Verfijn je route

NormandiŽ- en Bretagneroute - Europafietsers

De Normandië- en Bretagneroute, uitgestippeld door Rinus & Janneke van Dijke-Janssen (Europafietsers), brengt je over een afstand van 960 km van het noordwesten van Frankrijk (Boulogne Sur Mer) via Normandië naar de Loire en van daar verder naar Bretagne. De route beweegt zich door een overwegend vlak tot glooiend landschap. Onderweg heb je de kans om af te slaan en kennis te maken met het alom bekende werelderfgoed Mont-Saint-Michel. 

Tussen Ansjovis en Anjou.

van noord naar zuid:

In het Normandische deel van de gids gaat de route via rustige boerendorpjes en kleine weggetjes rechtstreeks naar de Loire. Je fietst door Picardië, Normandië en Anjou, én ziet heel wat pittoreske vakwerkhuizen. Onderweg worden grote en kleine rivieren zoals de Canche, het Kanaal van de Somme, de Seine en de Risle overgestoken en gevolgd. Vlakbij Saumur bereik je de Loire. Tussen Sées en Durtal ligt het zwaartepunt op vlak van inspanning. De heuvels hebben hier een hoogte van ruim 400m en de hellingen zijn soms steil en venijnig. De beloning ligt in het prachtige landschap! Het Normandische deel van de route is 660 km lang.

Vanaf de Loire zijn er twee mogelijkheden. Óf je fietst oostwaarts richting Saumur waar er aansluiting is met de Loire Kastelenroute. Óf je gaat  In Saumur de andere kant op richting de Atlantische Oceaan, richting Bretagne. De Loire vormt de link tussen het Normandische en Bretonse deel van de fietsroute. De rivier begeleidt je via ‘la Loire-à-Vélo’ in westelijke richting door haar stroomgebied. Bij Ancenis wordt de Loire verlaten en koers gezet naar Bretagne.

In Bretagne gaat de route niet langs de bekende Bretonse kusten maar voert langs het Canal de Nantes à Brest. Dit kanaal werd in opdracht van Napoléon gegraven. Onderweg kom je langs verschillende historische stadjes. De jaagpaden voeren je door het verrassende Bretonse binnenland. Geen typisch heuvellandschap hier. De “Chemins de halage” overwinnen de hoogteverschillen heel geleidelijk. Je passeert onderweg ruim 100 sluisjes! Vanaf Pontivy buigt de route af naar het zuiden. Langs het riviertje de Blavet gaat het verder naar Port-Louis aan de Atlantische kust. Het Bretonse deel van de route is 300km lang.

Nabij Redon heb je de mogelijkheid om terug te keren naar de Loire en eventueel verder te fietsen via ‘la Loire à Vélo’. De verbindingsroute gaat via een oud veengebied, het Parc Régional de Brière. Sluitstuk is de brug over de Loire bij St.Nazaire met aan de overkant de badplaats St.Brevin-les-Pins.

Bij Sées, in de omgeving van Alençon, is een verbinding voorzien met de Mont-Saint-Michel. Deze in gotische stijl gebouwde benedictijnenabdij, gewijd aan de aartsengel Sint-Michaeël, staat op een rotsachtig eilandje van 80m hoog tussen Normandië en Bretagne en maakt terecht deel uit van het UNESCO Werelderfgoed. De doorsteek loopt grotendeels samen met de Véloscénie die Parijs met St. Michel verbindt.  Dankzij de voormalige spoorlijnen die getransformeerd werden tot Voies Vertes kan je hier vrij onbekommerd fietsen met hellingpercentages van niet meer dan 3%. De helft van de verbindingsroute ligt in 'Parc naturel régional Normandie-Maine'.


 logo Europafietsers Voor gps-bestanden, aanvullingen op de gids, meldingen van fietsers, foto's en andere actuele informatie over de route verwijzen we je graag door naar de Normandië- en Bretagneroutepagina op de website van de Europafietsers.


Gelinkte routes

De Normandië- en Bretagneroute start in Boulogne-Sur-Mer. Verschillende lange afstand fietsroutes kunnen als aanloop dienen: de Groene Valleien route via de verbindingsroute met Boulogne-Sur-mer, de LF 1 Noordzeeroute en de Van Gogh route via de verbindingsroute Canvas-Calvados. Ter hoogte van Saumur is er aansluiting met de Loire Kastelenroute.

Afbeeldingen NormandiŽ- en Bretagneroute - Europafietsers

info NormandiŽ- en Bretagneroute - Europafietsers

 • afstandAfstand: 930 km
 • trajectTraject:
  • Boulogne-Sur-Mer
  • Baie de Locmalo
 • viaVia: Eu
  Bernay
  Sťes
  Saint-Mathurin-Sur-Loire
  Les-Ponts-de-Cť
  Bouchemain
  Nort-Sur-Erdre
  Redon
  Pontivy
  Hennebont

Problemen onderweg?

Een probleem ondervonden op het traject? Een foutje in de topogids? Heb je suggesties of opmerkingen?
Meld het ťťn van onderstaande knoppen. Geef voldoende informatie. Zo help je de kwaliteit van onze routes op peil te houden.
We behandelen je melding zo snel mogelijk. Alvast bedankt voor je hulp!

Meld uw probleem Suggestie