Deze website gebruikt cookies.

Nu in Op Weg

2020 | 4 augustus - september

Het aantal GR-leden piekt (om even in de coronasfeer te blijven). Er zijn twee voor de hand liggende verklaringen. Ten eerste dwong het virus iedereen om rond zijn eigen kot te blijven. Bovendien waren de opties om te ontsnappen aan onze gezinsbubbel beperkt tot individuele buitensporten: lopen, skaten en natuurlijk … wandelen en fietsen. Voor veel mensen blijkbaar de perfecte aanleiding om op zoek te gaan naar de mooiste paden en routes rond hun kot.

Ten tweede lijkt het alsof de VRT een charmeoffensief voor Grote Routepaden heeft ingezet. Eerst was er die onvolprezen fictiereeks GR 5. En toen kwamen Arnout, Ruben en Philippe op hun tocht Dwars door de Middellandse Zee vast te zitten op Malta. Noodgedwongen teruggekeerd naar België smeedden ze zo snel als kon nieuwe plannen, en dat werd Dwars door België, oftewel onze GR 129. In de loop van juni werd hun wandelavontuur tussen Brugge en Aarlen al massaal gevolgd op de website van Eén en op sociale media. In september wordt het televisieprogramma uitgezonden.

Wat ons betreft mag dit het ‘nieuwe toeristische normaal’ worden: meer aandacht voor ontdekkingsreizen in eigen regio en buurlanden, minder veel te goedkope, verre vliegtuigtrips. Meer genieten van fietsvakanties en trektochten, minder impact op natuurgebieden en steden die kreunden onder het massatoerisme. In dit nummer van Op Weg geven we alvast een aanzet, met treinstappers en tochten op GR 561 (Limburg), de Kalmthoutse Heide, de regio Maastricht of Walcheren. Voor wie wat verder wil, zijn er verhalen over GR 92 (Spanje), de Tour de Peak District, de Peloponnesos en de Zuidelijke Karpaten.