GR 126 Brussel-Namen-Membre sur Semois

GR 126 staat bekend als een van meest boeiende GR-routes in ons land, niet in het minst door de grote variatie aan landschappen die op het 240 km lange traject aan bod komen.

Na Brussel, het Zoniënwoud en Waals-Brabant belandt de route in de weinig bekende, maar daarom niet minder interessante Sambervallei. Tussen Namen en Dinant wordt de indrukwekkende Maasvallei verkend. Na nog een stukje Lesse en het veel intiemere Houille valleitje eindigt de route in de diep ingesneden Semois vallei, vlakbij de Franse grens. Afwisseling gegarandeerd!

GR 126 is bijna overal goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Tussen Namen en Gedinne wordt het pad zelfs over een afstand van 120 km bediend door een reeks treinhaltes die het mogelijk maken vier- of vijfdaagse trektocht te organiseren zonder zware bagage te moeten meedragen. Kies een van de vele campings of hotels, gittes en B&B's in de streek als centrale verblijfplaats en wandel van station naar station over een van de mooiste en avontuurlijkste wandeltrajecten die er in België te vinden zijn!

Sedert 2017 is GR 126 vanuit Brussegem verder doorgetrokken naar het Noorden, tot in Mariakerke. Er is nu ook aansluiting met GR 5A. Het nieuwe Vlaamse traject van 30 km loopt via Opdorp, het geografisch middelpunt van Vlaanderen.

Dit geografisch middelpunt werd in 1999 berekend door studenten van de Leuvense universiteit. Het gemeentebestuur van Buggenhout liet op enkele honderden meters er vandaan – om de akker van een boer te sparen -  in 2003 een beeldhouwwerk van de Buggenhoutse kunstenaar Roger Van den Eede plaatsen. Met als treffende titel: Het Middelpunt .
De Waalse journalist Christophe Deborsu geraakte hierdoor gefascineerd en liet door het Nationaal Geografisch Instituut het middelpunt van Wallonië vaststellen. Dit blijkt in het dorpje Spontin te liggen, een deelgemeente van Yvoir dicht bij Dinant aan het riviertje de ‘Bock’. En ook daar kwam een kunstwerk dat het middelpunt van Wallonië symboliseert.

Bart Biesemans, gemeentesecretaris van Buggenhout, lanceerde in 2013 het idee om beide middelpunten met elkaar te verbinden en vond hiervoor bij Grote Routepaden een gewillige partner. Vanaf Spontin kan men via GR 575-576 naar Namen wandelen en daar bij Jambes de verbinding maken naar GR 126. Op die manier kan men dus van middelpunt naar middelpunt wandelen via GR.


Afbeeldingen GR 126 Brussel-Namen-Membre sur Semois

info GR 126 Brussel-Namen-Membre sur Semois

 • afstandAfstand: 240 km
 • trajectTraject:
  • Brussegem
  • Membre-sur-Semois
 • viaVia: Brussel
  Zoniënwoud
  Spy
  Floriffoux
  Namen
  Godinne Dinant
  Anderemme
  Freyr
  Hoyet
  Beauraing
  Gedinne

Problemen onderweg?

Een probleem ondervonden op het traject? Een foutje in de topogids? Heb je suggesties of opmerkingen?
Meld het één van onderstaande knoppen. Geef voldoende informatie. Zo help je de kwaliteit van onze routes op peil te houden.
We behandelen je melding zo snel mogelijk. Alvast bedankt voor je hulp!

Meld uw probleem Suggestie