don 26 Jul

Nieuwe Pelgrimsroute in Vlaanderen: Martinusroute

Nieuwe Pelgrimsroute in Vlaanderen: Martinusroute

Sedert enkele jaren wordt er gewerkt aan de uitbouw van de Martinusroute, een Europese Pelgrimsroute van Utrecht naar Tours. Deze route loopt ook door Vlaanderen en maakt hoofdzakelijk gebruik van GR-paden.

Sint Martinus

Sint Martinus was Romeins soldaat in de 4de eeuw en bekeerde zicht tot het Christendom. Later wordt hij Bisschop van Tours waar hij begraven is. Vanuit de verering voor hem komt er in de Middeleeuwen een pelgrimsstroom op gang naar Tours. Ook in Vlaanderen leeft de Sint-Maartentraditie en hebben heel wat parochies Sint-Martinus als patroonheilige. Het universeel gedachtegoed van Martinus is ‘delen’.

Pelgrimsroute

De vergelijking van de Sint Martinusroute met de St Jacobsroute naar Compostela gaat op diverse vlakken volledig op. Of het gaat om een religieuze reis, een persoonlijke uitdaging of een algemene liefde voor het wandelen: de pelgrimage verdient de nodige erkenning. Naast Santiago de Compostela en Assisi is er nog een wereld aan pelgrimstochten in Europa te ontdekken – elk door een uniek, vaak adembenemend landschap. Zo ook de Martinusroute.

Het traject

Vanuit Utrecht komt de route de grens over ten zuiden van Bergen-op-Zoom en volgt de GR 12 tot aan de voetgangerstunnel in Antwerpen. Op de Antwerpse Linkeroever wordt het zuidelijke deel van de GR 5A gevolgd tot in Burcht. Via een lokale route wordt aangesloten op de GR 5A aan de Halve Maan. Ter hoogte van de Polderdreef in Beveren wordt plaatselijk afgetakt tot de Sint-Martinuskerk. Verder wordt de nieuwe Streek GR Waas- en Reynaertland gevolgd tot Kruibeke waar het traject verder langs de Schelde tot Temse gaat. Aan de overzijde van de Schelde worden wandelknooppunten gevolgd tot in Rumst waar even verder terug de GR 12 wordt opgepikt tot in Zemst. Daar neemt de Martinusroute de GR 128 als leidraad tot aan de grensovergang in Heuvelland.  In Frankrijk doet de route oa de steden Amiens en Parijs aan om in Tours te eindigen.

Naar analogie met de Pelgrimsroute naar Sint-Jacob wordt hier en daar afgeweken van GR-paden om kerken, kapellen, monument maar ook folklore items, gewijd of gelinkt aan Sint-Martinus aan elkaar te rijgen. Het volledige traject is zo'n 1100 km lang.

De route wordt summier bewegwijzerd met een Martinussticker. Waar de route samenvalt met GR-paden kan je de wit-rode / geel-rode tekens volgen.

Door de Raad van Europa erkend

De Martinusroute is door de Raad van Europa erkend als culturele route. De gemeente Beveren-Waas is aangesteld als trekker van het project voor Vlaanderen.

De Martinusroute is nog in volle ontwikkeling en zal in de toekomst nog veel onder de aandacht gebracht worden.

Foto's Nieuwe Pelgrimsroute in Vlaanderen: Martinusroute

Terug naar overzicht