Verfijn je route

LF 38 Dender-Waaslandroute

De LF 38 is één van de vier dwarsverbindingen op de grote lus van de Vlaanderen Fietsroute. Van De Klinge naar Geraardsbergen is het een tocht van 100 km. Hoogtepunten langs de route zijn de groene longen langs de kronkelende Schelde en Dender in contrast met de historische centra van enkele kleinere, en dus charmante, Waaslandse stadjes.

Laat je meevoeren door de groene oases langs de meanderende Schelde en Dender.

Van noord naar zuid:

De route vertrekt in de buurt van De Klinge, aan de Belgisch-Nederlandse grens. Over een voormalige spoorwegbedding loopt ze door het Land van Waas voorbij Sint-Gillis-Waas naar Sint-Niklaas. Langs het recreatiepark De Ster voert de route door het open polderlandschap met zijn bolle akkers naar de Schelde die in Temse wordt overgestoken. Stroomopwaarts gaat het nu samen met de LF 5 Vlaanderen Fietsroute langs de grote bochten van de Schelde doorheen Klein-Brabant, voorbij Weert, Mariekerke en Sint-Amands. De picknick vergeten kan een goed idee zijn, een palinggerecht in één van de restaurantjes onderweg zal een gesmaakt alternatief zijn. Vanaf de Scheldebrug voor Dendermonde blijft de Vlaanderen Fietsroute de Schelde volgen op weg naar Gent. De LF 38 kiest voor Dendermonde, Aalst, Ninove en Geraardsbergen. Over de Markt van Dendermonde rijden is een unieke fietservaring. De route slingert zich daarna door de schilderachtige landschappen in de Dendervallei tot in het centrum van Aalst.  De hellingen van het Pajottenland en de Vlaamse Ardennen wenken maar ze blijven op veilige afstand links en rechts. In ruil krijg je het zachtlopend kronkelend jaagpad van de Dender onder de wielen, ver weg van alle verkeer. De brug van Pollare is nog een stop waard omwille van haar waardevolle ijzerarchitectuur. Voor een echte conditietest kan je bij het eindpunt in het centrum van Geraardsbergen linksop draaien en de top van de Muur proberen te bereiken. Dit toemaatje geeft recht op een grote mattentaart.  

Rondrit:

Gelinkte routes

De andere dwarsverbindingen zijn de LF 2, LF 30 en LF 35.

Bij Geraardsbergen sluit de LF 38 aan op de RV3 La Hennuyère-Fagne-Famenne.

Afbeeldingen LF 38 Dender-Waaslandroute

info LF 38 Dender-Waaslandroute

 • afstandAfstand: 100 km
 • trajectTraject:
  • De Klinge (Sint-Gillis-Waas)
  • Geraardsbergen
 • viaVia: Temse
  Sint-Amands
  Dendermonde
  Aalst
  Denderleeuw
  Ninove

Problemen onderweg?

Een probleem ondervonden op het traject? Een foutje in de topogids? Heb je suggesties of opmerkingen?
Meld het één van onderstaande knoppen. Geef voldoende informatie. Zo help je de kwaliteit van onze routes op peil te houden.
We behandelen je melding zo snel mogelijk. Alvast bedankt voor je hulp!

Meld uw probleem Suggestie