Verfijn je route

Streek-GR Kempen

Tussen Herentals (de Poort van de Kempen) en Tielen krijg je de Heuvelrug voorgeschoteld. Verrassend dat je na 2,4 km wandelen door een bebost gebied toch 80 meter hebt geklommen. Turnhout ligt ook op deze route. Langs het noorden wachten je de Turnhoutse Vennen met het Zwarte Water.
Dankzij een gecoördineerde aanpak van Natuurpunt, Agentschap Natuur en Bos (ANB) en de Vlaamse Landmaatschappij werden verschillende kleine natuurgebieden samengebracht tot één groot geheel. De GR-route voert daar dwars doorheen. Rond Ravels wandel je dan door uitgestrekte bossen waarin af en toe rustgevende vijvers zijn neergelegd. Vanaf Poppel volg je een dagje de smokkelaarspaden. Samen met de riviertjes Aa en Poppelse Leij steek je kronkelend de grens over om in Baarle Hertog weer af en toe Belgische bodem te voelen.
Dan wordt het landschap veel weidser en opener. Langs de Strijbeeksche Beek wandel je door een rust- en stiltegebied met nauwelijks verharde wegen. In de buurt van Merksplas maak je misschien wel de mooiste wandeling die je in de provincie Antwerpen kunt maken: meanderen langs de oevers van deMark, met als orgelpunt de vallei van het Merkske. Het is een merkwaardig en zeer drassig natuurgebied waarin kleine graslandjes en bomenrijen elkaar afwisselen.
De streek-GR Kempen brengt je ook in het prachtige natuurgebied van Wortel kolonie, gekenmerkt door bossen, weilanden en monumentale dreven. Voorbij Sint-Lenaarts wandel je door een natuurgebied met verscheidene kleiputten, en langs gras- en veldwegen bereik je dan Oostmalle.
Tussen Oostmalle en Zandhoven heb je een brok oude Kempen, een schitterend decor. Onderweg kan je genieten van het boshuisje van Zoersel en van het pittoreske dorpsplein van Zandhoven. Herentals is dan nog een dagmars verwijderd. Onderweg vind je hier ook de Hoven van Playsantië, maar eveneens het groene Neteland. En onderweg ontdek je nog het Binnenbos, de Lovenhoek, het vorstelijke kasteel van Vorselaar en de zeer oude Heggekapel in Poederlee.

Tussen Oostmalle en Turnhout is er een verbindingsroute die in beide richtingen beschreven is. Op dit traject maak je kennis met de Kempense Kanalen, het dorpje Vlimmeren en de Koeschotsebeek. Dankzij deze route kan je 2 grote lussen maken: Kempen Noord (7 dagen) en Kempen Zuid (een vakantie van
5 dagen).

Vanuit Herentals kan je tenslotte via een verbindingsroute op weg naar een nieuw avontuur: het Kempen-Maaspad (GR 561).

De ganse ronde van de Kempen kan je tappen in 11 aansluitende dagtochten. Er is dan altijd
een rechtstreekse verbinding met het openbaar vervoer naar je startpunt.

Voor alle concrete vragen en opmerkingen over deze Streek-GR kan je mailen naar antwerpen@groteroutepaden.be.

Afbeeldingen Streek-GR Kempen

info Streek-GR Kempen

Toon de trajectwijziging

Problemen onderweg?

Een probleem ondervonden op het traject? Een foutje in de topogids? Heb je suggesties of opmerkingen?
Meld het ťťn van onderstaande knoppen. Geef voldoende informatie. Zo help je de kwaliteit van onze routes op peil te houden.
We behandelen je melding zo snel mogelijk. Alvast bedankt voor je hulp!

Meld uw probleem Suggestie