Verfijn je route

Frontlijnroute

De route Fietsen langs de frontlijn van de Eerste Wereldoorlog, uitgestippeld door Kees Swart en uigegeven door de Stichting ReCreatief Fietsen, leidt je langs bijzondere historische plaatsen tussen Nieuwpoort (België) en Bazel (Zwitserland). Dwars door het gebied waar tijdens WOI het westfront lag. Een route van ruim 1050 km langs rustige wegen en paden. 

Internationale coalities en militaire draaiboeken creëerden een eigen dynamiek, met een grote oorlog als resultaat. De gevolgen waren dramatisch. Maar liefst vier jaar lang deelde het vastgelopen westfront België en Frankrijk in twee. Nu, bijna 100 jaar later, zijn de resten van de frontlinie nog steeds zichtbaar in het landschap. Elke plek heeft zijn eigen monumenten, herinneringen en verhalen.

Fiets terug in de tijd langs de frontlinie van de Eerste Wereldoorlog.

van west naar oost:

De route kent een grote verscheidenheid aan cultuur en natuur: polders en belforten in Vlaanderen, kathedralen in Picardië, wijngaarden en koolzaadvelden in de Champagne, bossen en bergpassen in de Vogezen, vakwerkhuizen en nog meer wijngaarden in de Elzas. Dit alles maakt het fietsen beslist de moeite waard!

Ongeveer 150 km van de route is volledig autovrij. Lange en steile hellingen worden zoveel mogelijk vermeden. In de Vogezen kan je zelf de keuze maken tusen een pittige route met veel cols en een lichter alternatief.


 logo Stichting Recreatief Fietsen
Voor de gps-bestanden, aanvullingen op de gids, meldingen van fietsers, meer foto's en andere actuele informatie over de route verwijzen we je graag door naar de Fietsen langs de frontlijn routepagina op de website van de Stichting ReCreatief Fietsen.


Gelinkte routes

Tussen Nieuwpoort en Stavele kent de Frontlijnroute heel wat knooppunten en overlapping met de LF 1 Noordzeeroute/Vlaanderen Fietsroute. In Ieper en Kemmel is er aansluiting met de LF 6 Vlaanderen Fietsroute.

Ter hoogte van Arras is er aansluiting met de Groene Valleien route. Nabij Montmacq is er aansluiting met zowel de St. Jacobsroute als met de Van Gogh route. Indien je het alternatief via Hindenburg volgt is er eerder, in de omgeving van Saint-Quentin al aansluiting met de St. Jacobsroute. Idem voor de Van Gogh route ter hoogte van Tergnier. In de omgeving van Gesnes-En-Argonne is er opnieuw aansluiting met de Groene Valleien route alsook overlapping met de route Langs Oude Wegen. Tussen Pettoncourt en Vic-Sur-Seille is er overlapping met het eerste deel van de Groene Weg naar de Middellandse Zee.

De route eindigt in Bazel tevens het startpunt van de route Fietsen door Zwitserland.

Afbeeldingen Frontlijnroute

info Frontlijnroute

Problemen onderweg?

Een probleem ondervonden op het traject? Een foutje in de topogids? Heb je suggesties of opmerkingen?
Meld het één van onderstaande knoppen. Geef voldoende informatie. Zo help je de kwaliteit van onze routes op peil te houden.
We behandelen je melding zo snel mogelijk. Alvast bedankt voor je hulp!

Meld uw probleem Suggestie