Verfijn je route

St. Jacobsroute - Europafietsers

De St. Jacobsroute, uitgestippeld door Clemens Sweerman (Europafietsers), brengt je over een afstand van 2530 km van de Noord-Hollandse Spaarnestad Haarlem tot in het alom gekende Spaanse Santiago de Compostella. De route is Europees Cultureel Erfgoed en sinds 1998 opgenomen op de Unesco wereld-erfgoedlijst. In zijn geheel is deze route goed voor minstens 32 dagen fietsplezier. 

Santiago de Compostela had een magische klank in de oren van de middeleeuwer. Pelgrims uit heel Europa trokken eeuwen achtereen naar deze Spaanse stad. Maanden waren zij onderweg op een soms barre tocht, gedreven door een innerlijke drang naar wat achter de horizon lag.

Na al die eeuwen is de belangstelling voor de St. Jacobsroute nog steeds springlevend. Het idee pelgrim te zijn, het trekken naar een nog onbekend doel, spreekt ook de hedendaagse mens aan. Voor velen is de fiets daarbij favoriet.

De St. Jacobsroute volgt rustige, niet-toeristische en goed geasfalteerde wegenen. De route verbindt vele historische pelgrimsplaatsen waar je kan kennis maken met het cultureel erfgoed. Onderweg op eigen kracht is het genieten van rijke en sterk variërende landschappen.

Fiets als rasechte pelgrim naar het graf van de apostel Jakobus!

Deze pelgrimsroute is opgedeeld in 3 delen. Elk deel heeft zijn eigen identiteit en moeilijkheidsgraad. 

van noord naar zuid:

St. Jacobsroute deel 1

Haarlem - Tours

Deel 1 leidt je over rustige en historische pelgimswegen langs groene riviertjes en dromerige dorpen. Eerst vlak, dan licht heuvelachtig, maar geschikt voor de gemiddelde vakantiefietser. Deze eerste etappe van 870 km brengt je in een tiental dagen via Chartres naar Tours. Een alternatief traject voert over Parijs en Orléans naar Tours. Kinderen met enige fiets- en verkeerservaring kunnen zeker mee.

St. Jacobsroute deel 2

Tours - Pyreneeën

Deel 2 leidt je over de volgende 640 km: van Tours tot aan de voet van de Pyreneeën. Minimum 8 dagen fietsen door uitgestrekte bossen, bekende wijnstreken en bezienswaardige steden. Langs pittoreske dorpjes en hoogtepunten van de romaanse bouwkunst.

Deze route is te gebruiken als middendeel van de totale pelgrimsweg, maar kan ook een aparte fietsvakantie vullen. De alternatieve pelgrimsroute langs de duinenkust maakt een vakantieronde mogelijk. Even historisch en interessant voor een fietsvakantie met jonge fietsertjes.

St. Jacobsroute deel 3

Pyreneeën - Santiago de Compostela

Deel 3 neemt je mee de Pyreneeën over, die een goede test blijken voor het Spaanse bergland. Dit worden de zwaarste delen, maar ook de hoogtepunten van de route. Toch hoeft het geen prestatietocht te zijn. Trekken betekent onderweg zijn en wie zijn tijd neemt, voelt meer voldoening bij aankomst in Santiago de Compostela of Cabo Finisterre. Een alternatief traject leidt je dwars door de Pyreneeën. Een andere variant brengt je tot in Pamplona.

In deze gids zijn ruim 1500 km route beschreven. Goed voor meer dan twee weken fietsavontuur. Bijzonder is de groene terugroute langs de Camino Antiqua en zijn voorloper de prehistorische Sterrenweg.

Tengevolge van de verkeersontwikkelingen in Spanje is de fietsroute aangepast, om onaangename en gevaarlijke trajecten zoveel mogelijk te mijden met behoud van de historische hoogtepunten die in deze pelgrimsroute thuis horen. Dat betekent dat fietsers op veel plaatsen bewust afwijken van de alom aanwezige gele (pelgrims)pijlen. Op de Spaanse Camino zijn de stille weggetjes waarop het zo zorgeloos rijden was, helaas niet meer beschikbaar. Een reden te meer om goed voorbereid van huis te gaan.


 logo Europafietsers Voor gps-bestanden, aanvullingen op de gidsen, meldingen van fietsers, foto's en andere actuele informatie over de route verwijzen we je graag door naar de St. Jacobspagina op de website van de Europafietsers.


Gelinkte routes

Deel 1 van de St. Jacobsroute vertoont heel wat overlapping met de Vlaamse en Nederlandse LF-routes.

 • Bij het start van de route, in Haarlem, is er meteen een knooppunt met de LF 20 Flevoroute
 • Tussen Moerkappelle en Moerdijk in Nederland is er heel wat overlapping met de LF 2 Stedenroute
 • Vanaf Breda tot in Meer, net over de Belgische grens, loopt de route gelijk met de LF 9 NAP-route
 • Net voorbij Zoersel tot over Duffel loopt de route evenwijdig met of langs het zelfde traject als de LF 5 Vlaanderen Fietsroute
 • Ter hoogte van Schendelbeke is er een knooppunt met de LF 6 Vlaanderen Fietseroute.

Het eerste deel van de route overlapt ook met enkele andere beschreven maar niet bewegwijzerde internationale routes.

Deel 2 van de St. Jacobsroute heeft ter hoogte van Guillac aansluiting met de Canal du Midi route. In Oloron-Sainte-Marie is er aansluiting met zowel de Katharen-Baskenroute als met de route Langs Oude Wegen. In deze stad bevindt zich ook de overgang van deel 2 naar deel 3 van de St. Jacobsroute.

Afbeeldingen St. Jacobsroute - Europafietsers

info St. Jacobsroute - Europafietsers

 • afstandAfstand: 2530 km
 • trajectTraject:
  • Haarlem
  • Santiago de Compostela
 • viaVia: Breda
  Antwerpen
  Doornik
  Compiègne
  Chartres
  Tours
  Poitiers
  Anguolême
  Pyreneeën (Col de Somport)
  Pamplona
  Leon

Problemen onderweg?

Een probleem ondervonden op het traject? Een foutje in de topogids? Heb je suggesties of opmerkingen?
Meld het één van onderstaande knoppen. Geef voldoende informatie. Zo help je de kwaliteit van onze routes op peil te houden.
We behandelen je melding zo snel mogelijk. Alvast bedankt voor je hulp!

Meld uw probleem Suggestie