Verfijn je route

Groene Weg naar de Middellandse Zee - Europafietsers

Deze route, uitgestippeld door de Europafietsers, brengt je via Groene Wegen over een afstand van 1250 km van in de Limburgse stad Maastricht helemaal tot aan de Middellandse Zee.

Eigen aan deze route is dat drukke wegen en grote steden vermeden worden. Er wordt bewust gekozen voor secundaire wegen van uitstekende kwaliteit en vrijwel geheel geasfalteerd. Ook de hoge passen van de Vogezen, Jura en Alpen worden slim ontweken. Je bereikt zelden een hoogte van 600m.

Ontdek al fietsend de stilte van de Natuur.

Deze route is opgedeeld in 2 delen. Elk deel heeft zijn eigen identiteit en moeilijkheidsgraad.

van noord naar zuid:

De Groene weg naar de Middellandse Zee deel 1

Maastricht - Marnay

Voor de start van de route zijn er 2 opties. De hoofdroute door de Ardennen: pittig maar spectaculair (275 km). De alternatieve route door het Eifel gebied: vlakker maar iets langer (350 km).  Of de alternatieve route via de Vennbahn: relatief vlak en bespaart je heel wat kilometers (170 km). De route door de Ardennen daagt je uit met een aantal steile klimmen tot ongeveer 500 m. Het alternatief door de Eifel leidt je over fietspaden langs de overs van de riviertjes Roer en Kyll, met een geleidelijke stijging tot 500 m gevolgd door een even geleidelijke daling. Beide routes ontmoeten elkaar weer aan de Moezel in Noord-Frankrijk. Vanaf hier is de weg licht heuvelachtig. Het Vennbahn-alternatief leid je vanuit Heerlen, via Aachen naar Noord Luxemburg waar er in Bastogne terug aansluiting is met de hoofdroute.

Deze eerste etappe brengt je in een tiental dagen door Lotharingen en de Vogezen naar Marnay in de Franse Jura. Voor een tocht met kinderen is het Eifel of Vennbahn alternatief aan te raden.

De Groene weg naar de Middellandse Zee deel 2

Marnay - Saintes-Maries-de-la-Mer

Deel 2 voert je vanuit het Departement Vosges zonder veel klimwerk verder zuidwaarts, de Franse Jura binnen. Na Poligny beklim je het Juraplateau met het hoogste punt (600 m) van deze route. Dit parkachtige landschap biedt prachtige verzichten en wordt opgevolgd door een mooie afdaling langs de oevers van de Ain en zijn stuwmeren.

Na Loyettes gaat het niet langs het drukke Rhônedal maar fiets je wat oostelijker via rustige maar golvende landelijke weggetjes. Drukke steden zoals Lyon en Vienne worden hierbij vermeden. Je passeert ruige rivieren als de Isère (bij Romans) en de Drôme (bij Crest). Je fietst ook door uniek gelegen pasovergangen zoals de Pas de Lauzens (500 m). Deze route is het beetje klimwerk meer dan waardt.

Na een laatste hoogtepunt van 480 m, is het de resterende 160 kilometer comfortabel afdalen en verder fietsen over de vlakke weg. Via Orange fiets je langs de Rhône richting Avignon. Deze stad is een rustdag waard. Na Arles rijdt je door het unieke deltalandschap van de Camargue: rijstvelden, bamboebosjes, volgels en wilde paarden. Algauw bereik je het eindpunt, het voormalige vissersplaatsje Saintes-Maries-de-la-Mer. Liefhebbers kunnen nog langer genieten door een extra rondje te fietsen over de dijk rond het Etang de Vaccarès met zijn beroemde flamingo's.

Voor de geïnteresseerden is er nog een alternatieve route die je vanaf Rochegude naar Valras-Plage brengt. Dit traject is langer en heuvelachtiger, maar voert je door spectaculair Provencelandschap. Vanuit Valras-Plage is ook een verbindingsroute naar Narbonne voorzien.


 logo Europafietsers Voor gps-bestanden, aanvullingen op de gidsen, meldingen van fietsers, foto's en andere actuele informatie over de route verwijzen we je graag door naar de Groene Weg naar de Middellandse Zee routepagina op de website van de Europafietsers.


Gelinkte routes

Tussen Rahier en Bourcy, een stadje in de Belgische provincie Luxemburg, is er overlapping met de pelgrimsroute Langs Oude Wegen. In Luxemburg, ter hoogte van Hesperange (Ardennentraject) of Ehnen (Eifeltraject) is er aansluiting met de Groene Valleien route. Tussen Vic-sur-Seille en Pettoncourt is er overlapping met de Frontlijnroute van Kees Swart. In Marnay kan je overstappen op de Loire Kastelen route of verder rijden langs het tweede deel van de Groene weg naar de Middellandse Zee.

Vanaf Rochegude is er een alternatieve route die je naar Valras-Plage leidt. Dit traject is langer en heuvelachtiger maar voert je door spectaculair Provencelandschap. Indien je voor dit alternatief kiest, is er in Colombiers aansluiting met de Canal du Midi route. Er is ook een verbinding naar Narbonne voorzien, waar er aansluiting is op de Katharen-Baskenroute.

Afbeeldingen Groene Weg naar de Middellandse Zee - Europafietsers

info Groene Weg naar de Middellandse Zee - Europafietsers

 • afstandAfstand: 1250 km
 • trajectTraject:
  • Maastricht
  • Saintes-Maries-de-la-Mer
 • viaVia: Eijsden
  Parc Naturelle des Hautes Fagnes
  Spa
  Ettelbrück
  Mersch
  Walferdange
  Luxembourg
  Hesperange
  Dudelange
  Lunéville
  Villefontaine
  Romans-sur-Isère
  Crest
  Valréas
  Orange
  Roquemaure
  Avignon
  Arles

Problemen onderweg?

Een probleem ondervonden op het traject? Een foutje in de topogids? Heb je suggesties of opmerkingen?
Meld het één van onderstaande knoppen. Geef voldoende informatie. Zo help je de kwaliteit van onze routes op peil te houden.
We behandelen je melding zo snel mogelijk. Alvast bedankt voor je hulp!

Meld uw probleem Suggestie