Deze website gebruikt cookies.

Nieuwe gids GR 12: Van Amsterdam via Brussel naar Parijs

30 januari 2023
Nieuw item

Wandelen van Amsterdam naar Parijs via Brussel: dat doe je over de GR 12 die op ongeveer 1000 km zomaar drie Europese hoofdsteden aandoet. Op de Fiets en Wandelbeurs stelt Grote Routepaden de nieuwe gids van het Vlaamse en Brusselse traject voor. Van Bergen op Zoom tot Braine-le-Château: 204 km wandelen langs een verrassend afwisselend en groen wandelpad met steden als Lier, Mechelen en Brussel.

Het hoofdtraject van de GR 12 loopt rond Antwerpen (maar er is ook een variant die door de stad loopt) en leidt je langs parken en natuurgebieden en door de gezellige straatjes van de typisch Vlaamse steden Lier en Mechelen. Langs de oevers van de rivier de Zenne en de Willebroekse Vaart bereik je Brussel. Via het atomium en de Heizel trek je de stad binnen en kom je tenslotte op de Brusselse Grote Markt. Via de residentiële wijken van Ukkel loop je de stad terug uit en ben je snel weer op het platteland. Langs de Zennevallei en het Hallerbos bereik je Braine-le-Château, het eindpunt van het Vlaamse deel van het GR 12-traject.

Zij deden het je voor

Wij vroegen aan wandelaars Iwan en Anita naar hun ervaringen op de GR 12. In de nieuwe gids vind je ook foto's die zij tijdens hun tocht namen.

Iwan: Lier vond ik een prachtige plaats om door te wandelen. Echt een plek om wat beter te bekijken. Zeker de sfeer in het Begijnhof is bijzonder. Ook goede herinneringen heb ik aan Het Mechels broek, waarbij de toren van de Sint-Rombouts kathedraal al mooi aan de horizon zichtbaar is als eindpunt van de wandeldag. Ook al loop je er door stedelijk gebied, toch kan je overal genieten van natuur en onverharde paden.

AnitaEen echte favoriete plek of streek heb ik eigenlijk niet, omdat de GR 12 zo een verscheidenheid heeft van natuur, parken, steden en weidse vergezichten. Elk traject is altijd anders, dit maakt deze GR interessant: de ontmoetingen met andere GR-wandelaars onderweg, de vele onbekende plekjes die je ontdekt, kleine gehuchten waarvan je de naam nog nooit gehoord hebt…

Het volledige artikel vind je als lid in Op Weg of in onze artikelendatabank. Nog geen lid? Bekijk dan hier de vele voordelen.

Benieuwd hoe deze gids tot stand kwam? Dat lees je hier.

Nieuw item

Producten

Gerelateerde routes