Deze website gebruikt cookies.

Magazine

Artikeldatabank

Op zoek naar informatie over een bepaalde streek? Stap je binnenkort een GR-pad of fiets je een lange-afstandsroute waar je meer over wil weten? In deze databank kun je alle artikels opzoeken die in Op Weg verschenen van 2014 tot en met nu! Vink in de linkerkolom je voorkeuren aan en je krijgt een overzicht van alle artikels die aan je criteria voldoen. Ben je op zoek naar een specifieke route of locatie, typ deze  dan links bovenaan in het zoekveld.

Bij heel wat artikels vind je als extra ledenvoordeel de gpx-track van de route, extra fotomateriaal, een interactieve kaart of een uitgebreide steekkaart met de uitgewerkte dagetappes, de logies, info over hoe je de reisbestemming het best kunt bereiken, ...

Bewaar je favoriete artikels! Klik op het hartje en vind ze later gemakkelijk terug bij 'Mijn favorieten'.

  • image014

    Wandelen

    In het spoor van Camille

    De Pyreneeën zijn nog altijd één van de meest aantrekkelijke wandelgebieden van Europa. Recentelijk kwamen er naast de gekende GR-paden een aantal luswandelingen bij. De nieuwste telg is de Senda de Camille, die 112 km lang flirt met de Frans-Spaanse grens. Het Parc National des Pyrénées en het Parque Natural de Los Valles Occidentales zijn gastheer en we kijken uit naar Camille, de laatste inheemse bruine beer van de Pyreneeën.

    Lees meer
  • image005

    Wandelen

    Le Chemin de Saint-Guilhem-le-Désert

    Waar ooit boeren en herders hun koeien, schapen en geiten naar hun zomerverblijf op het Aubrac-plateau brachten, wijzen de paden tussen twee muurtjes van gestapelde stenen vandaag Le Chemin de Saint-Guilhem-le-Désert aan. De route presenteert zich als de GRote doorsteek van het Centraal Massief en pronkt met de UNESCO-titel ‘Agropastoralisme méditerranéen’. Terecht!

    Lees meer
  • image002

    Wandelen

    Watertanden langs de Opaalkust

    De GR du Littoral is de 175 km lange wandelroute langs de Opaalkust, die loopt van het Belgische De Panne tot Pas de’Authie in Frankrijk. Nog steeds schemert het Nederlands, dat er vroeger werd gesproken, door in plaatsnamen als Dunkerque (Duinkerke), Gravelines (Grevelingen), Sangatte (Zandgat), Wissant (Witzand) of Berck (Berk). De veelbelovende duin- en polderlandschappen, maar ook de krijtrotsen afgewisseld met grauwe zandduinen doen ons watertandend onze wandelschoenen aantrekken voor een zeer gevarieerde tocht.

    Lees meer
  • image010

    Fietsen

    Mijmeringen over mijn Camino

    Mede door een aantal warme herinneringen aan wandeltochten door de Pyreneeën leek het onvermijdelijk dat ik tijdens een van mijn lange fietstochten door Europa ook Spanje zou aandoen. Een aantal vooroordelen hielden mij echter lang tegen. Tot een speciale ontmoeting de doorslag gaf.

    Lees meer
  • image003

    Fietsen

    Tour du Luberon. Klimmen in een canicule

    Groter kan een kloof moeilijk zijn tussen de pure schoonheid van een woord – inclusief alliteratie en warme klankkleur – en de realiteit die erachter schuilgaat. Zweten, puffen en links en rechts van de weg plekjes schaduw opzoeken was ons lot als fietser tijdens de derde Franse ‘canicule’ van zomer 2019. Gelukkig maakte het prachtige decor rond de Luberon veel goed.

    Lees meer
  • image002

    Fietsen

    De Baai van de Somme

    De grootste riviermonding van Noord-Frankrijk bestaat uit 70 km² weidse vlakten, duinen, moerassen en schorren. Het natuurreservaat ligt pal op de route van vele trekvogels, maar ook een grote populatie zeehonden komt er rust zoeken. Redenen genoeg om deze dichtbij gelegen delta per fiets te ontdekken.

    Lees meer
  • IMG_5007

    Fietsen

    Het zwembad in met kleren aan. Van Basel tot Carnoulés

    Op vakantie met de fiets, zonder strak plan, daar houden wij van! Na een geslaagde ‘try-out’ in Friesland maakten we vorige zomer onze tocht wat langer: van het Zwitserse Bazel naar Carnoulès, ons stukje hemel op aarde in Frankrijk. ‘We’ dat zijn Joppe (9), Eppo (4), Pippa (2), Wim en ik

    Lees meer
  • image012

    Fietsen

    That's it. Dagboek van een debutant

    Het lijkt er tegenwoordig op dat de pensioentijd moet beginnen met een overgangsritueel, een tocht, roadtrip, pelgrimage of katharsismoment. Liefst lang en graag ver. Naar Compostela of zoiets. Ik doe mee. Niet ver: geen tijd en geen conditie. Niet lang: wegens huiselijke engagementen en restjes van een uitrafelende loopbaan. Bestemming? We zien wel. De zinvolheid zit in het op weg zijn, niet in de bestemming.

    Lees meer
  • image009

    Wandelen

    Een plompe dans van bergbottines

    De restanten van orkaan Florence teisteren België, maar mijn uitvalsbasis in de Hautes-Alpes geniet nog van heerlijk wandelweer. Met een reeks lustochten wandel ik de hete zomer van 2018 in stijl uit.

    Lees meer
  • image006

    Fietsen

    Parijs anders bekeken

    Al meer dan 20 jaar heb ik een speciale band met Parijs. Van west naar oost en van noord naar zuid heb ik de Lichtstad doorkruist. Als toerist beland je meestal in de alom bekende buurten, maar er is zoveel meer. Heel recent bereiken we een nieuw hoogtepunt in onze relatie.

    Lees meer
  • image015

    Fietsen

    Een duet van Franse toproutes

    Omdat de wind langs de Franse westkust overwegend uit het zuidwesten blaast, verkozen we via de Vélodyssée en Bretagne noordwaarts te fietsen en terug te keren via Normandië en de Vélo Francette. Een goede keuze, zo bleek.

    Lees meer
  • ochtenddauw in de jura

    Fietsen

    De Ontdekking

    Alleen onderweg op de fiets, het is een idee waar ik stilletjes naartoe gegroeid ben. Het fietsen zelf was geen drempel, ik heb drie fietsen en niet enkel omdat ik ze mooi vind om naar te kijken. Maar alleen op reis, ik die graag in groep ga trekken in de bergen?

    Lees meer
  • S1730743

    Wandelen

    Onze mooiste vakantieherinneringen

    In de jaren 80 was het gebruikelijk om met kleine kinderen naar zee te gaan. Avontuurlijke vakanties voor gezinnen bestonden haast niet. Tenzij je zelf op zoek ging.

    Lees meer
  • DSCN2382

    Fietsen

    De ultieme flirt met la Mayenne

    Wat heeft een fietser op een strand te zoeken? Moet die niet de groene heuvels intrekken en langs kronkelende rivieren op zoek gaan naar stille kasteelparken of romaanse kerkjes? Je kan beide vakantievormen ook verzoenen. Private Ryan, monsieur Hulot en Jeanne-Marie Say zorgen voor de inspiratie.

    Lees meer
  • 21

    Wandelen

    Canicule in de Queyras

    De Tour du Queyras (GR 58) verbindt de acht gemeenten van het hoogst gelegen regionale natuurpark van Europa. Op de grens tussen Frankrijk en Italië genoten we van ongerepte alpenlandschappen en authentieke dorpjes. Terwijl de valleien gebukt gingen onder een loden zomerzon – la canicule, monsieur! – vonden wij ver boven de 2000 meter verkoeling bij kristalheldere meertjes en de laatste sneeuwvelden.

    Lees meer
  • Bakfietsen naar zuid Frankrijjk

    Fietsen

    Volle bak: met twee elektrische bakfietsen naar Zuid-Frankrijk

    2018 is net begonnen. Goede voornemens heb ik meestal niet, maar er wordt er één in mijn schoot geworpen. Oscar en ik zijn al maanden bezig met het plannen van een gezinssabbatical met onze kinderen. We richten ons al een tijd op Australië per camper. Maar ineens krijg ik buikpijn van het idee dat we met zijn vieren de hele wereld overvliegen (met een hoop CO2-uitstoot en een jetlag), terwijl Europa aan onze voeten ligt. En als we toch zo’n fijne nieuwe elektrische bakfiets hebben, kunnen we daarmee ook wel naar Zuid-Europa fietsen, toch?

    Lees meer
  • Dwars door Frankrijk

    Fietsen

    Dwars door Frankrijk

    Kinderdromen waarmaken, daarover gaat reizen heel vaak. En voor ons was de reis langs de Groene Weg naar de Middellandse Zee zo’n droom: thuis vertrekken op twee wielen en trappen tot we met diezelfde tweewielen aan het strand van Saintes-Marie-de-la-Mer staan.

    Lees meer
  • La Vélo Francette

    Fietsen

    Van een 17de-eeuwse torenkamer naar een bedroom English style

    De strijd met te veel hemelwater spoelt de beleving van de tocht een beetje weg. Geen zomeravonden op terrassen met lampions en musette-muziek. De zonovergoten landschappen uit de fietsgids zien we onderweg nauwelijks. Maar dat is een kans voor een ander soort tochtbeleving.

    Lees meer
  • Camino

    Wandelen

    Op stap langs de camino

    Er was natuurlijk Man bijt hond. Maar er is meer aan de hand. De weg naar Santiago de Compostela is populair, zoveel is duidelijk. Al zijn er net als vroeger pelgrims in alle soorten: van diep gelovige bedevaarders tot fiets- en wandeltoeristen met oog voor landschap en kunst. Van jongeren op zoek naar zingeving tot vijftigers op zoek naar rust. Allemaal met een motto: de weg is het doel.

    Lees meer
  • Katharen

    Fietsen

    Langs oude pelgrimswegen en katharenburchten

    Op onze kleinste versnelling gaat het 15% omhoog, naar het oude vestingstadje Limbourg. Volgens onze gids is dit de steilste klim van de historische pelgrimsroute die ons naar de voet van de Pyreneeen moet brengen. Dankzij enkele extra vakantiedagen breien we er nog een stuk Katharenroute aan, met Carcassonne als gedroomde eindhalte voor een ontdekkingstocht door het boeiende en rijke Europese verleden.

    Lees meer
  • Frankrijk

    Fietsen

    De Ronde van Frankrijk

    Dat Marc Denauw en Marie-Josée Verhoeven gebeten zijn door het fietsvirus, kon je al eerder lezen in dit blad. Eén van de tochten bovenaan hun verlanglijstje was de Zuid-Franse Katharen-Baskenroute. Maar waarom niet tot daar fietsen en er een volledige lus van maken? Resultaat: een heuse Tour de France, ruim 100 km langer dan die van Contador & Co.

    Lees meer
  • Parijs

    Wandelen

    Een tuin in Parijs

    Een trip door de geschiedenis, rustige wegen, onverwachte hoekjes, een brok natuur en … het onderweg zijn overstijgt het einddoel. Als dat de maatstaven zijn voor de berekening van het GR-gehalte van een tocht, dan haalt een aantal wandelingen in Parijs een hoog cijfer. Proef op de som zijn de expedities uit de topogids Parcs et Jardins de Paris … a pied.

    Lees meer
  • Corsica-min

    Fietsen

    Corsica: fietsreis vol hoogtepunten

    Hou je van klimmen? Dan is Corsica ideaal om de nodige cols aan je palmares toe te voegen. We doorkruisten het eiland in juni 2012 van noord naar zuid. Een fietsreis boordevol hoogtepunten, letterlijk én figuurlijk.

    Lees meer
  • Pyreneeën-min

    Wandelen

    De Pyreneeën in al hun glorie Lees meer
  • Argonne-min

    Fietsen

    De helden van de Argonne

    Loopgraven en mijnkraters, militaire begraafplaatsen en oorlogsmonumenten. Net als onze Westhoek draagt de streek van de Argonne vandaag nog de littekens van de Grote Oorlog. We fietsten mooie trajecten, maar stonden ook vaak stil bij het verleden.

    Lees meer
  • Voie Verte naar Mayenne-min

    Fietsen

    De groene wegen van Mayenne

    Het weinig bekende departement Mayenne lijkt wat weggestoken tussen Bretagne en Normandië, maar het is er heerlijk fietsen. Op jaagpaden langs de gelijknamige rivier. Of op enkele prachtexemplaren van ‘Voies Vertes’, de groene fietswegen die Frankrijk steeds aangenamer maken.

    Lees meer
  • naar Rome

    Wandelen

    Te voet naar Rome

    Moet een grote tocht een doel hebben? De weg is voor de langeafstandswandelaar toch aangrijpender dan het einddoel? Maar als de ontknoping zich afspeelt tussen Bernini’s zuilenrijen op een volgepakt Sint-Pietersplein, dan moet dat toch wel een bijzonder finishmoment zijn. Els Geeraert en Piet Hardeman getuigen.

    Lees meer
  • Bretagne

    Fietsen

    Megalieten en groene wegen

    Ruige kusten, wind en zee, bossen en legenden, dolmens en menhirs: Bretagne is mysterieus en aantrekkelijk tegelijk. De regio doet bovendien veel inspanningen om het voor fietsers nog aantrekkelijker te maken: van de 2000 kilometer geplande ‘voies vertes’ is vandaag ongeveer de helft gerealiseerd.

    Lees meer
  • sommebaai

    Fietsen

    Circuits in de Sommebaai

    Om onderweg vogels, vissen of zeehondjes te zien moet je soms wat geluk hebben. Maar wie weet, als je wél eens geluk bij een ongeluk hebt, kan je er van een welbepaalde ‘storing’ genezen. Als de poort van de kapel open is tenminste.

    Lees meer
  • Celtic Trail

    Wandelen

    Leven als GR in Frankrijk

    In de ban van Frankrijk. Niet omwille van de wijn, de zon of de cols, maar omdat het een paradijs is voor wandelaars. Met Jan Van Meirvenne hebben we een fan én een kenner in eigen GR-kringen rondlopen. Tijd voor een gesprek over het land dat tevens de bakermat van GR is.

    Lees meer