corridor met grote en kleine parken en zelfs een paar natuurgebieden. Een langeafstandswandeling in de stad.

    Lees meer
  • image030

    Wandelen

    Wandeltip: Saint-Jacques

    Echte Ardense bossen met imposante uitzichten, dat is wat de brochure ons beloofd heeft. We kiezen twee wandelingen van 10 kilometer, vertrekkende aan het kerkje van Saint-Jacques. De Promenade des Anes zoekt de hoogtes, bossen en beekjes op richting zuidwesten. De Promenade des Hottlis trekt naar het noordoosten, naar uitzichten op de vallei van de Salm en Trois-Ponts.

    Lees meer
  • image018

    Fietsen

    Fietsen in de Taunus

    Profwielrenners kennen het Taunusgebergte van de wielerklassieker ‘Rund um den Henninger Turm’. Maar ook vakantiefietsers kunnen er hun gading vinden met tochten in het gebergte of in de Rijnvlakte. Bad Homburg vor der Höhe, een kuuroord aan de rand van de Taunus, is daar een ideale uitvalbasis voor, ondervond Guy Raskin.

    Lees meer
  • image029

    Fietsen

    Marktoverzicht: je remmen of je leven

    De rem is een onderdeel dat weinig doordeweekse fietsers interesseert. Tot op de dag dat die rem bij een noodstop zijn of haar leven redt. Of omgekeerd, tot op het kritieke moment dat versleten remblokjes of een uitgerekte kabel fatale gevolgen hebben. Een degelijke fietsrem is één van de belangrijkste garanties op veiligheid. Hoe meer men fietst, hoe meer die regel geldt. Redenen genoeg dus om er even bij stil te staan.

    Lees meer
  • aed bis

    Grote Routepaden

    Gezond op stap: de AED van Bollezeele

    Lente 2009, vier dagen vrij, ideaal voor drie stapdagen. Deze keer nemen we de GR128 van Wissant naar Gent. De etappe leidt ons van Watten over Steenvoorde naar Zwartberg (beter bekend als Mont Noir). Aan het gemeentehuis van Bollezeele valt ons oog op een kast. Daarin ontdek ik zowaar een AED.

    Lees meer
  • foto1 wim

    Wandelen

    GR-avontuur: met de kleinzoons op stap

    De eerste keer dat ik met mijn twee kleinzoons op stap ging, was reuze meegevallen. Dus smeedden we nieuwe plannen. Ons opzet: verblijven in een jeugdherberg en enkele dagen stappen langs GR-paden. Tweede voorwaarde: we moesten makkelijk ter plaatse raken met het openbaar vervoer. We namen een kaart van de Ardennen en kozen we voor GR5 en GR56. Onze uitvalsbasis zou de jeugdherberg van Sankt-Vith worden. Voor de uitwerking deden we een beroep op de topografi sche kaart nr 56 (Vielsalm) en de Topogids Cantons De L’Est GR 56.

    Lees meer
  • image021

    Wandelen

    Wandeltip: Lanaken

    Start van deze dagwandeling in de Limburgse Kempen is het Cultureel Centrum van Lanaken. De GR 561 brengt je al snel de bebouwde kom uit bij kasteel Pietersheim, één van de toegangspoorten van het Nationaal Park Hoge Kempen. Langs de ruïnes van het vroegere kasteel, die nu tot bezoekerscentrum worden gerestaureerd, ga je het domein Pietersheim in. Je passeert de kinderboerderij en de speeltuin en stapt dan het Nationaal Park Hoge Kempen binnen op een vlonderpad.

    Lees meer
  • image023

    Fietsen

    Ostfriesland

    Houd je van dijken, windturbines, schapen en koeien en zie je er niet tegenop om af en toe tegen de wind in te fietsen, dan is Ostfriesland iets voor jou. In vier dagen ontdek je met de fiets het noordelijke deel van deze aan Nederland grenzende streek in Duitsland, die net als het buurland over een portie Waddeneilanden beschikt.

    Lees meer
  • Maasdorpjes 2 - de Maas bij Smeermaas

    Fietsen

    De Maasvallei

    Start van deze fi etslus door het Belgisch/Nederlandse grensgebied is het Statieplein van Kanne (Riemst). Op een rustig asfaltwegje rij je naar Maastricht dat je doorkruist op hobbelige kasseistraatjes. Als je de fiets aan de Maaskade in de stalling zet, kun je deze mooie oude en vooral gezellige stad te voet ‘doen’. De moeite waard!

    Lees meer
  • image005

    Wandelen

    Land van Herve

    Start van deze wandellus is het vroegere treinstationnetje van Aubel.

    Lees meer
  • image027

    Wandelen

    Luswandelingen in Henegouwen

    Na de provincies Luik, Namen en Luxemburg was het de beurt aan de provincie Henegouwen. Bij onze Waalse collega’s van GR-Sentiers verscheen de volledig nieuwe topogids `Randonnées en boucle. dans la province de Hainaut – 15 randos découvertes’.

    Lees meer
  • image001

    Wandelen

    De Saar-Hunsrück-Steig

    De Saar-Hunsrück-Steig werd de voorbije jaren veel gelauwerd: ‘mooiste langeafstandswandelroute van Duitsland’, ‘Premiumweg’,… Annie Thys ging op pad en kroonde de Saar-Hnsrück-Steig met de onderscheiding `één van de avontuurlijkste tochten in het middelgebergte.’

    Lees meer
  • De Wildnis Trail

    Wandelen

    De Wildnis Trail

    In 2007 werd in het Natuurpark Eifel een nieuwe meerdaagse wandeltocht uitgewerkt. 85 kilometer lang is de Wildnis Trail, de nieuwe wandelparel in het Eifelgebergte. Hoog tijd dat Op Weg zijn licht opstak en een wandelrapport opstelde. Tom Langmans ging op onderzoek.

    Lees meer
  • image010

    Fietsen

    Marne en Champagne per fiets

    De Belgen houden van champagne en de Champagne houdt van Belgen. De Belgen zijn na de Fransen immers de grootste champagnedrinkers. Vlamingen koppelen vaak een champagne-inkoop aan een korte vakantie. Maar fietsen tussen de druivelaars is ook leuk en een fles champagne past best in de bidonhouder… Guy Raskin probeerde het.

    Lees meer
  • 2208

    Wandelen

    Brugge die schone

    De GR 5A volgt in Brugge een prachtig groen traject langs de Vesten, aan de binnenkant van de oostelijke ring rond de stad. Sinds kort is er echter een nieuwe variant, dwars door de binnenstad, 4,2 km lang. Ideaal voor een mooie kringwandeling op zondagmiddag.

    Lees meer
  • Vorselaar

    Fietsen

    In het wiel van de Kardinaal

    Vorselaar, in de Antwerpse Kempen, is de geboorteplaats van Kardinaal Van Roey. Ter nagedachtenis aan zijn beroemde inwoner ontwikkelde deze gemeente in 2009 een fietslus die zijn naam draagt. Een mooie tocht door het groene Neteland.

    Lees meer
  • Lago di como-min

    Fietsen

    Afdalen naar de Dogenstad

    Na de oversteek van de Ardennen, de Vogezen, de Jura en de Alpen werd Annie Thys beloond met een fantastische afdaling langs talrijke Italiaanse meren. Alleen in eindbestemming Venetië moest de fiets aan de kant om plaats te maken voor de vaporetto.

    Lees meer
  • Vlaamse GR

    Wandelen

    Vlaamse GR door een Hollandse bril

    De lucht is strak blauw als we in de belbus van Ieper naar Kemmel zitten. De GR 5A is het startpunt van onze drieweekse wandeltocht door België. Wat meteen opvalt zijn de vele oorlogskerkhoven en de eindeloze rijen witte kruisen, herinneringen aan de waanzin van de. grote oorlog.

    Lees meer
  • Mergelland

    Wandelen

    Door het Mergelland

    Deze tocht door de heuvels van Nederlands Limburg voert door een landschap van akkers en velden, afgewisseld met mooie bossen. De huizen in de dorpjes zijn dikwijls gebouwd in typische vakwerkbouw.

    Lees meer
  • Draagdoekstappers

    Wandelen

    Op stap in de draagdoek

    Ik was nog geen week oud toen mama en papa me meenamen om langs rood-witte streepjes te gaan wandelen. Hoe ik dat klaarspeelde? Simpel, ik werd dicht op de buik gedragen, lekker veilig en geborgen in een draagdoek.

    Lees meer
  • Wales

    Wandelen

    Wandelreportage Wales

    Waarom was het eiland Bardsey voor de Keltische pelgrims het voorportaal van de hemel? Waarom trokken ze er met duizenden naartoe om er biddend hun laatste jaren door te brengen? Christina Bloem vond het antwoord niet, maar ontdekte wel een schitterende wandelroute.

    Lees meer
  • Carpal tunnel

    Fietsen

    Het carpaletunnelsyndroom

    Behoor jij ook tot de groep ongelukkigen wiens vingers beginnen te tintelen na een eindje fietsen. Probeer jij dat ook op te lossen door de handen uit te zwieren of even alleen de vingers aan het stuur te houden? Wel, dan knelt er iets in je carpale tunnel.

    Lees meer
  • Italiaanse Alpen

    Wandelen

    De berg van de Sneeuwmadonna

    Al eeuwenlang beklimmen pelgrims de 3.558 m hoge Rocciamelone om er te bidden bij de Madonna della Neve. Ignace Fermont klom in hun voetsporen naar het hoogste bedevaartsoord van Europa.

    Lees meer
  • Luik

    Fietsen

    Een rondje Luik op oude sporen

    De Luikse agglomeratie is niet direct een idee voor een fietstochtje. Toch kan je er leuk fietsen nu het ‘MET’ (Waalse ministerie voor Materiaal en Transport) enkele verbindingen met het Limburgse fietsnetwerk heeft ontwikkeld.

    Lees meer
  • Pyreneeën

    Wandelen

    Elke tocht in de Pyreneeën is een ontdekkingsreis

    Niemand in de Lage Landen die de Pyreneeën beter kent dan Ton Joosten. Al bijna een kwarteeuw doorkruist deze Nederlander de bergketen. Meestal te voet en alleen, gewapend met tent, rugzak en fotocamera. In 1997 verscheen zijn eerste wandelgids. Later volgden er nog zes. En tussendoor bracht hij een fotoboek uit met de toepasselijke titel ‘Mijn Pyreneeën’.

    Lees meer
  • Assisi

    Wandelen

    In het spoor van Franciscus

    Alle wegen leiden naar Rome, al eindigde die van Gilbert Bastiaensen in Assisi. Vanuit vertrekpunt Firenze goed voor 240 km wandelen door prachtige Toscaanse en Umbrische landschappen.

    Lees meer
  • Lourdes

    Fietsen

    Met de fiets naar Lourdes

    Voor het Mariabeeld in de basiliek van Tongeren branden tientallen kaarsen. Hier begon Guy Raskin zijn fietstocht naar Lourdes, van basiliek naar kathedraal, van stad naar dorp, dwars door Frankrijk. We pikken het verhaal op in de Charente, de bakermat van de cognac.

    Lees meer
  • Goudzoekers fietsroute

    Wandelen

    Op zoek naar het witte goud

    Na een succesvolle eerste editie in 2009 krijgt de culinaire Goudzoekers Fietsroute een vervolg in 2010. Het is heerlijk fietsen langs de Molse kanalen, meren en bossen.

    Lees meer
  • Via Monastica

    Wandelen

    Op pelgrimstocht door de Lage Landen

    Ter gelegenheid van haar 25-jarig bestaan en het heilige Jacobusjaar 2010 ontwikkelde het Vlaamse Compostelagenootschap vier nieuwe pelgrimswegen door België. Christina Bloem verkende de Via Monastica.

    Lees meer
  • Pelgrimswegen

    Wandelen

    Pelgrimswegen gisteren en vandaag

    Oude pelgrimswegen beleven een opmerkelijke revival. Maar wie vandaag aan een pelgrimstocht begint, doet dat met een andere ingesteldheid dan in de Middeleeuwen, zegt Dirk Aerts van het Vlaams Compostelagenootschap. “Voor de moderne pelgrims is onderweg zijn veel belangrijker dan aankomen. Vroeger was het net omgekeerd.”

    Lees meer
  • Ruhrtal

    Fietsen

    Een groene ader door een grauwe industriemetropool

    Bij het Ruhrgebied denkt iedereen spontaan aan rokende schoorsteenpijpen. Maar als je door Europa uitgeroepen wordt tot culturele hoofdstad 2010, dan heb je heel wat meer in petto.

    Lees meer