Verfijn je route

Langs Oude Wegen - Europafietsers

Deze route, uitgestippeld door Clemens Sweerman en Aart van Rossum (Europafietsers), brengt je over een afstand van 1470 km Langs Oude Wegen van in Maastricht tot aan de voet van de Pyreneeën. Deze tocht voert je langs oude pelgrimssteden en prachtige vestingstadjes zoals Vézelay, Rocamadour, Cahors en Moissac en uiteindelijk Oloron-Ste.Marie. Fietsen Langs Oude Wegen is fietsen langs rustige, niet-toeristische en goed geasfalteerde wegen. Goed voor minstens 22 dagen fietsgenot.

Genieten van het onderweg zijn in de sporen van pelgrims, kooplieden, ridders en edelen.

Deze pelgrimsroute is opgedeeld in 2 delen. Elk deel heeft zijn eigen identiteit en moeilijkheidsgraad. 

van noord naar zuid:

Langs Oude Wegen deel 1

Maastricht - Nevers

Deel 1 voert je door een continu variërend landschap en langs interessante middeleeuwse stadjes. Een pittig begin doorheen de Ardennen (bergen boven de 550m worden vermeden) maar laat je hierdoor niet afschrikken want daarna wordt het weer makkerlijker. Een heuvelachtig landschap waarin kinderen het meestal wel redden.

Deze eerste etappe van 700 km brengt je in een tiental dagen van Maastricht tot in Nevers aan de Loire. Zij die willen, kunnen ook vanuit Aken vertrekken. 

Langs Oude Wegen deel 2

Nevers - Oloron-Ste.Marie

Deel 2 leidt je in een tiental dagen via middeleeuwse pelgrimsstadjes als La Châtre, Bénevent-l´Abbaye, St. Léonard-de-Noblat, Rocamadour, Cahors en Moissac naar Oloron Ste.Marie aan de voet van de Pyreneeën. Net voor het einde kan je via een alternatieve route rond Pau fietsen. Een variant brengt je zelfs tot in Lourdes. Hoe zuidelijker je komt, hoe droger het landschap en hoe warmer het klimaat. De stadjes passen zich aan met indrukwekkende arcaden en gezellige overdekte marktpleinen.

De overvloed aan historische resten maken je bewust dat je op een pelgrimsroute richting Santiago de Compostela fietst. Gallo-romeinse resten, middeleeuwse legendes en prachtige romaanse bouwwerken in combinatie met vergeten plattelandsdorpjes en verlaten lokale weggetjes. Het resultaat: een ontdekkingsreis doorheen verschillende tijdperken.

Deze 770 km lange tocht vereist een goede conditie.De route loopt deels over uitlopers van het Massif-Central, waar soms de ene na de andere heuvel beklommen moet worden. Objectief gezien waarschijnlijk even zwaar als het Ardennentraject in deel 1, maar door de onderweg opgebouwde conditie wordt dit door veel fietsers niet zo ervaren.


 logo Europafietsers Voor gps-bestanden, aanvullingen op de gidsen, meldingen van fietsers, foto's en andere actuele informatie over de route verwijzen we je graag door naar de Langs Oude Wegen pagina op de website van de Europafietsers.


Gelinkte routes

In Montmédy is er aansluiting met de Groene Valleien Fietsroute. In Nevers kan je verder Langs Oude Wegen of overstappen op de Loire Kastelenroute.

In Cahors is er een knooppunt met de Midden Frankrijk route. Vanuit Oloron-Ste.Marie en Lourdes is er aansluiting met de Katharen-Baskenroute. In Oloron-Ste.Marie kan je overstappen op de St. Jacobsroute (deel 3) die je helemaal tot in Santiago de Compostela brengt. Er is van hieruit ook een verbinding met St. Jean-Pied-de-Port voorzien voor wie er de voorkeur aan geeft de Roelandspas te nemen op weg naar Santiago. Ook in St. Jean-Pied-de-Port kan je dan overstappen op de St. Jacobsroute

Afbeeldingen Langs Oude Wegen - Europafietsers

info Langs Oude Wegen - Europafietsers

 • afstandAfstand: 1470 km
 • trajectTraject:
  • Maastricht
  • Oloron-Sainte-Marie
 • viaVia: Bastogne
  Châlons-En-Champagne
  Troyes
  Auxerre
  Nevers
  Saint-Amand-Montrond
  Brive-la-Gaillarde
  Cahors
  Moisac
  Pau

Problemen onderweg?

Een probleem ondervonden op het traject? Een foutje in de topogids? Heb je suggesties of opmerkingen?
Meld het één van onderstaande knoppen. Geef voldoende informatie. Zo help je de kwaliteit van onze routes op peil te houden.
We behandelen je melding zo snel mogelijk. Alvast bedankt voor je hulp!

Meld uw probleem Suggestie