Deze website gebruikt cookies.

Over heuvels en door de Gasthuisbossen op het Front van de Ieperboog.

Deze tocht rijgt het ene Gasthuisbos na het andere op het snoer van GR 5A en GR 128: de Oude Vaart, de Vierlingen, het Zwarte Leenbos, het Groenenburgbos, het Hogebos en het Papenelstbos. Ondertussen loop je echt op het Front van de GRoote Oorlog: Caterpillar-krater, Hill 60, Hill 62, Sanctuary Wood Cemetery, Hooge Grater Cemetery, Bunker Papenelst. Een onderdompeling in puur natuur en in geschiedenis!

 • Route GR 5A en GR 128
 • Van Hollebeke
 • Naar Hollebeke
 • Aantal km 20 km.
 • Verzamelplaats Parking bij de kerk van Hollebeke (Dorp 2, 8902 Hollebeke).
 • Tochtleiding Geen
 • Prijs Gratis
 • Inschrijven Niet.
 • Extra info Een natje en een droogje (uiteraard alleen in post-Coronatijden…):
  * Café-Museum Sanctuary Wood, Canadalaan 26, 8902 Zillebeke; : 057/46 63 73.
  * Café-Museum Hooge Crater, Meenseweg 467, 8902 Zillebeke; : 057/46 84 46.
  GPX-bestanden en gedetailleerde kaarten: op te vragen per e-mail bij Jaak Perneel: jacquesperneel@telenet.be.

Meer info

1      Met je rug naar de kerk verlaat je de parking aan de linkerkant van ‘Hollebeke Dorp’. Aan de bushalte meteen L de Bierboomstraat in. Buig mee naar R en aan huis 8b neem je L een grindpaadje; ga dan R tot aan de Komense weg. Steek die over tussen huizen 143 en 145 en ga in de richting van de oude vaart waar je bij een metalen sas de wit-rode markering vindt van de GR 5A. Ga L in de richting van Wandelknooppunt (WKP) 14.

Naar Caterpillar-krater.

2   Volg de GR 5A tot aan de parking bij de ingang van Provinciedomein De Palingbeek .

3   Steek op een veilige manier de Komenseweg over via een sluisje en ga in de Kasteelhoekstraat. Na 100 m, bij WKP 12, sla je L af. Je stapt in het bos De Vierlingen en volg de richting van WKP 27. Bosrand naar L en bredere bosdreef naar R. Voorbij heidegebied en vijvers R aanhouden en je komt uit aan de rechteroever van de Caterpillar-krater bij WKP 27.

Naar Hill 60 en Hill 62 en Hooge Crater.

4   Volg R de GR 128 tot aan ingang van Groeneburgbos, bij het bord met plattegrond. Verlaat de GR.

5   Volg de bosdreef RD. Neem de tweede dreef R tot bij WKP 34.

6   Ga L met GR 128 tot aan de Meenseweg bij WKP 73. Bezoek het Infopunt Groote Oorlog met video aan de overkant van de straat!

Nog meer Gasthuisbossen.

7   Volg het fietspad langs de Meenseweg naar R en na 250 m, bij het huis met nummer 482, neem je R een grindweg. In de bocht die grindweg verlaten en het Hogebos ingaan (infobord met plattegrond). Blijf op de hoofddreef tot je uitkomt tussen de gebouwen van Hoeve Lindegoed, bij WKP 74 aan de Pappotstraat. Ga nu L en vrijwel meteen R in de ’s Herenthagestraat tot aan WKP 40: ga R in de richting van huizen 4, 6 en 8 tot een asfaltweg bij WKP 41.Ga L. Aan WKP 37 sla je R in. Aan het T-kruispunt bij WKP 36 L en na 200 m sla je R af. Bij het begin van het bos neem je de eerste dreef met ‘Welkom’-bord aan je rechterkant. Steek een kleine weide over via twee poortjes en wandel verder tot bij WKP 38. Ga Ltot bij WKP 35 en dan R. Steek de asfaltweg 10 m naar R over en volg de richting van WKP 34. Steek een asfaltweg over en bij WKP 34 vind je de GR 128.

8   Volg de GR 128 naar L. In de eerste bocht buig je mee naar R en stap tot WKP 32 en WKP 30. Verlaat de GR.

9   Ga L. Je wandelt in een rechte lijn het bos uit naar de weg Zillebeke-Zandvoorde. Ga L op het fietspad in de richting van WKP 31 en ga na 150 m R. Volg de rand van het Papenelstbos tot tegen de spoorlijn. Tweemaal L aanhouden en R afslaan naar WKP 31. Voorbij een bunker kom je aan de Kasteelhoekstraat.

 Terug naar Hollebeke.

Je gaat R en volgt de straat naar beneden en vóór de spoorlijn bijWKP 11 ga je L. Je passeert de vroegere zuivelfabriek van Hollebeke. Aan de voorrangsweg R, onder het spoorviaduct.

10   Ga meteen met GR 5A R door een metalen draaipoortje langs de Oude Vaart. Ga tot aan het volgend draaipoortje.

11   Ga L op een veldweg, steek de Komenseweg over en via de Bierboomstraat ga je terug naar de parking bij de kerk.

 • Organisatie GR West-Vlaanderen
 • Gaat door in West-Vlaanderen