don 07 Feb

Nieuwe GR-topogidsen en grensoverschrijdende fietsgids

Nieuwe GR-topogidsen en grensoverschrijdende fietsgids

Er rolden heel wat nieuwe producten van de persen om het komende jaar 'op weg' te gaan langs verrassende en authentieke routes. In deze nieuwsbrief zetten we ze voor u in de kijker.

De Grensroute

Grote Routepaden ontwikkelde samen met Nederlandse partner Verhalis voor het eerst een langeafstandsfietsroute volledig uitgestippeld langs knooppunten: de Grensroute. De 540 km lange fietsroute slingert zich langs de Belgisch-Nederlandse grens tussen het Drielandenpunt in Vaals en de Noordzee bij Cadzand.

Onderweg passeer je 26 reconstructies en monumenten van de Dodendraad, een elektrische grensversperring uit de Eerste Wereldoorlog. Gedetailleerde kaarten, ongekende Dodendraad verhalen, verrassende natuurparken en heel veel boeiende streekinformatie staan allemaal gebundeld in één fietsgids

De route is opgedeeld in 7 deeltrajecten, goed voor 7 tot 10 dagen fietsen door een afwisselend landschap van heuvels, rivieren, moerasgebieden, bossen en heide, door bijzondere grensdorpen en langs de wereldsteden Maastricht en Antwerpen.

Elk deel begint met een globale trajectbeschrijving, een overzichtskaart, een afstandstabel en een opsomming van de knooppunten. Daarna volgen gedetailleerde fietskaarten aangevuld met toeristische en praktische informatie: logies, horeca, elektrische oplaadpunten, bevoorradingsplaatsen en bezienswaardigheden. Potentiële aanrijroutes staan achterin de fietsgids. De gids is geïllustreerd met prachtig beeldmateriaal. Klik hier voor een preview.

De route is uitgestippeld langs knooppunten en kan dus in twee richtingen gefietst worden. Wie graag met gps fietst, kan de gpx-track hier gratis downloaden.

Een tocht langs hele speciale oorlogsmonumenten, maar vooral een tocht langs ontelbare natuurgebieden. Verrassend mooi en dichtbij. Zoek niet langer, dit is jouw fietsvakantie voor 2019.

Streek-GR Waas- en Reynaertland

1238 werd in Hulst een vos geboren. Een niets ontziende zwerver met sluwe streken die onder de dierenbevolking van het hele Land van Waas onheil heeft gebracht. Desondanks kreeg 'dienen fellen met den rode baard' in 1998 zijn eigen Streek-GR.

Na 20 jaar was deze route aan een serieuze opfrissing toe. De vernieuwde Streek-GR Waas- en Reynaertland wordt op de Fiets en Wandelbeurs in primeur voorgesteld: een wandelroute die start in Lokeren en via een grote boog door het Waasland na 175 km eindigt in Hulst. Wandel je het hele traject, dan ben je zo'n 9 dagen op stap.

Onderweg passeer je heel wat nieuwe natuurgebieden, wandel je op oevers van enkele machtige stromen en krijg je een ferme dosis culturele en historische extraatjes voorgeschoteld. Met sporen van de schalkse vos als geel-rode draad op je tocht.

Acht treinstations en heel wat nabijgelegen bushaltes maken de route uitstekende bereikbaar met het openbaar vervoer. 

GR 131 Brugse Ommelan -Ieperboog

GR 131 brengt je van het oude Zwinstadje Damme naar het schitterende Provinciedomein De Palingbeek bij Ieper. Het GR-pad loopt over 140 km diagonaal door de provincie West-Vlaanderen en verbindt GR 5A in het noorden van de provincie met GR 128 in het zuiden.

De route omvat 3 delen: het Brugse Ommeland, het Houtland en de IJzervallei met de Ieperboog. In de eerste twee delen bepaalt het groen van de bossen de hoofdkleur, in het laatste deel is dat het blauw van het water. Bovendien ademt het hele traject een rijke en boeiende geschiedenis uit. Stap je de GR volledig, dan ben je 7 dagen onderweg.

De route is in beide richtingen bewegwijzerd met de gekende wit-rode merktekens. Wandel je met gps? Download hier gratis de gpx-track

Dankzij het handig formaat gaat de gids gemakkelijk mee in de rugzak. Detailkaarten met pictogrammen voor openbaar vervoer, logies en horeca vullen de routebeschrijving aan en maakt verloren lopen wel bijzonder moeilijk.

Foto's Nieuwe GR-topogidsen en grensoverschrijdende fietsgids

Terug naar overzicht