vri 14 Jun

Nieuwe bivakzones langs GR-paden

Nieuwe bivakzones langs GR-paden

Maximale natuurbeleving met minimale ecologische voetafdruk

Recent werden heel wat nieuwe bivakzones aangelegd. Bivakzones zijn locaties in de natuur waar het toegelaten is om te kamperen. De plekken zijn zorgvuldig geselecteerd en zijn enkel te voet of met de fiets te bereiken. Auto’s zijn er uit den boze.  Ideaal voor de langeafstandswandelaar of –fietser op meerdaagse trekking. 

De bivakzones zijn meestal voorzien van een houten platform waar je je tentje kunt opzetten voor 1 of 2 nachten, een composttoilet en eventueel een handpomp met stromend water. Op sommige plaatsen kan je ook een vuurtje maken. De rest droom je er zelf bij.
Bivakkeren is volledig gratis, maar er gelden wel enkele regels waar je je aan moet houden. Je plekje op voorhand reserveren is niet mogelijk. 

Langs de Streek-GR Haspengouw werden 7 nieuwe bivakzones aangelegd: in Borgloon (Speelboomgaard en Jesseren), Heers (Hornebos), Sint-Truiden (Eyckenbos), Riemst (Grootbos), Hoeselt (Hooilingen) en Kortessem (Hemelspark).
De bivakzone Jesseren en de bivakzone Hemelspark openen op 1 januari 2020,  opde anderen ben je nu reeds welkom.   Er is een gratis folder beschikbaar die je op onze routepagina kan downloaden. Hierop vind je de juiste GPS-coördinaten en kun je zien welke voorzieningen je per locatie kunt verwachten.  In de folder vind je ook twee suggesties voor een meerdaagse wandelvakantie.  De eerste tip is een vierdaagse trekking met vertrek en eindpunt aan station Sint-Truiden . Je overnacht achtereenvolgens in bivakzones Speelboomgaard, Hornebos Heerne en Eyckenbos Kerkom-Bij-Sint-Truiden. De dagafstanden zijn respectievelijk 29 km, 27,5 km, 16,5 km en 8 km.  De tweede suggestie vertrekt en eindigt aan het station van Tongeren. Je wandelt vanaf het station naar bivakzone Grootbos in Riemst (11,5km), bivakzone Hooilingen in Hoeselt (13,5 km), de Speelboomgaard in Borgloon (18,5 km) en de vierde dag stap je terug naar het station (21 km).

In de Antwerpse Kempen, kun je genieten van één of twee nachten bivakkeren bij natuurgebied Winkelsbroek inTurnhout. Bivakzone Winkelsbroek ligt in een dennenbosje op een goeie kilometer van het eigenlijke natuurgebied en in de buurt van GR 565, het Sniederspad, dat Antwerpen linkt met Bladel (NL) en ook deel uitmaakt van de Europese wandelweg E2.   

 

In Muizen, in de Antwerpse Dijlevallei tussen Mechelen en Rijmenam, werd eveneens een nieuwe bivakzone geopend.  Bivakzone Arcadia is een ecologisch beheerd stukje historisch landschap langs de Dijle van een privé-eigenaar.  Karsten verwelkomt iedereen met respect voor de omgeving om er van mee te genieten.  De Streek-GR Dijleland loopt langs de andere oever, zo’n 1,8 km verder. Ook GR 12 (Amsterdam - Parijs) en de fietsroute LF 2 lopen niet zo ver af.

Surf voor uitgebreide info over al deze bivakzones naar http://www.bivakzone.be

Foto's Nieuwe bivakzones langs GR-paden

Terug naar overzicht