maa 22 Jun

Tweede LF-meerdaagse: 403 heerlijke kilometers

Tweede LF-meerdaagse: 403 heerlijke kilometers

 

Van 14 tot 18 juni vond de tweede editie van de LF-vijfdaagse plaats. Nadat we vorig jaar de westelijke kant van de Vlaanderen Fietsroute verkenden, ging het nu oostwaarts. 

 

Een sfeervol verslag en foto's van Oswald Denhaerinck...

LF 2015 dag 1

LF 2015 dag 1

LF 2015 dag 1

Dag 1, zondag 14 juni, Kampenhout - Zoersel

Plaats van afspraak is een carpoolparking in Kampenhout-Sas. Met 12 zijn we deze keer: behalve tochtleiders Jean-Pierre en Christine zowel anciens als nieuwelingen. Dit jaar doen ook een e-bike en een tandem hun intrede. Na de kennismaking en de verplichte briefing zit de sfeer er onmiddellijk in. Langs de Leuvense vaart volgen we LF 2 Stedenroute tot Mechelen, waar we overschakelen op LF 5 richting Duffel. Na de middagpauze vliegen we met de wind in de rug langs de Nete naar Lier. Lierke plezierke, waar zitten de begijntjes?

De kilometertjes tikken aan en in Viersel dwarsen we het Albertkanaal. De stilte van het natuurgebied Loverhoek staat in schril contrast met het jachtige geronk en gebonk op de E34. We naderen Zoersel waar jeugdherberg Gagelhof onze eerste overnachtingsplek wordt. Na het avondmaal staat als toetje een sessie chemie op het programma. Johan legt ons in geuren en kleuren en met een ontembare gedrevenheid de voor- en nadelen van allerlei soorten gassen en vloeistoffen uit. Als afsluiter onderhoudt Jean-Pierre ons in het Leuvens dialect.

LF 2015 dag 2

LF 2015 dag 2

LF 2015 dag 2

LF 2015 dag 2

Dag 2, maandag 15 juni, Zoersel - Lommel

Verwarring kort na de start. Na 1 km volgt beraadslaging onder de tochtleiding. Blijkt dat we beter de andere richting nemen, naar het natuurgebied De Kluis-Bommerschot. Wechelderzande is een rustig Kempendorp dat in 1995 plots werd opgeschrikt door de lafhartige moord op veearts-vleeskeurder Karel Van Noppen. Ook al fietsend kan men even ‘stilstaan’…

Dit is het gebied van bossen en dreven. Via de Lilse Bergen en het Sniederspad (deels verhard deels mul zand) komen we in Vosselaar. Langs het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten belanden we in Postel waar we even de route verlaten voor een bezoek aan de Norbertijnenabdij. Langs het kanaal Bocholt - Herentals bereiken we de Blauwe Kei en pikken we terug in op LF 51. Na 61 km wenkt Dikke Lowie. Door de self-service kan hij zijn drankjes uiterst democratisch prijzen, van Limburgers kunnen we nog véél leren! Onze tweede overnachtingsplek is Het Huis Over Grenzen in Lommel. Het ligt vlakbij een Duitse militaire begraafplaats, de enige in België met gesneuvelden uit de Tweede Wereldoorlog. Er staan ongeveer 20.000 eenvoudige kruisjes, elk op een graf van twee soldaten. Oorspronkelijk waren 13.000 gesneuvelden onbekend, vandaag hebben 7.000 een naam gekregen. Beklijvende plaats. Wie zei ooit “Nooit meer Oorlog!”? Afrika, het Midden-Oosten: dagelijks herhaalt zich deze waanzin. We blijven hopen en geloven in een betere wereld…

We verzamelen dennenappels. Samen met de houtskool zorgt dit voor vuurspektakel. De barbecue is top. Dank aan de kok van dienst!

LF 2015 dag 3

LF 2015 dag 3

LF 2015 dag 3

Dag 3, dinsdag 16 juni, Lommel - Maastricht

Langs het testcircuit van Ford rijden we onder een lichtbewolkte hemel richting Neerpelt. Via de Dommel en het kanaal Bocholt-Herentals gaat het naar de Achelse Dijk. De Zuid-Willemsvaart leidt ons naar de Belgisch-Nederlandse grens en Molenbeersel. Blijkt dat ze van heinde en verre naar onze picknickplek in Ittervoort komen voor de lokale topspecialiteit: dagverse tomatensoep!

Na de middag staat het witte dorpje Thorn als ‘must see’ aangestipt. Via Kessenich belanden we op LF 7 langs de Maas. Maaseik en Maasmechelen zijn haltes richting Maastricht, waar de Stayokay na exact 100 km onze pleisterplek is. Tijd voor een sleutelmoment. Gisteren bleek Willy opeens zijn fietssleutel kwijt. Intensief speurwerk leverde niets op, maar ’s morgens bleek hij gewoon in de verkeerde zak te zitten. Probleem opgelost. Tijd voor deel twee van de sleutelsoap. Bij het stallen van de fietsen heeft ondergetekende het ongeluk de fietssleutel van Frie te laten vallen. Bij het oprapen ontglipt me echter mijn eigen fietssleutel en in een fractie van een seconde verdwijnt die tussen de uitsparing van twee planken. In het licht van een zaklamp ligt hij te blinken. Tropisch hardhout, vastgeschroefd met inox schroef type kruiskop… hoe begin je daaraan? Gelukkig heeft Johan een multitool-kit bij. Twee schroeven zijn los te krijgen, de andere twee vertikken het. Maar we kunnen de plank deels optillen en al vissend de sleutel oppikken. Een avondmaal met bijna bijtgare boontjes blijkt peanuts na wat vooraf ging. La Trappe maakt veel goed.

LF 2015 dag 4

LF 2015 dag 4

LF 2015 dag 4

LF 2015 dag 4

Dag 4, woensdag 17 juni, Maastricht - Sint-Truiden

Zonovergoten hemel, door het park naar LF 6 en meteen de beuk erin. De Tiendeberg op in Kanne en holderdebolder over Zichen-Zussen-Bolder naar Val-Meer. Over glooiende landschappen naderen we de Jekervallei. In Tongeren staat Ambiorix ons in vol ornaat op te wachten. Rosa gaat met hem de concurrentie aan en voor Ruffi wordt het even te veel. Hij gaat er zowaar bij liggen. Een inderhaast toegesnelde dame vraagt of ze kan helpen… Na dit hilarisch moment is het tijd voor het ernstige werk: lunchen in Jeugdherberg Begijnhof.

In kolonne verlaten we de stad. We zitten volop in de fruitstreek. Golvend over Widooie en Bommershoven stijgen en dalen we over Heks en Mettekoven naar Groot-Gelmen. Als een legioen bestormen we de Romeinse Steenweg richting Brustem. Al snel komt Sint-Truiden in zicht. Na de eerste doortocht krijgen we een oervervelende, eindeloos dokkerende betonweg voorgeschoteld, een marteling voor Frie. Efkes de brui eraan geven, maar niet kraken! Het provinciaal domein Het Vinne wenkt en een Wilderen blijkt een wonderdrank.

Nog een lusje Zoutleeuw op LF 35 en daar ligt de eindstreep: De Tochtgenoot in Sint-Truiden. Buiten op een terras worden de opgebruikte calorieën snel bijgevuld. Marianne houdt haar smartphone binnen handbereik. Nieuws van Thuis? Terug in de overnachtingsplaats vinden de dames een televisie en plots is daar dat onafscheidelijke ‘Thuis’-gevoel. Intussen becommentariëren en evalueren de heren de wereld, om het net niet te laten escaleren…

LF 2015 dag 5

LF 2015 dag 5

Dag 5, woensdag 18 juni, Sint-Truiden - Kampenhout

Vannacht heeft het geregend. Een extra truitje is welkom. In café Den Venetiaen in Hoegaarden ontmoeten we twee broers met dezelfde doelstelling: de Vlaanderen Fietsroute helemaal uitfietsen. Na een korte EHBO-tussenkomst trekken we ons opnieuw op gang. De vallei van de Grote Gete is er één om in te kaderen. Over Meldert en Neervelp naar Bierbeek is één, naadloos aaneensluitend stuk groen. Door het Meerdaalbos bereiken we Vaalbeek. Vervolgens doorkruisen we het Heverleebos richting Huldenberg. Jean-Pierre is nu naast tochtgids ook streekgids en hij wijdt ons in in het reilen en zeilen van Leuven door de eeuwen heen. Voor we het beseffen doemen onze auto’s weer op. 403 km onder de wielen: we deden het toch weer! Dank aan iedereen dat we dit SAMEN mochten BELEVEN!

P.S. Op 18 juni 2015 werd Flor geboren. Marianne, je mag nu je smartphone opbergen.

Foto's Tweede LF-meerdaagse: 403 heerlijke kilometers

Terug naar overzicht