Over de grens

Ook in andere Europese landen vind je de wit-rode of geel-rode markeringen terug. Het totale netwerk bedraagt ruim 80.000 km. Het GR-netwerk herstelt in feite de oude wegenstructuur van Europa. De wandelwegen herinneren aan de tijd toen de wegen werden gebruikt door mensen te voet en te paard en het begrip ‘dagreis’ als gebruikelijke afstandsbepaling gold.

In Frankrijk en Wallonië staan de letters GR voor Grande Randonnée, in Spanje voor Gran Recorregut, in Portugal voor Grande Rota. Ook in Italië en Duitsland wordt het systeem toegepast. Dit gigantische Europese netwerk schept de mogelijkheid om zowat heel Europa te voet te verkennen: je kan een GR-pad ononderbroken volgen van Oost naar West, van de Baltische Staten en Polen tot Ierland, van de Noordzee tot de Middellandse Zee, van de Noordkaap tot Gibraltar. 

Het Vlaamse GR-netwerk sluit aan op het internationale netwerk van Fernwanderwege (Duitsland) en de LAW 's of Lange Afstands Wandelpaden (Nederland). Bovendien kunt u oversteken naar Engeland om daar verder te lopen over de Long Distance Footpaths. Er zijn ook enkele Europese lange-afstandswandelroutes (E-paden) die ons land aandoen en gebruik maken van de Vlaamse GR's.

European Ramblers’ Association

Grenzeloos wandelen in Europa, dat is het ideaal van de European Ramblers’ Association. De vereniging heeft meer dan 50 leden, afkomstig uit 28 Europese landen. Binnen de ERA worden afspraken gemaakt over internationale aansluitingen van paden en over bewegwijzering. Op de site van de ERA vindt u meer informatie en links naar wandelsites in de verschillende Europese landen: www.era-ewv-ferp.com en www.traildino.com.

 

E wegen

    

E-paden

De EWV heeft een aantal internationaal aansluitende routes aangewezen als Europese lange-afstandswandelroutes ('Europäische Fernwanderwege'), de zogenaamde E-paden.

Twee E-paden doorkruisen Vlaanderen: E2 en E9.  

De GR 5A Kustroute en GR 5A Noord is een onderdeel van de Europese Wandelweg E9, het kustpad dat van Cabo de Sao Vicente in Zuid-Portugal tot in Sint-Petersburg (Rusland) gaat. De Europese route volgt de GR 5A van de Damse Vaart tot De Panne. 

De GR 5A Zuid en de GR 5 zijn een onderdeel van de Europese Wandelweg E2 die  van West-Ierland naar Nice trekt. 


 

Afbeeldingen