vri 20 Jun

De eerste LF-meerdaagse is een feit!

De eerste LF-meerdaagse is een feit!

 

15 juni organiseerde Grote Routepaden voor het eerst een meerdaagse LF-fietstocht. Een gezellige groep van 21 sportievelingen trok 5 dagen lang door West- en Oost-Vlaanderen voor een tocht van maar liefst 340 km langs het Vlaamse LF-netwerk.

 

Een vrolijkmakend verslag van tochtleider Oswald Den Haerinck...


Dag 1, zondag 15 juni, Gent - Dudzele, 63 km

8 u 45. Op de uitkijk. Plaats van afspraak: Topsporthal Vlaanderen aan de Gentse Watersportbaan. Van alle kanten duiken ze plots uit het niets op, beladen fietsers speurend van onder de fietshelm. Sommigen met twijfelende blik. Jawel ’t is voor de LF 5-daagse. De groep groeit gestaag aan. Gezellige drukte. Installatie en controle van de gps-toestellen.

Na de kennismaking en briefing geven onze wegkapiteins Ludo en Jean-Pierre, onder een dreigende hemel, het verlossende startsein. De groep van 21 moedigen zet zich in beweging. In Vinderhoutte sluiten Lucien en Christiane (LF-medewerkers van het eerste uur) bij ons aan. Voor we het beseffen zijn we in St. Joris (Beernem). Remmen dicht aan Café De Brug: tijd voor de picknick en verdere kennismaking.

Bij het tweede etappegedeelte (35 km) doorkruisen we het Brugse Ommeland met stop bij Soetkin in Damme. Brugge wenkt. De doortocht van onze fietskaravaan heeft veel bekijks. Wijzelf beslissen af te zien van een sightseeing. Dan maar richting jeugdherberg Herdersbrug in Dudzele, eindpunt van de etappe. Hartelijke ontvangst door de verantwoordelijke.


Dag 2, maandag 16 juni, Dudzele - Veurne - Woumen, 106 km

9 u 15. Valse start. Blijkt dat de achterband van Lieve profielloos is. Omwisseling van de banden. Het zekere voor het onzekere nemen. Een kolfje naar de hand van fietshersteller en trajectverantwoordelijke Noël.

De weergoden blijken ons niet gezind. Terug somber. Iemand vergeten eieren naar Clara te brengen?

Op naar Blankenberge, Lissewege wind in de rug. Heilige Cornelius sta ons bij, laat ons Snaaskerke droog bereiken. Aanvankelijk picknicken we op het terras om uiteindelijk binnen te schuilen. Na de plensbui verder richting Leffinge, Slijpe.

Miezeren, druppelen, gieten. Verplichte stop om regenkledij aan te trekken. Nieuwpoort, gekend om sluizen open te zetten. Schipper Hendrik Geeraert deed het al in 1918. Nu zijn het echter de hemelsluizen. Zelfs de fietscomputer vertikt het. Aan de Ganzepoot is er opsplitsing: de alternatieve (inkorting via Nieuwpoort 77km) of de lange route met stop in Koksijde-dorp. Bij het binnenrijden een wegversperring: gasalarm. Toch lukt het een terrasje te vinden. Even nadien gsm-alarm. Pol z’n gsm tegen de grond: no more touch- screen, only crached screen! Juist op het moment dat het verlossende bericht - al of niet op pensioen kunnen - moest binnenlopen… Het leven kan hard zijn!

Veurne den Eldi, en ze verkopen er gsm’s . YES!!!

Over Steenkerke, Eggewaartskapelle, Zoutenaaie, Pervijze naar Woumen: Bloso Centrum de Rhille. De 106 km worden in 5 u 42 min met een gemiddelde snelheid van 17 km/u afgelegd. “ Goe bezig”. Dit wordt ’s avonds ten volle beaamd door de “Grote Dalmutti”. 


Dag 3, dinsdag 17 juni, Woumen - Kemmel, 82 km, bergrit

8 u. Ontbijt in de tent. In geuren en kleuren kunnen wij het prachtige ontbijtbuffet bewonderen. Voldoende inslaan is de boodschap. Daarna ’t paard van stal en op zoek naar het LF-netwerk. Pang! Het bandje van Rosa laat het afweten. Alle hens aan dek voor Noël en Ludo!

St-Jacobs-Kappelle, Oude en Nieuwe Kappellen. Het mag wel iets groter. Een abdij: Westvleteren. Juist voor de grote intrede (volkstoeloop) in de Vrede aan het verboden product (dope) zitten. Een “Westvleteren 12”. Blijkt nadien dat we hem nodig zullen hebben. Niet plooien, de extra lus over Watou moet erbij. Daarvoor willen we over de “schreve” gaan. Au Cygne (Fermé), Herberge in de Zwaene (Fermé), Au Saint Eloi (Fermé). Mais c’est mardi aujourd'hui: jour de repos.

Over Houtkerque naar de Belgique met stop bij Dirk in Watou. Verder volgen Poperinge, Westouter, Loker en Heuvelland. Tussendoor LF fietscontrole met kleine reparaties aan het netwerk. In de verte de Kemmelberg. CJT De Lork is de aankomstplaats. ’t Venijn zit hem in de staart - spreekwoordelijk - blijkt eens te meer de waarheid. Allereerst worden ons nog twee pittige beklimmingen voor de wielen geschoven met stijgingspercentages van 12 % … De overwinning is een feit! Iedereen heeft weerom grenzen verlegd.

’s Avonds Belgie-Algerije 2 – 1, de Duivels gaan door! Wat kan het leven mooi zijn!


Dag 4, woensdag 18 juni, Kemmel - Kortrijk, 71 km

Zon bij de start. Langs rustige wegen naar Ieper. Op de Grote Markt blijkt het rally circus neergestreken te zijn. Tweewielertjes wringen zich een weg tussen opgefokte vierwielertjes. Stop aan de Menenpoort, verder langs de Palingbeek met zijn Paris-Roubaix strook. Op naar Passendale voor een bezoek aan het Tyne Cot Cemetery. Geluwe, Zonnebeke met picknick in Café ’t Hoekske. Daar tekenen we het verhaal van Mousty en Albert op. Mousty, de kat van de café-eigenaars, voelt er zich thuis. Heeft zelfs een medisch boekje bij de dierenarts. Op zekere dag zit een koppel aan de toog. De achterdeur staat op een kier en plots verschijnt de kat in de deuropening. Verbaasde reactie van het koppel … awel Albert wa doede gij hier? Ge moest bij ons thuis zijn! Bleek dat de poes op twee verschillende plaatsen verbleef met telkens een medisch paspoort. Waar hebben wij nog zo een Albert lopen?

Tijd om onze weg te vervolgen. Na de bijkomende lus terug aansluiting op de LF 6 in Geluwveld. In Wervik volgen we de Leie met stop aan het Menens zwembad. Dan verder naar Kortrijk, Hostel Focus. Hoe verdeel je twee kamers onder 9 dames en 9heren met een keer 9 bedden en een keer 8 bedden. Na enig zoekwerk een zetel ombouwen tot bed.


Dag 5, donderdag 19 juni, Kortrijk - Gent, 84 km

Na een schitterend selfcooking ontbijt fietsen we onder een stralende zon naar Bossuyt langs het kanaal Kortrijk-Bossuyt. In Ruien verlaten we de LF 6 Vlaanderen Fietsroute en schakelen we over op de LF 30 Schelde-Deltaroute. We bevinden ons midden in het Ronde van Vlaanderen parcours. Over de oude spoorweg Ruien-Leupegem bereiken we Oudenaarde. Het Ronde van Vlaanderencentrum is niet happig om picknick toe te staan mits consumptie. Een gemiste kans: promotie voor de fiets en het centrum?! In de Figaro werden we daarentegen met open armen ontvangen.

Danny neemt hier afscheid van de groep (kortere weg huiswaarts). Langs Ename, Eine, Herne, Meilegem ontdekken we De Rotse in Dikkelvenne waar An zich ontpopt tot de perfecte kelnerin.

Het einde is in zicht. De laatste ditjes en datjes worden uitgewisseld, genieten, ongedwongen plaatjes schieten…

Op naar Gavere voor de superprestige, de kilometers tellen af. Over Zevergem en Eke met een grommende tractor in de achtervolging bereiken we de brug van Zwijnaarde. Hier verlaten Marleen en Els ons. Na Ledeberg doorkruisen we de Gentse binnenstad om aan te komen bij ons vertrekpunt. 340 km! Opdracht volbracht. Spijtig een toffe bende te moeten verlaten… Napraten tussen pot en pint … misschien breien we er een vervolg aan …


Foto's De eerste LF-meerdaagse is een feit!

Terug naar overzicht