Verfijn je route

Streek-GR Uilenspiegel

Streek-GR Uilenspiegel is een grensoverschrijdend lange afstandswandelpad door Oost- en West-Vlaanderen in België en Zeeuws-Vlaanderen in Nederland. Je wandelt door het vlakke land van polders en kreken, bossen en weiden, kastelen en pittoreske dorpjes. Je ontdekt een stukje onbekend en onbemind Vlaanderen. Knotwilgen, rietkragen en imposante waterparijen sieren je tocht.

De hoofdroute is een lus van 160 km en rijgt in het Noorden de markante plaatsen Damme, Het Zwin, Sluis, Oostburg en Terneuzen aan elkaar. In de omgeving van Boekhoute verlaat je het polderlandschap en meer naar het Zuiden maak je kennis met het Meetjesland. De Lembeekse bossen, het provinciaal domein Het Leen en het Drongengoedbos staan garant voor vele kilometers ontspannend wandelplezier. Aan de rand van Brugge maak je kennis met het domeinbos Rijckevelde en de Abdij van Male.

De Krekenvariante (50 km) wijst je de weg van de Damse vaart naar Watervliet via het pittoreske Aardenburg en het piepkleine Sint-Jan-In-Eremo. Je wandelt langs prachtige kreken met ronkende namen. Boerekreek, Blokkreek en Hollanders Gatkreek zijn oasen van rust op je tocht.

De route voert je door de streek waar de legende van Tijl Uilenspiegel zich heeft afgespeeld. Uilenspiegel was een deugniet die vrij als een vogel rondtrok alsook een verzetsheld tegen de Spaanse bezetter. Het is deze Tijl die je gids is voor een prachtige Streek-GR langs kreken en kanalen.


De route is bewegwijzerd met wit-rode en geel-rode strepen. In januari 2014 is een nieuwe kaart verschenen (schaal 1/50.000) met routebeschrijving. Op de kaart zijn bus en treinhaltes, horeca en logies met symbolen aangeduid. De route is ingedeeld in meerdere dagetappes. 

Aan de Uilenspiegelroute zijn ook een aantal luswandelingen gekoppeld. Deze zijn opgenomen in de Dagstappergids West-Vlaanderen en Dagstappergids Oost-Vlaanderen.

Met rugzak en tent op pad langs Streek-GR Uilenspiegel? Het kan! Het Oost-Vlaamse Meetjesland beschikt sinds de lente over 5 plekken waar je legaal mag bivakkeren. Klik hier voor meer info.

 

Afbeeldingen Streek-GR Uilenspiegel

info Streek-GR Uilenspiegel

 • afstandAfstand: 160 km
 • variantVariant: Krekenvariant (50 km)
 • trajectTraject:
  • Damme-Damme
 • viaVia: Cadzand - Bad
  Oostburg
  Braakman
  Bassevelde
  Eeklo
  Kleit
  Male
  Damme

Problemen onderweg?

Een probleem ondervonden op het traject? Een foutje in de topogids? Heb je suggesties of opmerkingen?
Meld het ťťn van onderstaande knoppen. Geef voldoende informatie. Zo help je de kwaliteit van onze routes op peil te houden.
We behandelen je melding zo snel mogelijk. Alvast bedankt voor je hulp!

Meld uw probleem Suggestie