GR 575/GR 576 a Travers le Condroz

GR 575/576 - routeoverzicht

Niet ver weg en verrassend mooi strekt de Condroz zich uit over de provincies Namen en Luik. Het is een glooiend landschap met uitgestrekte velden en weiden, kastelen en vierkanthoeven, piepkleine doprjes met huizen in kalksteen en af en toe een bosje.  Diverse lokale dorpen zoals o.a. Deigné, Mozet en Crupet zijn opgenomen op de lijst van  “Les plus beaux villages de Wallonië”. 

De heuvelende Condroz is in de eerste plaats een vruchtbare landbouwstreek. Als wandelaar moet je dus zelden of nooit een steile helling op en toch heb je telkens opnieuw een weids uitzicht. Zo nu en dan leidt het wit-rood bewegwijzerde pad je door mooie loofbossen en holle wegen. Opvallend in de streek zijn de enorme vierkanthoeves. Ook kastelen vind je in alle stijlen en formaten.

De beste manier om de Condroz te verkennen is via de GR 575 en GR 576.

Sinds mei 2013 is er een Franstalige topogids uit die GR 575 en GR 576 gecombineerd aanbiedt, waardoor men op het hoofdtraject 293 kilometer in totaal haalt. Daar bovenop worden nog vier deeltrajecten van samen 57 kilometer beschreven, deels aanvoerroutes en anderzijds ook doorsteekroutes die overwegend gebruik maken van de oude paden. Ideaal om de tocht te kunnen inkorten. Kleinere luswandelingen vind je ook in de wandelgidsen Randonnées en Boucle van de provincies Namen en Luik.

Vanuit startplaats Ciney wordt met een grote zuidelijke boog richting Namur gelopen om dan via Andenne, Huy en Ourthevallei naar Remouchamps te stappen. Via Hamoir wordt dan een zo goed als onbekend wandelgebied aangedaan met dorpen zoals Vervoz, Bervaux-en-Condroz en Porcheresse, waarna weer Ciney wordt opgezocht.

Andere GR-paden lopen niet echt dik in deze streek, buiten de GR 577 zijn er enkel in de buurt van Remouchamps nog enkele paden waarmee men kan combineren (GR 15, GR 57 en GR 571).

Opgelet! Neem steeds voldoende drank en voedsel mee. In de dorpjes en gehuchten vind je haast nergens een café, winkel of restaurant.


Onze Waalse collega's melden dat in de topogids bij de laatste paragraaf van p61 en het begin van p62 twee zinnen werden vergeten. Deze moeten zijn:(…) Attention, faute de support, le balisage est assez discret.Après environ un kilomètre, au T, prendre à gauche l’empierré en légère descente. Assez vite, au carrefour suivant, partir à droite sur le chemin qui s’en va à travers champs. Après 700 mètres, le parcours opère un gauche-droite, puis reprend dans la même direction. Rejoindre (…)

Afbeeldingen GR 575/GR 576 a Travers le Condroz

info GR 575/GR 576 a Travers le Condroz

 • afstandAfstand: 293 km
 • trajectTraject:
  • Ciney
 • viaVia: Andenne
  Huy
  Ourthevallei
  Remouchamps
  Hamoir

Problemen onderweg?

Een probleem ondervonden op het traject? Een foutje in de topogids? Heb je suggesties of opmerkingen?
Meld het één van onderstaande knoppen. Geef voldoende informatie. Zo help je de kwaliteit van onze routes op peil te houden.
We behandelen je melding zo snel mogelijk. Alvast bedankt voor je hulp!

Meld uw probleem Suggestie