maa 01 Jul

Vernieuwingen GR 128-Vlaanderenroute in volle voorbereiding

Vernieuwingen GR 128-Vlaanderenroute in volle voorbereiding

Sinds lang kan je van Frankrijk naar Duitsland wandelen. GR 128-Vlaanderenroute staat hiervoor garant in Vlaanderen. Slechts vijf jaar geleden verscheen de laatste uitgave van de topogids. Ondertussen is deze uitverkocht en ook een beetje ‘versleten’. Tijd dus voor een update van de inhoud en een herwerking van de topogids.

Doel was het maximaliseren van de belevingswaarde en het verhogen van de mogelijkheden met het openbaar vervoer. Kan dit wel in versnipperd Vlaanderen, is de vraag die velen zich stellen. Een volmondige ja is hierop het antwoord. Uiteraard kunnen we niet tippen aan de wandelmogelijkheden die men heeft in bv. de Ardennen of de Eifel. Maar steeds meer gemeenten en steden zijn zich bewust dat oude kerkwegels en lang geleden gecreëerde verbindingen voor de trage weggebruiker – destijds paard en kar - ook nu nog van zeer groot nut zijn. Wij, als vereniging die het langeafstandswandelen promoot, maken hier dankbaar gebruik van.

Bijgevolg zochten we nieuwe wandelmogelijkheden. Vooral in de provincie Oost-Vlaanderen krijgt de route een nieuw elan, waarbij een 30-tal kilometer nieuw traject aan de bestaande route wordt toegevoegd. Blikvanger is de creatie van twee verbindingen tussen Gent en Destelbergen. De hoofdroute zal je langs de pas heropende Nederschelde aan de Reep en een smal paadje tussen het water en de huizen aan de Achtervisserij leiden. Dankzij de nieuwe variant is de doortocht door het centrum van Gent nu nog aangenamer. Nog nieuw is het verleggen van de route via Wetteren en de aanleg van een aanlooproute naar het station van Schoonaarde. Daarnaast zijn er tal van kleine verbeteringen om beton te ruilen voor onverharde paden en de combinatie van  het openbaar vervoer en wandelen nog te vereenvoudigen.
Aan de grens met Noord-Frankrijk komt een extra beschrijving van het traject Belle - Kemmel (18,4 km). In Vlaams-Brabant komen er aanpassingen om de GR 128 te laten samen vallen met de vernieuwde Streek-GR Dijleland. In Limburg tot slot beperken de wijzigingen zich tot enkele kleine correcties. 

Onze vrijwilligers zijn momenteel druk in de weer om de bewegwijzering aan te passen. Ook de voorbereidingen voor de nieuwe topogids draaien op volle toeren. De routebeschrijvingen worden minder stroef en voor een betere weergave van het traject, stappen we voor de cartografie over naar OpenStreetMap. De track van de route zal je in diverse formaten kunnen downloaden.

Begin 2020 stellen we alles graag aan jullie voor!

Foto's Vernieuwingen GR 128-Vlaanderenroute in volle voorbereiding

Terug naar overzicht