Verfijn je route

Katharen-Baskenroute - Europafietsers

Deze route, uitgestippeld door de Europafietsers, voert je door het Baskenland, langs de historische plekken die een grote rol hebben gespeeld in de opkomst, maar vooral ook in de ondergang van de Katharen. Dit traject van 600 km verbindt de Middellandse Zee met de Atlantische Oceaan.

Proef de sfeer van de Middeleeuwen wanneer de dreigende contouren van een Katharenburcht plotseling hoog boven je opdoemen in de ochtendmist. Geniet, na een stevige klim in het kleinste verzet gevolgd door een fikse wandeling naar de top, van het welverdiende uitzicht vanaf de kantelen van zo'n burcht. Bezoek de levendige stadjes en slaperige dorpjes die onlosmakelijk verbonden zijn met de boeiende Katharenhistorie. Stap zo nu en dan eens af voor een picknick in het grootste aaneengesloten wijngebied van de wereld, de Languedoc. Laat je meevoeren door stille, groene rivierdalen en geniet van de weidse verzichten met steeds wisselend uitzicht op de Pyreneeëntoppen. Verbaas je over de onverstaanbare en onuitspreekbare Baskische klanken in een plaatselijke kroeg of langs een Péloteveld.

Beleef de geschiedenis van de Katharen en Basken vanop je stalen ros.

van oost naar west:

De route is in beide richtingen beschreven en start of eindigt in de mediterrane stad Narbonne. In Narbonne kan je m.b.v. een variant Lycée Martin Luther King aandoen. Het noordelijk traject doet vooral steden en dorpen aan, zoals Minerve, Carcassonne, Bram, Mirepoix (aanlooproute) en Foix. Het zuidelijk traject gaat langs legendarische Katharenburchten zoals Peyrepertuse, Quéribus en Montségur. Een noord-zuid traject verbindt via Limoux het noordelijk en zuidelijk traject. Het zuidelijk traject kent drie mogelijke varianten:

Vanaf Foix loopt de route zoveel mogelijk langs rivierdalen via o.a. Lourdes, door de Gascogne en het Franse Baskenland naar Biarritz. Dankzij een variant kan je ook langs Itxassou fietsen. Geïnteresseerden kunnen in Ustaritz afslaan richting Villefranque, een variant die eindigt in Bayonne

Hoewel de duizend meter grens slechts eenmaal wordt overschreden en de Pyreneeëntoppen dus worden gemeden, moet de route niet worden onderschat. Met name de zuidelijke Katharenroute en het middengedeelte, waaronder de Baronnies, zijn niet vrij van steile hellingen en dito afdalingen. Kortom, geen route voor de ongetrainde fietser of voor een gezin met kleine kinderen. Goed materiaal, maar vooral een goede conditie, zijn absolute voorwaarden om deze tocht met plezier te fietsen. Je wordt beloond met een regelmatige afwisseling van cultuur en natuur, vlakke stukken en stevig klimwerk, eindeloze verzichten en interessante stadjes. Een echte uitdaging!


 logo Europafietsers

Voor gps-bestanden, aanvullingen op de gidsen, meldingen van fietsers, foto's en andere actuele informatie over de route verwijzen we je graag door naar de Katharen-Baskenroutepagina op de website van de Europafietsers.


Gelinkte routes

In Narbonne is er aansluiting met de Groene Weg naar de Middellandse Zee. In Oloron-Sainte-Marie is er aansluiting met de perlgrimsroutes Langs Oude Wegen en de St. Jacobsroute. Ook in Chéraute en Lourdes is er aansluiting op de route Langs Oude Wegen. In Saint-Palais is er een knooppunt met een variant van de St. Jacobsroute. Er zijn ook verschillende aansluitingen met de Canal du Midi route, meer bepaald in Narbonne, Mirepeisset en Carcasonne.

Afbeeldingen Katharen-Baskenroute - Europafietsers

info Katharen-Baskenroute - Europafietsers

 • afstandAfstand: 600 km
 • trajectTraject:
  • Narbonne
  • Biarritz
 • viaVia: Foix
  Saint-Girons
  Sint-Bertrand
  Lourdes
  Nay
  Oloron-Sainte-Maries
  Mauléon-Licharre

Problemen onderweg?

Een probleem ondervonden op het traject? Een foutje in de topogids? Heb je suggesties of opmerkingen?
Meld het één van onderstaande knoppen. Geef voldoende informatie. Zo help je de kwaliteit van onze routes op peil te houden.
We behandelen je melding zo snel mogelijk. Alvast bedankt voor je hulp!

Meld uw probleem Suggestie