Verfijn je route

De Groene Valleien route - Europafietsers

De Groene Valleien route, uitgestippeld door Robertien en Wouter Bazen (Europafietsers), beschrijft een traject van ruim 1050 km doorheen België, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland en Nederland. De route laat een zeer afwisselend beeld zien dat weinig bekend en niet erg toeristisch is. Grote steden worden eerder vermeden, alle aandacht gaat naar de rustgevende groene landschappen die ons omringen. Naast het basistraject biedt deze route dankzij zijn aansluitingen op de LF-routes ook tal van mogelijkheden voor rondjes of tochten van een kleine week tot ruim twee weken. 

Na een korte aanloop door Belgische Vlaanderen, loopt de route door het verrassend rustige en landschappelijk mooie Noord Frankrijk. Eerst naar de Opaal Kust met zijn krijtrotsen en heuvels bij Boulogne-sur-Mer. Daarna langs de mooie stad Arras richting Ardennen. Na de Ardennen komen we even langs de Moezel en steken dan het vulkanische landschap van de Eifel door naar Roermond. 

De Groene Valleien route, dichtbij maar toch ver weg!

van west naar oost:

Na vertrek uit Sluis volgt een korte rit door het vlakke Vlaanderen. In Oost-Cappel steekt de route over naar het rustige Noord Frankrijk. Het gebied vanaf de Franse grens tot Boulogne-sur-Mer, ook wel gekend als de Boulonnaise, is vrij heuvelachtig. Na het aardewerk-stadje Desvres, gelegen op een bergruggetje, volg je de lieflijke Course tot aan de monding in de Canche. Vandaar gaat het stroomopwaarts richting Artois. Eenmaal uit het dal, wordt het landschap gesierd door grote groepen lindenbomen. De route gaat verder landinwaarts richting Arras, in de geschiedenisboeken ook bekend als Atrecht. Arras is de enige wat grotere stad waar de route doorheen gaat. Mooie jaagpaden en weggetjes langs moerassen begeleiden je verder Noord Frankrijk door. De volgende bestemming, het National Park van Avesnes is een zeer fraai heggenlandschap met smalle weggetjes. Het glooiende landschap wordt niet of nauwelijks onderbroken door verkeersaders of steden. Na dit gebied fiets je de Ardennen in. Een korte doorsteek door België brengt je in Thiérache, een oude regio waar veel versterkte dorpen en kerken te bewonderen zijn. Deze ontstonden bij gebrek aan kastelen en andere versterkingen om de toen nog Zuid-Nederlandse bevolking te beschermen tegen Franse aanvallers. Terug in Frankrijk volg je het dal van de Aisne tot aan de Maas. Deze leidt je België binnen waar de Ardennen wat meer klimwerk eisen. In Luxemburg gaat het al gauw bergaf richting de Moezel. Vanaf Trier fiets je door de Eifel, terug richting Nederland. Eerst door het smalle Kyll-dal en dan over de hoge Eifel naar de rivier Rur. Deze blijf je volgen tot in Roermond, de eindbestemming van deze route.

De Groene Valleien route is goed voor 2-3 weken fietsplezier. Gezien het heuvelachtig landschap is een goede conditie vereist. In de Ardennen gaat de route zo zuidelijk mogelijk om de zwaarste delen te vermijden. Om het Moezeldal te bereiken is enig klimwerk echter noodzakelijk. Het hoogste punt in de Eifel telt 600 m maar de klim is hier vrij geleidelijk. Er is één stevige helling te overbruggen die eventueel ook met de trein kan gedaan worden.


 logo Europafietsers Voor de gps-bestanden, aanvullingen op de gids, meldingen van fietsers, foto's en andere actuele informatie over de route verwijzen we je graag door naar de Groene Valleien routepagina op de website van de Europafietsers.


Gelinkte routes

Dankzij de aansluitingen op het LF-netwerk in Vlaanderen en Nederland, biedt de Groene Valleien route heel wat mogelijkheden voor rondritten van variërende lengte. Het eerste deel van de route overlapt grotendeels met de LF 1 Noordzeeroute. Daarnaast zijn er verschillende aanlooproutes voorzien vanuit het Vlaamse LF-netwerk:

Daarnaast heeft de Groene Valleien route ook knooppunten met heel wat andere lange afstandsroutes:

Afbeeldingen De Groene Valleien route - Europafietsers

info De Groene Valleien route - Europafietsers

 • afstandAfstand: 1050 km
 • trajectTraject:
  • Sluis
  • Roermond
 • viaVia: Brugge
  Nieuwpoort
  Diksmuide
  Le Wast
  (Boulogne-Sur-Mer)
  Desvres
  Arras
  Avesnes-Sur-Helpe
  Hesperange
  Konz
  Trier
  Bitsburg
  Gerolstein
  Kall
  Düren
  Jullich

Problemen onderweg?

Een probleem ondervonden op het traject? Een foutje in de topogids? Heb je suggesties of opmerkingen?
Meld het één van onderstaande knoppen. Geef voldoende informatie. Zo help je de kwaliteit van onze routes op peil te houden.
We behandelen je melding zo snel mogelijk. Alvast bedankt voor je hulp!

Meld uw probleem Suggestie