Verfijn je route

Canal du Midi

De route Fietsen langs het Canal du Midi en het Canal de Garonne, uitgestippeld door Luc Oteman en uitgegeven door de Stichting ReCreatief Fietsen, slingert door het prachtige Zuid-Franse landschap van Sète aan de Middellandse Zee naar Bordeaux. Een fietsroute van ruim 525 km

Het Canal du Midi wordt door UNESCO omschreven als één van de meest bijzondere bouwkundige realisaties van het moderne tijdperk, en werd in 1996 dan ook toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst. Het is niet alleen het oudste kanaal van Europa maar vormt ook met het Canal de Garonne een directe verbinding over water tussen de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. De bedenker was een 'selfmade ingenieur' uit Béziers, Pierre-Paul Riquet. In 1666 startte men met de aanleg van dit Koninklijk Kanaal. Het kostte de 12000 arbeiders ongeveer 14 jaar om het kanaal handmatig uit te graven en te voorzien van bruggen, aquaducten en sluizen. In mei 1681 werd het kanaal dan eindelijk officieel geopend. De handel over het Canal du Midi bereikte een hoogtepunt in 1856. Door de concurrentie van de spoorwegen en later het wegennet wordt het kanaal nu alleen nog maar gebruikt voor pleziervaart.

Fiets langs het koninklijk kanaal van de Middellandse Zee naar de Atlantische Oceaan.

van oost naar west:

Het Canal du Midi zoekt zich een weg van Sète aan de Middellandse Zee naar Toulouse aan de Garonne en leidt je daarbij dwars door enkele schitterende oude steden. Je volgt het kanaal via oude jaagpaden. Vanaf Toulouse wordt het Canal de Garonne, een directe verbinding van het Canal du Midi met de Atlantische Oceaan, je nieuwe gids. Het laatste stukje naar Bordeaux gaat over een voormalige spoorlijn, de Voie Verte Roger Lapébie.

Gezien zowel de kanalen als de spoorlijn nagenoeg op gelijke hoogte blijven, is deze fietsroute geschikt voor iedereen: jong of oud, getraind of niet. Langs het Canal du Midi zijn de jaagpaden wel voor een aanzienlijk deel onverhard en soms zelfs flink hobbelig. Dit maakt dat de route toch uitdagend is. 

De route is in beide richtingen beschreven. Ook de aanlooproute van en naar Narbonne, langs het Canal de Jonction en Canal de la Robine, én een route langs de Rigoles d'Alimentation zijn in de gids opgenomen. 

 


 logo Stichting Recreatief Fietsen
Voor de gps-bestanden, aanvullingen op de gids, meldingen van fietsers, foto's en andere actuele informatie over de route verwijzen we je graag door naar de Canal du Midi routepagina op de website van de Stichting ReCreatief Fietsen.


Gelinkte routes

Vanuit Bordeaux kan je nog 59 km verder fietsen over de Voie Verte de Bordeaux à Lacanau-Océan. Van daaruit kan je via de Voie Verte du Littoral en Gironde verder naar Royan, óf naar Biaritz via de Voie Verte Tour du Bassin d'Arcachon en de Voie Verte du littoral dans les landes. Bij de afbeeldingen vind je een overzichtskaart van de Voies Vertes in de omgeving van Bordeaux.

Zowel in Narbonne (aanlooproute), Mirepeisset als in Carcassonne is er aansluiting met de Katharen-Baskenroute. Tussen Moissac en Malause is er overlapping met de het tweede deel van de route Langs oude Wegen. Tussen Guillac en Faleyras is er een knooppunt met het tweede deel van de St. Jacobsroute.

Afbeeldingen Canal du Midi

info Canal du Midi

Problemen onderweg?

Een probleem ondervonden op het traject? Een foutje in de topogids? Heb je suggesties of opmerkingen?
Meld het één van onderstaande knoppen. Geef voldoende informatie. Zo help je de kwaliteit van onze routes op peil te houden.
We behandelen je melding zo snel mogelijk. Alvast bedankt voor je hulp!

Meld uw probleem Suggestie