Deze website gebruikt cookies.

National Park Trail krijgt Europees kwaliteitslabel.

Vorige week kreeg het National Park Trail in het Nationaal Park Hoge Kempen het Leading Quality Trail (LQT) – Best of Europe van de European Ramblers Association. Een grote eer want een pad moet aan strenge criteria voldoen inzake natuurschoon, afwisseling, lawaaihinder, markering enz., om dit label te verdienen. Slechts een 20-tal top Europese wandelpaden zoals het Mullerthal Trail of de Moselsteig slaagden hier al in.

Ook bij Grote Routepaden werken we intensief aan de kwaliteit van onze paden. Voor langeafstandsroutes die zich buiten de beschermde natuur- of landschapsparken begeven, is dat niet eenvoudig, zeker als je weet dat er in Vlaanderen dagelijks zo’n vijf hectare aan open ruimte verloren gaat!

‘Vroeger gingen we ervan uit dat we intuïtief wel wisten hoe een optimale GR-route eruit moest zien, maar recent hebben we dit meer geformaliseerd’, aldus Dirk Van Braeckel van de Wandelcommissie van GR. Zo wordt er gewerkt met minimumcriteria die bepalen dat een route door een gevarieerd landschap moet lopen, minstens 30 procent langs onverharde paden enz. Worden die criteria niet gehaald dan verbindt Grote Routepaden haar naam liefst niet aan een pad.

'Onze vrijwilligers bekijken voortdurend hoe de bestaande routes op basis van deze criteria verbeterd kunnen worden', aldus Van Braeckel. 'We nemen daar wel de tijd voor, dat moet niet van vandaag op morgen. Voor nieuwe routes zijn we wel zeer streng, die moeten meteen aan onze criteria voldoen.’

In ons volgende nummer van Op Weg (februari) gaan we met Dirk Van Braeckel (voorzitter van de Wandelcommissie van Grote Routepaden) en Jeroen Gilissen (projectcoördinator voor Regionaal Landschap Kempen en Maasland) dieper in op de kwaliteit van wandelpaden.

Nieuw item